Sosyal Medya

Borsa

QNB Finansinvest:  Endekste tepki alımları ile hafif alıcılı bir başlangıç bekliyoruz

Kısa vadeli görünümün güçlenmesi için de 9000 direncinin üzerine yönelim takip edilebilir. Endekste 8800 ilk etapta destek konumunda. Ancak 8800’ün kalıcı olarak aşağı kırılması halinde ise 8700 ikili dip formasyon oluşumu için önemli.

QNB Finansinvest:  Endekste tepki alımları ile hafif alıcılı bir başlangıç bekliyoruz

BIST 100

Endekste tepki alımları ile hafif alıcılı bir başlangıç bekliyoruz. Endeks 8800 desteğinin altını test ederek kısa vadeli zayıf seyrini sürdürdü. 8900 direnci yukarı tepki, 9000 direnci ise kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi açısından önemli. 8800 seviyesi ilk planda destek olarak takip edilebilir. Endeksin ikili dip formasyonu oluşumu için ana destek seviyesi 8700’de bulunuyor. Dip oluşumu gerçekleşmeden temkinli olunmalı görüşündeyiz…

 

TL Bonolar

İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü sakin bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %45,75, 10 yıllık tahvil faizi ise %27 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri ÜFE verileri sonrasında yükseliş eğilimi sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %46,00, 10 yıllık tahvilde %27,50 destek seviyeleri olarak izlenebilir…

 

USD/TL

Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah daha sakin bir seyir izlerken, dolar kuru 32,30 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskılı seyir devam ediyor. 32,30’un üzerinde sonraki direnç 32,40 ve 32,50’ye işaret ediyor. 32,20 destek haline gelirken bir sonraki destek 32,10 seviyesinde bulunuyor…

 

EUR/USD

Parite ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan ÜFE verilerinin ardından 1,09 desteğinin altına geri çekilmişti. 1,09’un altında kalması ile kısa vadeli düzeltme hareketi görülebilir. 1,08 seviyesi ilk planda destek olarak öne çıkıyor. 1,09’un yeniden aşılması halinde 1,10 direnç olarak geçerli…

 

 

Haftanın yorumu

BIST 100 Endeksi, Fitch’in Türkiye’nin kredi not ve görünümünde olumlu revizyona gitmesi sonrası 9400 direncine doğru yükselse de, sonrasında satış baskısı altında kalmıştı. Endeks geçtiğimiz hafta boyunca kırılgan bir seyir izledi. Endeks aşağı yönlü trendde destek ve dirençlerinin arasında volatil bir görünüm sergiledi. Endeks Cuma günü 8900’a tepki sonrasında 8800 desteğinin altını test etti. Endeksin haftalık kaybı %3,6’ya işaret etti. Seans içi grafiğe baktığımızda endeks 11 Mart’tan itibaren alçalan trendde hareket ediyor. Aynı zamanda bu aşağı yönlü hareketin alçalan kama formasyon şeklinde bir oluşum olduğunu belirtelim.

Endeksin seans içi grafikteki bu oluşumları yukarı tamamlaması-alçalan trendinin üzerine yönelmesi için 8900’ün üzerinde kalıcı olması gerekiyor. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılması endekste görünümün olumlu hale gelmesi için öne çıkıyor. Kısa vadeli görünümün güçlenmesi için de 9000 direncinin üzerine yönelim takip edilebilir. Endekste 8800 ilk etapta destek konumunda. Ancak 8800’ün kalıcı olarak aşağı kırılması halinde ise 8700 ikili dip formasyon oluşumu için önemli.

 

Öte yandan; merkez bankalarının toplantı kararlarının olduğu bir haftaya giriş yapmış bulunuyoruz. Sırasıyla Çarşamba akşamı Fed, Perşembe günü TCMB ve BoE kararını açıklayacak. Her üç merkez bankasının da faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ABD’de geçtiğimiz hafta beklentileri aşan TÜFE ve ÜFE verilerinin ardından Fed’den faiz indirim beklentileri hafif ötelenmişti. Fed Başkanı Powell faiz indirimine başlamak için enflasyonun hedefe gerilediğinden emin olmak istediklerini ve bu güveni kazandıklarında faiz indirimine başlamanın uygun olacağını vurguluyor. Enflasyonla mücadeleyi kazandıklarına ikna olana kadar faizleri düşürmek için acele etmeyeceklerini ifade ediyor.

Piyasalar Powell’ın açıklamalarından faiz indirimine ne kadar olduklarını anlamaya çalışacak. TCMB beklentilere paralel önceki toplantısında %45 olan politika faizinde bir değişikliğe gitmemişti. TCMB toplantı metninde politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirdiğini belirtmişti. TCMB politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade etti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan son enflasyon raporunda para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görülmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıklamıştı. TCMB mevcut durumda para politikasına ilişkin sterilizasyon araçları ile bazı sıkılaştırıcı adımlar atıyor. Enflasyonun seyrine yönelik açıklamalar ve para politikasında bir değişiklik öngörülüp öngörülmediği takip edilecek.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler