Sosyal Medya

Borsa

Zeynep  Aktaş:  Gıda hisselerinde uçuk getiriler

Yılbaşından bu yana yaşanan abartılı çıkış şirketlerin mali performanslarıyla uyuşmuyor. Bunda firmaların küçük sermayeli olmasının etkisi bulunuyor.

Zeynep  Aktaş:  Gıda hisselerinde uçuk getiriler

Milliyet Gazetesi’nde köşe yazıları ve sosyal medya paylaşımları ile beğenimizi toplayan piyasa uzmanı Zeynep Aktaş, artık Ekonomim.com’da köşe yazarı olarak bizleri aydınlatıyor. Borsa’yla ilgilenen tüm okurlara  Zeynep Aktaş’ı takibe almalarını öneririz.

Aktaş, Cuma günü  yayınlanan köşesinde, Borsa’da kote gıda şirketlerini mercek altına aldı. “Gıdada ağır toplar yavaş kaldı, küçükler abarttı” başlıklı incelemede, “Borsada Gıda Sektör Endeksi yılbaşından bu yana %26,65 yükselirken üç hisse yılbaşından bu yana %150 prim yaptı. Endekste ağırlığı yüksek hisseler yavaş kalırken küçük hisselerde primler yüzde 212’lere kadar çıktı” bulgusu çok dikkatimizi çekti. Hangi hisseler bunlar?

 

 

Zeynep Aktaş şöyle yazıyor:

Borsa İstanbul’da gıda sektöründe 38 şirket bulunuyor. Gıda Sektör Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 26,65 oranında yükselirken sektörde bulunun 38 hisseden yedisi Endeks performansının üzerine çıkarak yılbaşından bu yana yüzde 50’nin üzerinde kazandırdı.

 

Üç hissede yılbaşından bu yana getiri yüzde 100’ü aştı

Ersu Gıda’nın Gıda Sektör Endeksindeki ağırlığı yüzde 1 bile değil. Hisse yılbaşından bu yana yüzde 212 yükseldi. Tetamat Gıda’nın fiyatı yüzde 185 arttı. Selçuk Gıda hisseleri ise yüzde 165 yükseldi. Yılbaşından bu yana yaşanan abartılı çıkış şirketlerin mali performanslarıyla uyuşmuyor. Bunda firmaların küçük sermayeli olmasının etkisi bulunuyor.

 

Hisseler adeta uçuyor

Tetemat Gıda’nın 1 milyon sermayesi var. Son 6 ayda yüzde 548 yükseldi. Hisseler adeta kanatlanmış uçuyor gibi. Yılbaşından bu yana hisselerdeki işlemlere baktığımızda hareketin ortalama 2.000 ile 4.000 adet arasındaki işlemle gerçekleştiğini görüyoruz. Bu arada bazı kurumlar da yılbaşından bu yana 3’er bin adetlik satışlar yaptı.

Altı ayda yüzde 548 getiri nedir?

 

Altı ayda yüzde 548 getiri nedir? Beklenmedik olağandışı bir gelişmedir. Yüksek riskli varlıklarda görülür. Ani bir büyümedir. Çığır açan yeni bir üründür. Şirketin büyük bir sözleşmeye imza atmasıdır. Bazen de piyasa spekülasyonudur.

Bireysel yatırımcılar abartı rüzgârında

 

Kimi yatırımcı abartı rüzgarının peşinde koşuyor. Peki, ya rüzgâr tersten esmeye başlayınca….

Hızlı çıkan çabuk yorulur, yatırımcı dikkatli olmalı

 

Zeynep Aktaş’ın köşe yazıları bu linkte bulabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler