Sosyal Medya

Borsa

Yatırım Rotası: Piyasalarda temkinli iyimserlik, Borsa’da yükseliş potansiyeli

Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, 10,100 seviyesini kısa vadeli kritik destek noktası olarak alıyor

Yatırım Rotası: Piyasalarda temkinli iyimserlik, Borsa’da yükseliş potansiyeli

FED Başkanı Powell’ın faiz artış ihtimalini masadan kaldıran ve bilanço küçültme hızında beklenenden fazla yavaşlamaya gidileceğinin açıklaması global piyasalarda sınırlı iyimserliğin ana sebebi olmaya devam ediyor.

Geçen Cuma günü FED’in politikalarında önemli yer tutan tarım dışı istihdam veri setinin de iş gücü piyasasında soğuma sinyalleri vermesi iyimserliğin devamı sağladı. Esasında FED, faiz artışı olmayacağı mesajını verse de faiz indirimi beklentilerini zayıf tutma çabası da sergiledi. O yüzden politika faizinin mevcut seviyede kalmayı bir süre daha sürdüreceği mesajını vermiş oldu. Bu ise FED sonrası fiyatlardaki değişimin sınırlı kalmasına yol açıyor.

Yaşanan gelişmeler ile birlikte piyasalarda FED faiz indimi beklentilerinin bir miktar öne çekildiğini görüyoruz.

Hem kısa vadeli tahvil faizlerinde hem uzun vadeli ABD tahvil faizlerinde beklentilerde yaşanan gelişmeler nedeniyle geri çekilmeler görüldü. Bugün yapılacak ABD 10 yıllık tahvil ihalesinde piyasanın talebi önemli olabilir. Güçlü talep, enflasyonun endişelerinin azaldığını gösterebilir.

Bu hafta FED üyelerinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Genel açıklamalar uygulanan sıkılaşmanın enflasyon ile mücadelede yeterli olduğu ve veriler izin verdiği noktada faiz indiriminin yapılacağı yönünde. Bir de enflasyonun trendi hakkında net bir sinyal olmadığı, yeni verilerin yol göstereceği, politikanın da buna göre şekilleneceği gibi bir çerçeve çiziliyor.

Avrupa tarafında, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Mart ayına ilişkin perakende satış verilerini yayımladı. Verilere göre, AB’de perakende satışlar, Mart’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,2, yıllık bazda da yüzde 2 artış gösterdi. Almanya Federal İstatistik Ofisi, ülkenin Mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 0,9 artışla 134,1 milyar Euro’ya çıktı. İhracatın artmasında Çin tarafında görülen toparlanmanın etkisi hissedildi.

Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası mart ayında negatif faiz oranı politikasına son vermişti. Toplantı sonrasında finansal koşulları desteklemeye devam edecekleri söylemi USD karşısında JPY’de değer kayıplarının artmasına neden olmuştu. Dün sabah Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, zayıf Yenin fiyatlar üzerindeki etkisini yakından izleyeceklerini söyledi. Sözlü müdahaleler politikası ile BOJ’un zaman kazanmaya ve oynaklığı düşürmeye çalışıyor. Teknik olarak kritik destek 152 seviyesinin altına düşmedikçe paritede tansiyon devam edebilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı nötr-karışık. ABD vadelileri yüzde 0,05% aralığında artı-eksi. Asya piyasalarında seyir karışık. Hong Kong 0,6% civarında artı, Çin 0,2% civarında eksi, Japonya 1% civarında eksi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,46, Dolar Endeksi 105,5, ons altın 2.310 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, yarın TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu sunacak. Başkan Karahan’ın sunumunda Merkez’in güncel okumasını ve bazı metriklere (enflasyon, çıktı açığı…) ait tahminlerini göreceğiz.

Hazine, Mayıs ayı borçlanma programına devam etti. 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ve 9 yıl vadeli tahvilde ihale öncesi satışlarla birlikte toplamda 55 milyar TL borçlandı. Sırasıyla 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin reel bileşik getirisi yüzde 3,4, 9 yıl vadeli sabit getirili tahvilin bileşik getirisi yüzde 28,77 oldu.

 

 

Hisse Senedi Analiz (Yapı Kredi Yatırım)

Kısa vadeli teknik resimde kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 9,850 seviyesinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Salı gününü %0.68 oranında değer artışıyla 10,336 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,100 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz.

Piyasada, 10,100 üzerinde tutunacak seyrin ise yükseliş hareketini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta USD bazlı analizde karşımıza çıkan ve 324/326 USD aralığına denk gelen 10,500 bölgesi hedeflenecektir. Bu önemli seviyenin üzerinde ise, TL bazındaki kısa vadeli yükselen trend kanalının hedefinin bulunduğu 11,000 bölgesinin hedef konumunu alması beklenebilir. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, 10,100 seviyesini kısa vadeli kritik destek noktası olarak alıyor ve üzerindeki hareketlerin ise piyasadaki yükselişi sürdüreceğini düşünüyoruz.

 

 

Yapı Kredi Grubu

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler