Sosyal Medya

Döviz

Dolar yine kral

"Bu hafta SNB'den biraz şaşırtıcı bir kesinti yaşadık" dedi. "İnsanlar, geleceğe dönük bir bakış açısıyla, SNB’nin Avrupa'daki diğer merkez bankaları için öncü gösterge olacağını tahmin ediyor."

Dolar yine kral

Dolar, Japonya’daki yumuşak faiz artırımının yene hafif bir rahatlama getirmesi ve İsviçre’deki sürpriz indirimin Fed ile diğer merkez bankaları arasındaki faiz makasını ortaya koymasıyla Cuma günü ikinci hafta da yükselişini sürdürdü.

Bu hafta, İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi ya da bunu yapma niyetini belirtmesiyle küresel para politikasında bir değişime şahit oldu. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda harekete geçeceği dönem Haziran ayı olması bekleniyor.

Göreceli olarak güçlü ABD ekonomisi ve yüksek faiz oranlarının “carry trade’i” canlı tutması nedeniyle dolar, yen dışındaki tüm G-10 para birimleri karşısında değer kazandı.

Avrupa’nın önde gelen merkez bankalarından birinin İsviçre’deki faiz indirimi, kesin bir değişime işaret ediyordu. Toronto’daki Scotiabank’ın baş FX stratejisti Shaun Osborne, “Bu hafta SNB’den biraz şaşırtıcı bir kesinti yaşadık” dedi. “İnsanlar, geleceğe dönük bir bakış açısıyla, SNB’nin Avrupa’daki diğer merkez bankaları için öncü gösterge olacağını tahmin ediyor.”

Fed FOMC toplantısında, gecelik faiz oranını %5,25-%5,5 aralığında tuttu ve yıl sonuna kadar üç faiz indirimi öngörüsünde kaldı. Ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine doğru düştüğünden emin olana kadar faiz indirimi yapmayacağını da belirtti.  Vadeli piyasalar bu yıl için yaklaşık 84 baz puanlık indirim fiyatlandırılıyor, bu yılın başındaki 160 baz puandan çok daha düşük. Ancak Powell basın toplantısı sonrasında Haziran’da   faiz indirimi bahisleri güçleniyor.

 

Sterlin, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmemesinin ardından yüzde 1’lik bir düşüşün ardından Cuma yüzde 0,5 düşerek bir ayın en düşük seviyesi olan 1,258’e geriledi. PPK’da iki şahin komite üyesinin önceki faiz artırım çağrılarından vazgeçmesiyle BoE’nin faiz indirimine yaklaştığı düşünülüyor. Boston’daki State Street’ten kıdemli küresel makro strateji uzmanı Marvin Loh, “SNB’de yaşananlar ve BoE’nin muhtemelen faiz indirimlerine kapıyı beklenenden daha erken açması ışığında dolar daha avantajlı bir duruma geliyor” dedi. “Piyasa genelde sakin ama dolar biraz daha güçlü.”

2023’ün en iyi performans gösteren G10 para birimi olan İsviçre frangı, dolar karşısında bu hafta yaklaşık %1,7, bu yıl ise şu ana kadar yaklaşık %6,8 değer kaybetti. ABD para biriminin altı büyük ticaret ortağına karşı ölçüsü olan dolar endeksi yüzde 1 artarken dolar, Japon yenine karşı yüzde 0,15 zayıflayarak dolar başına 151,38 seviyesinde gerçekleşti.

Dolar, Japonya’nın 2022’deki müdahalesine yol açan seviyelere yaklaştıktan sonra bu hafta yen karşısında yaklaşık %1,5 değer kazandı. Euro/yen bu hafta 165,37 ile 2008’den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve Avustralya Doları 2014’ten bu yana ilk kez 100 yen’in üzerine çıktı. Dolar yükselişteyken euro üç haftanın en düşük seviyesini gördü. En son %0,5 düşüşle 1,0808 dolardan işlem görüyordu.

Japonya Merkez Bankası, negatif kısa vadeli faiz oranlarından ve devlet tahvili getiri tavanlarından tarihi bir dönüş yaptığını duyurdu. Ancak karar eşliğinde msaj o kadar yumuşaktı ki, haber üzerine yen düştü.

Çin’de para politikasının gevşetileceğine dair beklentiler de para birimi üzerindeki baskıyı artırdı; para birimi onshore seansta sert bir şekilde düşerek hisse senedi yatırımcılarını korkuttu ve devlet bankalarının devreye girmesine neden oldu. En son dolar başına 7,229’da seyrederken, offshore ticarette dolar en yüksek seviyesine doğru yöneldi. Yuan karşısında bir yıldaki en büyük tek günlük artış, %0,77 artışla 7,2769 oldu.

 

Kaynak:  Dollar strengthens after big shift in global rate outlook

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler