Sosyal Medya

Borsa

SABAH Bülteni: ABD enflasyon verileri beklenirken ‘yumuşak iniş’ umutları tehlikede

Yerel seçimler ardından (1 Nisan - 13 Mayıs) TCMB'nin yaklaşık 43 milyar dolar rezerv biriktirdiğini ve swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervlerin ise eksi 30,9 milyar dolar düzeyine iyileştiğini görüyoruz.

SABAH Bülteni: ABD enflasyon verileri beklenirken ‘yumuşak iniş’ umutları tehlikede

Geride bıraktığımız haftayı düşüşle tamamlayan Borsa İstanbul 100 ana endeksi, haftanın ilk iş gününü de zayıf bir performans ile tamamlaması ardından dün yeniden alıcılı bir seyir izledi. Son günlerde özellikle yeni halka arz olan şirketlerin pek de iyimser bir performans sergileyememesinin gölgesinde limoni bir görünüm çizen hisse senetleri, siyasi cenahta yaşanan yumuşama sinyalleri ve ABD merkezli yatırım bankası Bank Of America (BofA) dün yayınladığı analizde Türk bankalarının hedef fiyatını yükseltmesi alım iştahını destekledi. Dün günün son işlem saatlerinde, Kavala hakkında karar verecek mahkeme heyetinin de değiştirilmesi, iyimser havayı daha da artırırken, BIST100 ana endeks günü %1,2 bankacılık endeksi ise %2,5 yukarıda tamamladı.

 

Hisse senetlerine yönelik son günlerde görülen eğilim dışında ise Türk mali piyasalarında genel eğilimin olumlu olduğunun altını çizmek gerekiyor. USDTRY kuru TCMB’nin 32,25 seviyelerine kurduğu baraj seviyesinde işlem görürken, CDS risk primi ise 273 baz puan seviyesinde ve neredeyse son 4 yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor. TCMB’nin net döviz pozisyonunda yaşanan değişimin, geride bıraktığımız hafta Cuma günü 4,2 milyar dolar ile rekor kırması ardından dün açıklanan son veriler ise yine 1,6 milyar dolar artışa işaret etti. Böylelikle, yerel seçimler ardından (1 Nisan – 13 Mayıs) TCMB’nin yaklaşık 43 milyar dolar rezerv biriktirdiğini ve swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervlerin ise eksi 30,9 milyar dolar düzeyine iyileştiğini görüyoruz.

Son 11 iş günün ortalama 2,7 milyar dolar gün başına rezerv biriktiren TCMB’nin bir miktar ivme kaybederek Pazartesi günü 1,6 milyar rezerv biriktirmesini de yorgunluk emareleri olarak okuyoruz. Bu eğilim devam edebilir.

TCMB’nin almış olduğu dövizler ile yurtiçi bankalar ile yapmış olduğu swap işlemlerini de kapatmaya devam ettiğini görüyoruz. Sayıların dile ile konuşursak, 1 Nisan tarihinde 58 milyar dolar olan yurtiçi banka swapları, Pazartesi (son) verilere göre 29,1 milyar dolar seviyesine geriledi. TL referans faiz oranının da dün bir miktar da olsa gerileyerek %51,34 seviyesinden günü tamamladığını not edelim.

 

Haftanın ilk iki günü klavye arızası ile başlayan sonra da içinden çıkılmaz bir duruma giden laptop arızası nedeniyle bülten yazamamıştım. Haber akışında kamuda harcama kesintisi, tasarruf ve verimlilik paketi ön plana çıkarken, resmî olarak rakamsal bir veri göremesek de, piyasa kulislerinde zikredilen yaklaşık 100 milyar TL büyüklüğünde hedef, teorik pencereden de olsa olumlu karşılandı. Bakan Şimşek, tasarruf paketinin rakamsal büyüklüğü ile ilgili yaz sonunda OVP’nin gözden geçirileceğini, tasarruf paketinin bütçede ne kadar etki yapacağının da duyurulacağını söyledi. Bütçe açığının yılın ilk çeyreğinde 514 milyar TL, son on iki ay toplamda 1,6 trilyon TL olduğunun da hatırlatalım.

TCMB’nin açıkladığı Mart ayı ödemeler dengesi istatistikleri ise bir nebze de olsun keyifleri kaçırdı. Seçim öncesi erkene çekilen talep ve ekonomik canlılığın ışığında cari denge 4,5 milyar dolar açık vererek son 8 ayın zirvesinde yükselirken, tıpkı genel seçim döneminde olduğu üzere, yerel seçim döneminde de uyuşturma hesabı olan net hata ve noksan tek bir ayda yaklaşık 10 milyar dolar açık verdiğini gördük. Kuvvetle muhtemel bu veri önümüzdeki aylarda ciddi anlamda yön değiştirecektir. TÜİK’in açıkladığı Mart ayı ticaret satış hacim endeksi de cari dengedeki bozulmayı adeta teyit etti. Buna göre, ticaret satış hacmi geçen yılın aynı ayına göre %10,5 artış kaydetti. Türkiye’de üretimin zayıf, tüketimin ise oldukça kuvvetli olması hem enflasyon hem de de cari açıkla savaşı güçleştiriyor. Bu sabah, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine de zam yapıldığı haberini okuduk: enflasyonla savaşta iyi bir haber değil!

Dünyada ise göreceli olarak sakin olan olan havanın bugün açıklanacak ABD TÜFE enflasyonu ve perakende satış rakamlarını ile hareketlenmesini bekliyoruz. ABD Fed Başkanı Powell, eskisi kadar emin olmasa da enflasyonun düşmesini beklediğini dün yaptığı konuşmada ele alırken, bugün açıklanacak enflasyon rakamları, ABD ekonomisine ilişkin yeni keşfedilen iyimserliğin önemli bir testi olarak görülüyor. Bugün 15:30’da açıklanacak Nisan ayı TÜFE enflasyonunda gözler %3,6 seviyesine gerilemesi beklenen yıllık çekirdek TÜFE artışında olacaktır. Beklenti dışında sürpriz veri elbette volatiliteye neden olabilir.

ABD Başkanı Biden yönetimi, kritik endüstrilerdeki yerli üretimi desteklemek amacıyla Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar, bataryalar, kritik mineraller ve güneş pilleri gibi ürünlere yönelik radikal nitelikle gümrük vergilerini artırma kararı aldı. Buna rağmen küresel risk iştahının çok da bozulmadığını not edelim. Doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY’nin gerilemesi ile EURUSD paritesi risk iştahını yansıtırcasına son 5 haftanın en yüksek seviyesi olan 1,0830 seviyesine gelirken, ABD borsaları da geceyi %0,50 oranında yükselişle tamamladı. Pasifiğin diğer ucunda, sabah saatlerinde Asya piyasalarında da ılımlı bir seyir görüyoruz. Altının ons fiyatı 2,360 dolar seviyelerinde işlem görürken, gözünü daha da yukarılara diken gümüşün ons fiyatı 28,60 dolar seviyesine yükseldi. Gümüşte patlayıcı kuvvetin 30 dolar üzerinde haftalık kapanış ile gelmesini bekliyoruz. ABD enflasyon rakamları öncesinde ise direnişinin parası Bitcoin 62 bin dolar seviyelerinde yatay bir seyir izliyor.

 

Kıbrıs İktisat Bankası bülteninden alıntıdır, yazar:  Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler