Sosyal Medya

Döviz

Bloomberg Fatih Karahan’ı yazdı:  Gerekirse, faiz yine yükseltilir

Karahan, eski Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi'nin ünlü  vaadini yineledi:  Enflasyonla mücadele için “ne gerekirse yapılacak!”

Bloomberg Fatih Karahan’ı yazdı:  Gerekirse, faiz yine yükseltilir

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Enflasyonu düşürmek için “ne gerekiyorsa” yapılacağı sözünü verdi.  Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan kişiler gerekirse daha fazla parasal sıkılaştırmanın sinyalini verdi.

 

Bu hafta başında Peterson Institute’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Karahan JPMorgan Chase & Co’nun düzenlediği yatırımcı toplantısında da mesajlarını    yineledi.

Bloomberg’ê göre, JPMorgan Chase & Co.’nun Washington’da düzenlediği bir etkinlikte konuşan Karahan, eski Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin ünlü  vaadini yineledi:  Enflasyonla mücadele için “ne gerekirse yapılacak!”

 

Etkinlik basına kapalı olduğundan isminin gizli kalmasını isteyen kaynaklar, faiz artırımları konusunda merkez bankasının daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu vurguladığını söyledi.

 

Karahan piyasalara merkez bankasının Mayıs ayına kadar %70’i aşma yolunda ilerleyen enflasyonla mücadelede ciddi olduğu konusunda güvence vermeye  çalışıyor. Başkan,  Bankanın fiyat artışlarına karşı mücadelesinde “güvenilirliği yeniden kazanmak” için daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu kamuoyuna açıkladı.

Faiz oranının yükseltilmesi ve para politikasının “normalleştirilmesi”, bankanın yaklaşımında geçen Haziran ayında başlayan revizyonun merkezinde yer aldı. Yeni politikalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yol açtığı enflasyon dalgasını tersine çevirmeyi amaçlıyor.

 

Bu revizyonun bir parçası olarak atanan politika yapıcılar, enflasyonu dizginlemeye ve yatırımcıların güvenini yeniden sağlamaya çalışıyor. 2023 Haziran ayından bu yana gösterge faiz oranı yüzde 40’tan fazla artırılarak yüzde 50’ye çıkarıldı.

 

Yine de yatırımcılar, önceki yıllarda politikaya doğrudan müdahale eden Erdoğan’ın merkez bankasına ne kadar özgürlük tanıyacağı konusunda endişelerini sürdürüyor. Erdoğan bir zamanlar yüksek borçlanma maliyetlerinin düşmanı olduğunu ilan etmişti ve geçmişte TCMB başkanlarını faiz yükselttikleri için kovmuştu.

Erdoğan, geçen Mayıs ayında yeniden seçildiğinden bu yana politikaya yönelik müdahalelerini azalttı ve uzun süredir sırdaşı olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yürüttüğü programı onayladı.

Bu hafta Washington’da Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun bahar toplantılarına katılan Şimşek ve Karahan, yatırımcıların sıkı politikanın uzun sürmeyeceği yönündeki endişelerini gidermeye çalıştı. Karahan JPMorgan’ın etkinliğinde, enflasyon görünümünde önemli ve kalıcı bir bozulma öngörmesi halinde merkez bankasının ek sıkılaştırma uygulayacağını söyledi.

Merkez bankası bir sonraki faiz belirleme toplantısını 25 Nisan’da yapacak ve bazı analistler şimdiden başka bir faiz artırımının planlarını yapıyor. TCMB geçen ay piyasayı şaşırttı ve seçim öncesi 500 baz puanlık artış ilan etti. Toplantıya katılan bir kaynağa göre, Başkan, merkez bankasının yıl sonu enflasyon hedeflerini tutturmak için ciddi olduğunu ifade etti.

 

Şu anda merkez bankası yıl sonu enflasyonunun %36 seviyesinde olacağı ve 2025 sonunda %14’e düşeceğini öngörüyor. Politika yapıcıların gelecek ay  Enflasyon Raporu’nda yeni tahminler sunması planlanıyor. Yetkililer önümüzdeki aylarda manşet enflasyonun yüzde 75 civarında zirve yapmasını bekliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler