Sosyal Medya

Borsa

Sabah BÜLTENİ:  Piyasalar diken üstünde

Çarşamba günü sonlanacak FOMC toplantısında açıklanacak olan nokta grafik önemli bir fiyatlama unsuru olarak  karşımıza çıkıyor. FED üyelerinin faiz indirim beklentilerini yansıtan grafik, 2024 yılı için kafası karışan piyasalara yol gösterici olabilir.

Sabah BÜLTENİ:  Piyasalar diken üstünde

Geçen hafta beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı enflasyon verisi temkinli iyimser devam eden havanın  bozulmasına neden oldu. Manşet veri ve enflasyona etki eden ortalama saatlik kazançlar beklenti üstü gelmesine  rağmen terazinin diğer bacağında ise işsizlik oranın ocak 2022’den beri en yüksek orana ulaştığı görüldü.

Alt detaylarda olumsuz noktalar olmasına rağmen piyasalar gelen veriyi ABD ekonomisinin beklenenden iyi bir  güçle seyrine devam ettiği şeklinde yorumladı. Güçlü ekonominin, enflasyonda katılık korkularını beraberinde getirmesi ise risk iştahının baskılanmasına sebep oldu. Piyasa reaksiyonu reel getirilerde yaşanan yükseliş ve  gümüş liderliğinde değerli metallerde satışların derinleşmesi olarak  karşımıza çıktı.

 

Piyasalar makro verilere tepkileri bazen aşırı uçlara kaçabiliyor. Sene başında piyasalarda FED faiz indirimi  beklentisi 2024 yılı için altı adede kadar çıkarken bugün mevcut durumda aralık ayında FED’in bu yıl bir kez faiz  indirimine gitmesinin güç kazandığını görülüyor. Bu noktada 12 Haziran’da yapılacak olan FED faiz toplantısı ve  öncesinde piyasaların önemle takip edeceği ABD TÜFE verisinin beklentiler için yol gösterici olacağını düşünüyoruz.

Son gelen ABD TÜFE verisi sonuçlarını hatırlamak gerekirse FED’in önem verdiği çekirdek enflasyon 6 ay sonra  yavaşlanma sinyali üretmişti. Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verilerinde yavaşlama sinyalinin gelmesi  piyasa tarafından çok hızlı değişen FED faiz indirim beklentilerinin hızlı bir şekilde öne çekilmesine neden olabilir.

Diğer bir önemli konuda Çarşamba günü sonlanacak FOMC toplantısında açıklanacak olan nokta grafik olarak  karşımıza çıkıyor. FED üyelerinin faiz indirim beklentilerini yansıtan grafik, 2024 yılı için kafası karışan piyasalara yol gösterici olabilir.

Avrupa tarafında, yatırımcı güven endeksi haziranda 3,9 puan artarak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından  bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonominin yavaşta olsa toparlanmaya başlaması ve gevşeme adımının ECB  tarafından atılmasının tüketici güvenine olumlu yansıdığı görülüyor. ABD işgücü piyasasının beklenenden sıkı  olması nedeniyle FED’in bu yıl faiz indirimine gideceği yönündeki beklentilerin büyük ölçüde törpülenmesi ve  Fransa’daki erken seçim çağrısının daha geniş siyasi endişelere yol açması ise Eur üzerinde bir risk faktörü olarak  karşımıza çıkıyor.

Genel olarak piyasalarda hafta temkinli devam ediyor. Çarşamba akşamına kadar mevcut dinamik (temkinli tavır)  sürebilir. Çarşamba öğleden sonra ABD TÜFE verisi hareket yaratabilir. Yine Çin TÜFE, Japonya faiz kararı diğer  tetikleyiciler olabilir.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif ABD vadelileri hafif eksi. Asya piyasalarındaki seyir karışık. Hong  Kong %1,7 civarında satıcılı, Japonya %0,4 civarında pozitif, Çin %1,1 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi  %4,45, Dolar Endeksi 105,1, ons altın 2.303 Usd civarındaişlem görüyor.

 

Usd/TL:

Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi beklentilerin çok  üstünde açıklandı. Veri sonrasında Dolar talebi arttı. FED  iyimserliğinin azalması ile birlikte Dolar Endeksi 105,2  seviyelerine kadar yükseldi. Yükselişin devamının Çarşamba  günü açıklanacak ABD TÜFE verisine bağlı olduğunu  düşünüyoruz. Enflasyonda katılığın devamı yükseliş hareketini  besleyebilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL  lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL  lehine değişim görülüyor.

Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale  getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de  geçiş ilgisi devam ediyor.

Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,38 civarında  işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve  33,50 öne çıkan teknik seviyeler

 

 

TL Tahvil/Bono:

Dün yapılan ihalede, Hazine 10 ay vadeli kuponsuz bononun  yeniden ihracı ihalesinde 21,35 milyar liralık teklife karşılık,  11,11 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde  48,15, bileşik faiz yüzde 49,97 oldu.

Hazine bugün 4 yıl vadeli tahvil ve sukuk ile borçlanma  programını sürdürecek.

FED’in faiz kararını TÜFE verisinden sonra açıklayacak olması, karar seti içeriğinin daha geniş olmasını sağlayabilir. TÜFE’nin  sonucu FED kararına yansıyabilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL  lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL  lehine değişim görülüyor.

Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale  getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de  geçiş ilgisi devam ediyor.

Çağlar Kimençe,  [email protected]

İhsan Tunalı,  [email protected]

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler