Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu:  Gözler piyasaların göz bebeği Nvidia şirketinin finansal rakamlarına çevrildi

Gerek para politikasında gerekse de dış ilişkilerde yüzünü Batıya dönen Türkiye'nin yabancı fon girişlerine sahne olacağını belirterek hisse senetleri ile ilgili olumlu bir söylem geliştirmek suretiyle 9,200 endeks seviyesine ilk etapta işaret etmiştik. Endekste olumlu görünümün sürmesi nedeniyle daha da yukarıda 9,780 seviyesinin radar menziline girebileceği de düşünmeye başladık.

SABAH Raporu:  Gözler piyasaların göz bebeği Nvidia şirketinin finansal rakamlarına çevrildi

ABD mali piyasalarının tatilden geri dönmesi ile birlikte küresel piyasaların yeniden hareketlendiği gözlemliyoruz. Risk iştahında yukarı yönlü bir kıpırdanma yaşanırken, özellikle bugün teknoloji cephesinde piyasaların göz bebeği Nvidia şirketinin finansalları öncesinde bir miktar havanın gergin olduğunu not etmek gerekiyor.

Son dönemlerin en iddiali teknoloji şirketi konumunda olan Nvidia, chip üretimi noktasından yapay zeka (AI) tarafına da hızlı bir geçiş yaparken, şirketin piyasa değeri de adeta roketleyerek dünya dördüncülüğüne ulaştı. Geçen gün bültenimizde de söz ettiğimiz üzere, muhteşem 7’li olarak isimlendirilen Microsoft, Apple, NVIDIA, Google, Amazon, Meta ve Tesla’nın performansı göz kamaştırmaya devam ederken, muhteşem 7’linin piyasa değer 13 trilyon dolar seviyesine ulaşarak neredeyse S&P500 endeksinin üçte biri seviyesine geldi.

 

Nvidia Wall Street’e  yön verecek

Öte yandan Nvidia’nın Wall Street’in en çok işlem gören hisse senedi olarak Tesla’nın da yerini aldığını görüyoruz. Bu kadar çok ön planda olan Nvidia’nın bugün açıklayacağı finansal rakamların beklentiyi karşılayamaması durumunda ise (şirketin gelir büyümesinin hayal kırıklığı yaratması) yapay zeka hakkında coşkulu bir Wall Street rallisini yatırımcıları savunmasız bırakabileceği düşünüyoruz. Hatırlatmak gerekirse, Nvidia’nın hisselerinin 2024 yılında %40 artarken şirketin market cap ~ $1,72 trilyon seviyesine yükseldi. Dün, açıklanacak finansal rakamların hayal kırıklığı yaratabileceği endişesi ile %5 civarında -son dönemlerin aksine- satış baskısına boyun eğen Nvidia, ABD borsalarının da aşağıya çekti. Nvidia yüksek kaliteli yapay zeka çip pazarının yaklaşık %80’ini kontrol ederken, geçen hafta Amazon ve Alphabet’in de önünde geçerek Microsoft ve Apple’ın ardından Wall Street’in üçüncü en değerli şirketi hâline gelmişti.

 

 

Dolar Endeksi ve  Rusya’ya ABD’den yaptırım kaygısı

 

Nvidia’nın bizim de ilgimiz dâhilinde olması nedeniyle bültenimizde önemli bir yer tuttu. Nvidia ve ABD borsalarını bir kenara bırakırsak, küresel mali piyasalar dün olumlu bir eğilim kaydetti. Risk iştahı genel anlamda iyileşirken, doların bir miktar geri çekilmesi ile EURUSD paritesi de yeniden 1,08 seviyesinin üzerine yükseldi. Geçen haftayı önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 1,2590 seviyesinin üzerinde tamamlayan GBPUSD paritesi de benzer bir şekilde ‘havlu atmayarak’ 1,26 seviyesinin üzerine yerleştiğini görüyoruz. Teknik mânâda 104,4 seviyesinin üzerinde haftalık kapanış yapamayan doların piyasa kuru olan DXY’de bu hafta gerilemenin devam etmesini bekliyoruz.

Rus muhalif siyasetçi Navalny’nin geçen hafta Cuma günü Yamal-Nenets bölgesindeki cezaevinde öldüğünün açıklanmasının ardından Batılı ülkelerin liderleri Rusya’ya tepki gösterirken, ABD’de Biden yönetiminin Rusya’ya yeni bir yaptırım paketi açıklayabileceği konuşuluyor. Bu kapsamda baz metallerin fiyatları sert bir şekilde artarken, doların eli bir miktar da olsun zayıflaması ile, son 10 haftadır olduğu üzere, geçen haftayı da önemli bir destek seviyesi olarak gördüğümüz 2,010 dolar seviyesi üzerinde tamamlayan sarı metal, bu sabah itibariyle 2,030 dolar seviyesini aştı. Haftanın yine 2,010 dolar seviyesini üzerinde tamamlanması durumunda, altında daha da yukarıda 2,050 – 2,060 dolar seviyesini takip edeceğiz. Altın için bültenlerimizde -her ne kadar arzuladığımız performansı sergileyemese de-, yukarı yönlü isteğin ‘bir noktada’ artacağını paylaşmıştık.

Direnişin parası Bitcoin

Öte yandan, direnişin parası bitcoin 52bin dolar seviyesinin etrafında sakin seyrini devam ettirirken, teknik mânâda daha da yukarıda 57,500 seviyesini hedefliyoruz. Kızıldeniz’de bir süredir duran Huti saldırılarının yeniden başlaması ile (petrol gemisine hedef alındı) Brent cinsi ham petrol varil fiyatı 83 dolar seviyesine dayandı.

 

BİST-100 görünümü güneşli

Türk mali piyasalarında ise ana hatları ile iyimser seyrin devam ettiğini görüyoruz. Gerek para politikasında gerekse de dış ilişkilerde yüzünü Batıya dönen Türkiye’nin yabancı fon girişlerine sahne olacağını belirterek hisse senetleri ile ilgili olumlu bir söylem geliştirmek suretiyle 9,200 endeks seviyesine ilk etapta işaret etmiştik. Endekste olumlu görünümün sürmesi nedeniyle daha da yukarıda 9,780 seviyesinin radar menziline girebileceği de düşünmeye başladık.

Hazine’nin ise dün düzenlediği tahvil ihraçları başarılı geçerken, kamunun kontrolünde her gün bir adım daha yukarıya giden USDTRY kuru emin adımlarla psikolojik 31 seviyesinin eteğine kadar geldi. Yabancı yatırımcının Türkiye’nin risk algısını yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi ise 290 baz puan ile olumlu görünüm sergilemeye devam ediyor.

TCMB’nin yarın sonuçlanacak Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin %45 seviyesinde sabit tutulmasını bekliyoruz.

Hatırlanacağı üzere 2011 yılında Türkiye, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için ‘gri listeye’ alınmıştı. Bugün Paris’te başlayan ve Cuma günü sonuçlanacak FATF toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılabileceğinin iddia edildiğini okuyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek liderliğinde Türkiye, Gri Listeden çıkmak adına, kripto borsalarıyla ilgili yeni yasal düzenlemeleri tanıtacaklarını belirtmişti. Gri Listeden Türkiye’nin çıkmasını, yabancı yatırımcı penceresinden baktığımızda olumlu bir gelişme olarak olarak okuyoruz!

 

Çin MB faiz indirdi

Yeni gün başlangıcında, Asya borsalarında karmaşık bir seyir görüyoruz. Çin piyasaları yeni yıl tatilinden dönerken, Çin Merkez Bankası’nın 5 yıl vadeli ticari kredi faiz oranını agresif bir şekilde 25 baz puan indirerek %3,95 seviyesine getirmesi ardından teşviklerin devamının gelebişeceği beklentisi ile Şangay borsası %1,7 yukarıda işlem gördüğünü not edelim. Çin’de lokomotif hisseleri izleyen CSI300 endeksi  %1,8 yükselirken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %3 yükselişle başı çekiyor. Diğer bölge borsalarında ise satış baskısının hafif de olsa egemen olduğunu görüyoruz.

FED’in para politikasını gevşetmeye ne zaman başlayacağına ilişkin ipucu edinmek üzere gece geç saatlerde yayımlanacak toplantı tutanakları yakından takip edilecektir. Not etmek gerekirse piyasalar FED’in bu yıl 92 baz puan faiz indirimi gerçekleştireceğini tahmin ediyorlar. Bu oran, FED’in tahmini olan 75 baz puana yakın ve işlemcilerin yılbaşında fiyatladıkları 150 baz puan indirimin oldukça altında olduğunu da not edelim.

 

 

Kıbrıs İktisat Bankası

Emre Değirmencioğlu, Grup Müdürü – Hazine Bölümü

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler