Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu: Fed’le  savaşmayın

ABD'deki Bitcoin Spot ETF'lerine sermaye akışından kaynaklanıyor; Salı günü ETF'lere bir günde rekor 631,3 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Bu fiyat seviyesinde, Bitcoin sahiplerinin neredeyse %90'ı şu anda gerçekleşmemiş sermaye kazançları konumunda.

SABAH Raporu: Fed’le  savaşmayın

Bazı Batı borsa endeksleri bu hafta kurumsal kazançlar ve yapay zeka vaadiyle desteklenen yeni rekorlar kırdı. Ancak ABD fiyat cephesindeki haberler pek iyi değil: Ocak ayında enflasyon ve üretici fiyatları hızlı bir faiz indirimi umutlarını sürdürmek için fazla güçlüydü.

ABD’de 10 yıllık getiri geçen hafta %3,78’den %4,33’e yükseldi. Bir kez daha tüm zamanların en yüksek seviyelerini belirleyen ana ABD endeksleri üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Kimin sayesinde? Elbette AI! Ancak yine de yükselişin temel direklerinden biri, kilit faiz oranlarının düşürülmesine olanak sağlayan enflasyonun kontrolüydü.

Ne yazık ki işler sarpa sarmaya başlıyor. ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda +%3,7 beklenene karşın +%3,9 ile beklentilerin üzerinde geldi. Cuma günü gıda ve enerji hariç ÜFE’nin yalnızca beklentilerin üzerinde olmakla kalmayıp (yıllık bazda %1,6’ya karşı %2) aynı zamanda bir önceki aya göre de artış göstermesiyle (%1,7 revize edilmiş rakam) başka bir katman daha eklendi. Bir sonraki son tarih, Fed’in fiyat eğilimlerine ilişkin tercih ettiği gösterge olan PCE Core’un yayınlanacağı 29 Şubat.

 

ABD dolarındaki yükseliş ve ABD stoklarındaki haftalık keskin artış (12 milyon varil artış) gibi olumsuzluklara rağmen, geçen hafta petrolde küçük haftalık artışlar yaşandı. OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol piyasalarına ilişkin aylık raporunu yayınladı. OPEC ve IEA’nın küresel petrol talebi büyümesine ilişkin tahminlerinde değişiklik yapmaması nedeniyle Ocak ayından bu yana pek bir şey değişmedi. Kartel talebin durumu konusunda hala oldukça iyimserken, IEA çok daha az iyimser ve talebin tükenmesini bekliyor. Avrupa Brent’i 83 dolara ve ABD WTI varil başına 78 dolara yükseldi. Avrupa’da, ılıman kış havaları ve konforlu depolama seviyeleri, gaz fiyatlarını yıllık 24 eur/mwh gibi yeni bir düşük seviyeye çekiyor.

 

Altın bir darbe daha aldı. FED’in acele etmeye ve faiz oranlarını düşürmeye pek teşvik etmeyen son ABD ekonomik istatistiklerinin cezasını çekti ve ons başına 2.000 usd civarına geriledi. Endüstriyel metallerde bakır LME’de 8.150 usd’de, alüminyum 2.200 usd’de ve çinko 2.300 usd’de durakladı.

Bitcoin önceki haftaki yükseliş trendini sürdürüyor ve geçen hafta %8 artışla 52.200 dolara ulaştı. Bir kez daha, bu artış büyük ölçüde ABD’deki Bitcoin Spot ETF’lerine sermaye akışından kaynaklanıyor; Salı günü ETF’lere bir günde rekor 631,3 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Bu fiyat seviyesinde, Bitcoin sahiplerinin neredeyse %90’ı şu anda gerçekleşmemiş sermaye kazançları konumunda.

Ether bu hafta da aynı trendi takip etti ve hatta %12 artışla 2.800 doların üzerine çıkarak pazar liderini bile geride bıraktı.

Bugün, Çin anakarasındaki hisse senedi piyasaları Ay Yeni Yılı nedeniyle bir hafta kapalı kaldıktan sonra açılıyor. Ancak Wall Street, George Washington’un doğum günü nedeniyle kapalı olacak. Dikkate değer diğer olaylar arasında en son ABD

merkez bankası toplantısının tutanakları (Çarşamba) ve büyük ekonomilerin flaş PMI göstergeleri (Perşembe) yer alıyor.

Ufukta son büyük kurumsal sonuçlar görünüyor: Walmart, Home Depot ve Air Liquide (Salı), HSBC ve anın yıldızı Nvidia (Çarşamba) veya Nestlé ve Mercedes (Perşembe).

Yurtiçinde ise bu hafta ana gündem Perşembe günü açıklanacak olan TCMB faiz kararı. Şubat ayı toplantısına ilişkin beklenti faizin %45,00 seviyesinde tutacağı yönünde. TCMB Enflasyon raporunda da zaten; son toplantısında para politikasında gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını, faiz artırımlarının sonlandırıldığını ve de enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş olana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar politika faizinin sabit bırakılacağını söylemişti.

Pazartesi; Hazine, 2 ve 5 yıllık sabit kuponlu tahvil ihaleleri, Salı günü; yine Hazine’nin, 5 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi ve 5 yıl vadeli kira sertifikası ile 2 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışı gerçekleştirilecek.

BIST100 endeksinde ise mevcut kur seviyelerine göre 311 ve 312$ bandının karşılığı olan 9590-9622 bandını ilk direnç bölgelerimiz. Bu dirençlere yaklaşan hareketler sonrasında özellikle son haftalarda değer kazanımı yaşayan endeks 30 hisselerinde kar satışları görebiliriz. Endekste yaşanabilecek olası geri çekilmelerde ise 8920 ile 8850 seviyeleri ara destek noktaları olarak verebiliriz.

 

A1 Capital Günlük  Bülteni’nden alıntılandı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler