Sosyal Medya

Döviz

Dolar ve faizler yükseliyor, hisse senetleri baskı altında

Fed’in gelecek hakkında sağlam bir öngörüsü olmadığı şüphesi her açıklanan veri akabinde yüksek titreşimde çalkantı yaratıyor.

Dolar ve faizler yükseliyor, hisse senetleri baskı altında

Verilerin Fed’in faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamına ilişkin yeni şüpheler yaratmasıyla birlikte ABD Hazine tahvil getirileri Çarşamba günü neredeyse dört haftanın zirvesine ulaşarak Asya-Pasifik faizlerini ve doları yükseltirken hisse senetleri üzerinde baskı yarattı.

Ham petrol, OPEC+’nın bu Pazar günü yapacağı toplantıda üretim kesintilerini sürdüreceği spekülasyonunun etkisiyle dördüncü günde de yükselerek dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Gösterge  ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri Tokyo işlem saatlerinde %4,556’ya kadar yükseldi; bu seviye, 3 Mayıs’tan bu yana görülmemiş bir seviye.  Getirilerde çalkantı zayıf talep bulan iki ve beş yıllık Hazine ihaleleri ve Fed guvernörü Kasghari’nin faiz artırımına yönelik beyanatı ardından başladı.  Eşdeğer Japonya getirileri %1,065 ile Aralık 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, Avustralya getirileri %4,42 ile üç haftadan uzun bir sürenin zirvesine sıçradı.

Yatırımcılar ayrıca Mayıs ABD tüketici güven endeksindeki keskin iyileşmeye de hazırlıksız yakalandı. Ekonomistler, özellikle Michigan Üniversitesi’nin Cuma günkü benzer anket sonuçlarının zayıf çıkması ardından, Conference Board göstergesinde de art arda dördüncü ayda güvenin zayıflayacağını öngörmüştü.

 

Beklentiyi aşan tüketici güveni piyasanın ekonominin gücü ve yapışkan enflasyon hakkında yine vehme girmesine neden oldu. Traderler  Fed’in para politikası  görünümü üstünde uzlaşamıyor.  Fed’in gelecek hakkında sağlam bir öngörüsü olmadığı şüphesi her açıklanan veri akabinde yüksek titreşimde çalkantı yaratıyor.

 

CME Group’un FedWatch faiz hesaplama modeline göre, trader’lar Eylül ayına kadar en az çeyrek puanlık faiz indirimi ihtimalini %44 olarak tahmin ediyor. Dolar Çarşamba günü yene karşı dört haftanın zirvesi olan 157,41’e yükselirken, hem euro hem de sterlin karşısında %0,07 değer kazandı.

Avustralya doları, geçen ay  tüketici enflasyonunda beklenmedik bir artış olduğunu gösteren verilerle desteklenerek %0,08 artışla 0,66545 dolara yükseldi. National Australia Bank stratejistleri bir müşteri notunda, “ABD ekonomisinden sarkacın üçüncü çeyrekte düşük faiz oranları lehine salınmasının” Avustralya dolarının yükseliş ivmesini koruyup sürdüremeyeceğinin anahtarı olacak” ifadesini kullandı. “Temel görüşümüz ‘evet olacak’ yönünde;  yani Fed’in ilk faiz indirimi Eylül ayında, ardından da yıl sonuna kadar bir tane daha anons edilecek.”

 

Asya borsaları, Çin anakarası hariç, Çarşamba günü geriliyor. Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 0,4, Avustralya’nın göstergesi yüzde 1’den fazla düşerken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düştü. Ancak ana karadaki blue chipler %0,3 oranında değer kazandı. IMF’nin Çin’in 2024-2025 büyüme öngörülerini yukarı revize etmesi, hisseleri destekledi.  Velakin,  MSCI’nın Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi yüzde 0,8 düştü.

ABD S&P 500 vadeli kontratları, Salı günü nakit endeksinin yatay kapanışının ardından %0,2 düşüş gösterdi.

Enerji piyasalarında Temmuz teslimli Brent ham petrol vadeli işlemleri 27 sent veya %0,3 artışla varil başına 84,49 dolara yükseldi. Temmuz ayı ABD West Texas Intermediate vadeli kontratları 35 sent veya %0,4 artışla 80,18 dolara yükseldi.

 

Kaynak:  Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler