Sosyal Medya

Borsa

Wall Street’te tarihi rekorlar haftası

S&P 500 Şubat ayını %5'in üzerinde bir yükselişle tamamladı ve “galibiyet serisini” art arda dört aya çıkardı. LPL Financial'dan Adam Turnquist'e göre, 1950'den bu yana gösterge hem Ocak hem de Şubat aylarını yükselişle tamamladığında, endeksin tüm yıl getirisi ortalama %19,8 oldu.

Wall Street’te tarihi rekorlar haftası

Wall Street hisseleri teknoloji şirketlerindeki ivmelenme sayesinde hafta boyunca güç kazandı.   Traderlar faiz oranlarının gidişatına ilişkin ipuçları bulmak için bir dizi Fed konuşmacısının son açıklamalarını da yakından izledi, fakat tepki vermedi.

 

S&P 500 5.100’ü aşarak bu yıl 15’inci rekorunu kırdı. Yatırımcılar, Fed’in Haziran gibi yakın bir zamanda faiz indirimine gidebileceği beklentisiyle zayıf ekonomik verileri görmezden geldi. ABD’nin iki yıllık tahvil getirileri, Fed Başkanı Christopher Waller’ın merkez bankasının elindeki varlıkların  kısa vadeli Hazine tahvillerine kaydırılmasını istediğini belirtmesiyle düştü.

Nationwide’ın yatırım araştırma şefi Mark Hackett, “Piyasa ivmesi yoğun olmaya devam ediyor ve herhangi bir anlık zayıflık dönemi boğalar tarafından hızla satın alınıyor” dedi. “Teknik veriler ve temeller ralliyi desteklediği için kötümserlik dağıldı, ancak yükselen değerlemeler ve neredeyse evrensel iyimserlik tehlike içeriyor.”

Nasdaq 100 neredeyse %1,5 oranında değer kazanırken, çip üreticisi endeksi %4’ün üzerinde artış gösterdi. Nvidia Corp yükselişe öncülük etti. Dell Technologies sağlam satış verileri sonrası %32 artış gösterdi. Hisseler destek olarak  Hazine tahvilleri tarih eğrisi boyunca yükselirken,  iki yıllık getiriler dokuz baz puan düşerek %4,53’e geriledi. Petrol 80 doların yakınında seyrediyor. Bitcoin 62.000 doların üzerine çıktı.

Harris Financial’ın yönetici ortağı Jamie Cox, “Teknolojide bu kadar büyük bir ilerleme görüyoruz çünkü bunun sonuçlarının ekonomide devrim yaratabileceği düşünülüyor.  Yapay zekaya gösterilen ilgi 90’ların Internet devrimini andırıyor” dedi.  “Yatırımcılar şimdi  hisse pazarının geri kalanını tamamen göz ardı ediyor. Ve bu durumlar genellikle iyi sonuçlanmıyor,” diye ekledi Cox.

Sorunlu bölgesel banka New York Community Bancorp’un, CEO değişikliğini açıklaması ve iç denetimle ilgili sorunları kabullenmesi ardından %25,9 oranında değer kaybetmesine rağmen, banka hisseleri değer kazandı. Banka 2024’te zaten %65’ten fazla kayıp yaşarken, bazı yatırımcılar bunun ileride  diğer bankalara  yayılabilecek  emlak durgunluğunun öncüsü  olduğundan endişe ediyor.

 

S&P 500 şirketlerinin yıl sonu mali tabloları göz önüne alındığında, kazanç ivmesi mükemmel görünüyor. Pay başı kar büyümesi bilanço sezonu başlamadan önceki %1,2’lik artış beklentilerine kıyasla yaklaşık %8 oldu. Bu gelişme makroekonomik belirsizliğin dengelenmesine yardımcı oldu.

Geçtiğimiz iki ay boyunca traderlar, Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair bahislerini ertelediler. Para politikasının gevşetilmesi yönündeki azalan umutlar, tam da kazanç sezonunun gündeme geldiği yılın başında hisse senetlerine çok az destek verdi.

Bu arada yapay zeka konusundaki çılgınlık, Wall Street stratejistlerini gafil avladı. Bir çok stratejist tam yıl 2024 beklentilerini aşan ralliye  ayak uydurmaya çabalıyor.

Beş Wall Street firması, 2023’teki %24 artışın ardından yıla %7’nin üzerinde yükselişle başlayan S&P 500’e ilişkin tahminlerini şimdiden yükseltti. Yalnızca geçen hafta Piper Sandler & Co., UBS Group AG ve Barclays Plc yıl sonu hedefleriin yukaır revize etti. Goldman Sachs Group Inc. ve UBS Aralık ayından bu yana iki kez tahminlerini yükseltti.

 

S&P 500 Şubat ayını %5’in üzerinde bir yükselişle tamamladı ve “galibiyet serisini” art arda dört aya çıkardı. LPL Financial’dan Adam Turnquist’e göre, 1950’den bu yana gösterge hem Ocak hem de Şubat aylarını yükselişle tamamladığında, endeksin tüm yıl getirisi ortalama %19,8 oldu.

Turnquist, “Galibiyet serisi devam edebilir mi?” dedi. “Mart ayı hisse senetleri için tarihsel olarak iyi bir ay oldu çünkü S&P 500 ortalama %1,1 getiri elde etti. Ancak seçim yıllarında ortalama Mart ayı getirisi yalnızca %0,4 olurken,  ay ortasında kayda değer tarihsel zayıflık görülüyor.”

 

 

Siparişler, üretim ve istihdamın daralmasıyla birlikte ABD fabrika faaliyetinin Şubat ayında güç yitirdiğini gösteren verilere rağmen hisse senetleri Cuma günü kazanç elde etmeyi başardı.

Fed cephesinde guvernör Adriana Kugler, işsizlikte kayda değer bir artış olmadan enflasyonun düşeceği konusunda “temkinli bir iyimserlik”ten dem vuruyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, merkez bankasının hatadan ve ani yön değişikliğinden sakınması için  enflasyon daha da düşene kadar faiz indirimine başlamak istemiyor. Dallas mevkidaşı Lorie Logan, Fed’in bilanço küçültme hızını yavaşlatmaya başlamanın muhtemelen uygun olacağını belirtti.

 

Chicago Fed şefi Austan Goolsbee, CNBC’ye enflasyonun %2 hedefine dönüş yolunda olduğuna ikna olana kadar oranları yüksek tutması gerektiğini söyledi.

Son haftalarda birçok politika yapıcı, faiz oranlarının en azından Fed’in 19-20 Mart’taki bir sonraki toplantısına kadar 22 yılın en yüksek seviyesinde kalacağını ve ilk indirimin muhtemelen bu yılın sonlarında gerçekleşeceğini belirtti. Yetkililer, Ocak ayında tüketici fiyatlarında yaşanan sürpriz artışın bir tesadüf mü yoksa enflasyonun düşmesine giden yolda bir engel mi olduğunu görmek istiyor.

Capital Economics’ten Andrew Hunter’a göre, Fed Başkanı Jerome Powell, gelecek hafta Kongre’de vereceği ifadede faiz indirimlerinin muhtemelen “bu yılın sonlarında” başlayacağını öne sürecek.

Ancak Hunter çekirdek enflasyondaki düşüş eğilimi sürerken, Haziran ayındaki ilk kesintiyi dışlamadığını belirtti.

Bank of America Corp. faiz stratejistlerine göre, ABD’li yetkililerin bu ay yapacakları toplantıda ekonomik büyüme ve enflasyona ilişkin 2024 tahminlerini yükseltmeleri muhtemel ve bu da merkez bankasının bu yıl için daha az faiz indirimi sinyali verme ihtimalini artıracak.

 

 

Apollo Varlık Yönetimi Baş Ekonomisti Torsten Slok, yeniden hızlanan  ekonominin temel enflasyondaki artışla birleştiğinde Fed’in 2024’te faiz indirimini engelleyeceğini söyledi.

Slok, “Sonuç olarak Fed 2024’ün çoğunu enflasyonla mücadele ederek geçirecek” diye yazdı. “Sonuç olarak, tahvillerdeki getiri seviyeleri yüksek kalacak.”

Capital Group Inc.’den Pramod Atluri’ye göre, güçlü ekonomik performans Fed’in faiz indirim planlarını geciktirirse 10 yıl vadeli Hazine tahvilinde getiriler yakında %5’e doğru yönelebilir.

 

Bloomberg, CNBC

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler