Sosyal Medya

Döviz

Asya’da yeni Kur Savaşı Korkusu

Yaklaşık iki ay boyunca büyük ölçüde yatay bir seyir izleyen yuandaki yeniden zayıflığın, Çin döviz piyasasının ötesinde etkileri var. Ani veya sürekli bir düşüş, halihazırda güçlü doların baskısı altında olan bölgesel emsalleri zorlayabilir

Asya’da yeni Kur Savaşı Korkusu

Bloomberg’e göre Çin’in yuan üzerindeki mengene benzeri kontrolünü geçici olarak gevşetmesi, para biriminde düşüşe yol açtı ve bu süreçte Asyalı emsallerini aşağı çekti. Çin Merkez Bankası PBoC’nin yuan’ın ne kadar değer kaybetmesine izin vereceği bilinmiyor, ama Dolar Endeksi’nin güçlenmesi ve Çin ekonomisinde zafiyetin sürmesi, yuan’ın daha da düşmesini engellenemez hale getirebilir. Çin’in niyeti Asya’da yeni bir Kur Savaşı başlatmak olmasa da, yuan’ın değer kaybı, Güney Kore ve Tayvan gibi onunla ihracat pazarında rekabet eden ülkeleri de aynısını yapmaya zorluyor.

 

 

PBoC’nin beklenenden daha zayıf bir günlük kur belirlemesinin ardından (fixing deniyor) onshore yuan iki aydan uzun bir sürenin en sert düşüşünü yaşadı. Bu da yetkililerin daha fazla kaybı tolere edecekleri yönündeki spekülasyonları alevlendirdi. Düşüş, para birimini, izin verilen günlük işlem bandının artı veya eksi sabitlemeden %2’sinin tabanının %0,2 yakınına getirdi.

Pekin’in kur tutumundaki yumuşama, parasal gevşeme yoluyla kırılgan bir ekonomiyi canlandırmaya çalışan ve aynı zamanda sermaye çıkışlarını önlemek için yuanı genel olarak sabit tutan politika yapıcıların karşılaştıkları zorlukların altını çiziyor. Ancak PBoC’nin sermaye kaçışını engellemek ve finansal istikrarı korumak için bir noktada yuan’a desteği sürdürmesi gerekeceğinden, parite tahmini kolay olmayacak.

 

Yaklaşık iki ay boyunca büyük ölçüde yatay bir seyir izleyen yuandaki yeniden zayıflığın, Çin döviz piyasasının ötesinde etkileri var. Ani veya sürekli bir düşüş, halihazırda güçlü doların baskısı altında olan bölgesel emsalleri zorlayabilir. Bu aynı zamanda ülkenin zor durumdaki borsasını denizaşırı yatırımcılar için daha da az çekici hale getirecek.

Singapur’daki Malayan Banking Bhd’den kıdemli döviz stratejisti Fiona Lim, yuandaki düşüşlerin “PBoC’nin sinyali  tarafından tetiklenmiş olabileceğini” söyledi. “Dolar son zamanlarda bir miktar yükseliş eğiliminde olduğundan, PBoC yuanda bir miktar zayıflığa izin vermeye istekli olduğu sinyalini verdi galiba”, dedi.

 

Bankalararası piyasada yuan Cuma günü yüzde 0,4 kadar düşerek dolar başına 7,2299’a geriledi ve politika yapıcıların aylardır savunduğu 7,2 seviyesini aştı. Düşüş, PBoC’nin günlük sabitlemeyi Şubat ayının başından bu yana en fazla düşürmesinin ardından geldi.

 

 

Traderlar, devlet bankalarının büyük miktarlarda dolar satmaktan kaçınması nedeniyle de para biriminin de değer kaybettiğini söyledi. PBoC Başkan Yardımcısı Xuan Changneng’in Perşembe günü ülkenin bankalar için zorunlu karşılık oranını düşürmek için hâlâ yer olduğunu söylemesinin ardından güven daha da kötüleşti; bu hamle ABD-Çin para politikası farklılığını daha da genişletebilir.

Standard Chartered Bank’ın Çin makro stratejisi başkanı Becky Liu, “Güçlü yuna politikasından hafif bir şekilde sapış işaretinin hemen ardından gelen agresif piyasa tepkisi, daha temkinli bir adım atılmasına yol açabilir” dedi. “PBoC’nin yakın vadede kura müdahaleyi sıkılaştırması gerekebilir.”

Yuanı çevreleyen düşüş eğilimine ek olarak, ABD Kongresi tarafından yatırım fonlarının Çin hisse senedi endekslerini takip eden bazı ürünlere yatırım yapmasını engelleyen bir yasa teklifi de bulunuyor. Anakaradaki önemli hisse senedi göstergeleri Cuma günü yaklaşık %1 düştü ve satışlar Nikkei dışında Asya’da da sıçradı.

Doların son 2 haftadır güçlenmesi de yuana zarar veriyor. Bloomberg dolar endeksi son iki ayın en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi. Son birkaç günde yen, Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz oranı politikasından çıkma kararından da destek alamadı; bu da doların temel gücünün bir başka işareti.

BNP Çin döviz ve faiz stratejisi başkanı Ju Wang, “PBOC’nin dolar-yuan sabitlemesinin yaz aylarında biraz daha yükselerek 7,2 ila 7,25 seviyelerine doğru ilerlemesine izin vermesinin önündeki engel çok yüksek değil” dedi. Paribas. “Bu, spotun tekrar 7.3’ü test etmesine izin verebilir.”

Yine de yuandaki daha fazla ve daha sert kayıplar, PBoC’den devlet bankasının doları satması veya sözlü müdahale gibi ek destek olasılığını artıracaktır. Merkez bankası ayrıca para biriminin açığa satışını daha pahalı hale getirmek için offshore piyasalardaki likiditeyi sıkılaştırabilir.

Tüm Asya FX’te işlem yapan traderlar, uzun süredir çapa para birimi olarak kabul edilen yuanın hareketlerini dikkatle izliyor. Çin’e duyarlılığın göstergesi olarak, Avustralya doları ve Güney Kore wonu Cuma günü en az %0,7 oranında değer kaybetti.

Singapur’daki Barclays Bank stratejisti Lemon Zhang, “Yuan’daki değer kaybının Kore wonu, Tayvan doları ve Tayland bahtı gibi düşük getirili paralara olumsuz etkileri var” dedi. Eğer para birimine karşı bahisler daha da artarsa, “Offshore yuan likiditesinin sıkılaşmasını bekliyoruz” dedi.

Kaynak:  China Jolts FX Markets as Yuan Suffers Worst Day in Two Months

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler