Sosyal Medya

Döviz

AMB/Villeroy: ilkbaharda faiz indirimine başlanması konusunda geniş bir mutabakat var–ANALİZ

Fed’in faiz indirimlerini Haziran ötesine geciktirmesi veya AMB’na kıyasla daha mütevazi parasal gevşeme yapması, Euro/dolar’ın kayda değer ölçüde gerilemesi sonucunu getirebilir.

AMB/Villeroy: ilkbaharda faiz indirimine başlanması konusunda geniş bir mutabakat var–ANALİZ

AMB Yönetim Konseyi üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau’ya göre, Avrupa Merkez Bankası’nda enflasyonla mücadelenin kazanılmasıyla birlikte ilkbaharda faiz indirimine başlanması konusunda geniş bir mutabakat var. Vadeli işlem piyasalarına göre, faiz indirimleri Haziran’da başlayacak ve bu yıl 3×25 baz puanla sınırlı kalacak. Atlantik’in öte yanında, ABD Şubat TÜFE, uzmanlar arasında Fed’in faiz indirimlerine başlama tarihinin gecikeceği görüşünü güçlendirdi, ancak piyasalar hala çok yüksek olasılıkla Haziran’da  indirim bekliyor. AMB Fed’den önce faiz indirmeye başlarsa ne olur?

 

Le Figaro gazetesine konuşan Villeroy, para politikasını gevşetmeden önce çok uzun süre beklemenin ve ekonomiye gereksiz yere zarar vermenin riskinin, çok erken davranmak ve enflasyonun yeniden yükselmesine izin vermekle “en azından eşit” olduğunu söyledi.

AMB üyelerinin, Fed’deki meslektaşlarından bağımsız hareket edebileceklerini ve süreç başladığında gevşeme hızını gerektiği gibi ayarlamak için geniş bir alana sahip olacaklarını da savunan Villeroy, “Geçen haftaki Yönetim Konseyi toplantımızdan bu yana, baharın 21 Haziran’a kadar süreceği göz önünde bulundurulduğunda, ilkbaharda faiz oranlarının düşürülmesi konusunda çok geniş bir mutabakat var” dedi.

AMB’nin 11 Nisan ve 6 Haziran’da politika kararları alması planlanırken, Villeroy’un meslektaşlarının büyük çoğunluğu ikinci toplantıda mevduat faizinin mevcut rekor seviyesi olan %4’ten düşürülmeye başlanacağını belirtiyor.

 

ABD TÜFE beklentiyi aştı, Fed’in işini zorlaştırdı

AB’de enflasyonda gerileme sürerken, ekonomi resesyona yakın bir yükseklikte seyrediyor. Özetle, AB ekonomik görünümü “yakında” faiz indirimlerinin başlayacağı görüşü ile tutarlı. Öte yanda, ABD’de enflasyonda gerileme Ocak ve Şubat ayında durdu.  Vadeli işlemler hala Fed’in Haziran’da ilk indirimi yapacağını müjdeliyor. Aylık Reuters anketine katılan uzmanlar da bu görüşte, ancak, ankette önemli bir azınlık Fed’in bu yıl beklentinin altında parasal gevşeme yapması riskinin altını çizdi.

Fed’in faiz indirimlerini Haziran ötesine geciktirmesi veya AMB’na kıyasla daha mütevazi parasal gevşeme yapması, Euro/dolar’ın kayda değer ölçüde gerilemesi sonucunu getirebilir.

 

Gelecek hafta  yapılacak FOMC’de guvernörlerin bireysel faiz projeksiyonları de revize edilecek. Medyan beklentinin 3’ten 2’ye çekilmesi, Euro/dolar’da aşağı yönlü hareketi başlatabilir.

 

 

Kaynak:  Foreks haber  merkezi, ParaAnaliz

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler