Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Raporu:  Dış piyasalar alıcılı, BİST’te yatay seyir

Bu hafta piyasalarda beklentiler, açıklanacak önemli veriler

Piyasa Raporu:  Dış piyasalar alıcılı, BİST’te yatay seyir

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları haftanın ilk işlem gününe genel olarak pozitif bir seyirle başlangıç yaptığını takip ediyoruz. Nikkei endeksinde %0,36, Kospi endeksinde %0,85, Nifty endeksinde %0,32 ve Hang Seng endeksinde %1,71 kazançlar takip edilirken, Shanghai endeksi %0,47’lik düşüşle negatif ayrışıyor. Çin’de bu sabah 1 ve 5 yıl vadeli gösterge borç verme faiz oranları açıklandı. Piyasa beklentisine paralel olarak 1 yıllık kredi faizleri %3,45, 5 yıllık kredi faizleri ise %3,95 seviyesinde sabit bırakıldı. Ayrıca, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda, enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde merkez bankasının büyük olasılıkla faiz oranlarını artırabileceğini söylemişti.

ABD vadelilerinde ılımlı toparlanma izleniyor.

Bugün ABD’de Mart ayına yönelik Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Şubat’ta 0,05 olarak gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise aynı gün Nisan ayına yönelik Tüketici Güveni öncü verisi takip edilecek. Mart’ta -14,9 olarak gerçekleşen Tüketici Güveni verisinin Nisan’da -14,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de S&P Global PMI verileri ile Yeni Konut Satışları; Euro Bölgesi’nde ise İmalat ve Hizmet PMI verileri takip edilecek.

ABD’de İmalat PMI verisinin bir önceki ay ki seviyesi olan 51,9’dan 52 seviyesine, Hizmet PMI verisinin ise bir önceki ay ki seviyesi olan 51,7’den 52 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Yeni konut satışları tarafında ise Mart ayında satışların aylık %1,2 artış göstermesi beklenirken, Şubat ayında %0,3 azalış göstermişti.

Euro Bölgesi tarafında İmalat PMI verisi Nisan ayında 46,1’den 46,5’e yükselmesi, Hizmet PMI verisinin ise 51,5’ten 51,8’e yükselmesi bekleniyor.

Cuma günü bizim piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününe %0,98 azalışla 9.431,16 puandan başlayan BIST 100 endeksi gün içerisinde oldukça volatil bir seyir izlerken, seans kapanışına doğru gelen alımlarla birlikte günü %1,77 artışla 9.693,46 puandan tamamladı. Endeksin gün içindeki en düşük değeri 9.420,90, en yüksek değeri ise 9.714,77 olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi günü %5,08 yükselişle 13.251,71, sanayi endeksi ise günü %0,96 yükselişle 14.280,56 seviyesinden tamamladı.

 

Günlük işlem hacmi ise 109,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Haftalık getirilere baktığımızda ise BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı %1,23 negatif getiri ile tamamlarken, bankacılık endeksi %3,98 pozitif, sanayi endeksi ise %1,31 negatif getiri kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Orta Doğu’da İran – İsrail arasında yaşanan geriliminin diplomatik temaslarla azalış göstermesi ile jeopolitik tansiyonun azalış gösterdiğini takip ediyoruz. Haftanın ilk gününde küresel piyasalardaki pozitif seyir paralelinde BIST 100 endeksinin güne pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Bugün yurt içinde Tüketici Güven endeksi yakından takip ediliyor olacak. Hatırlanacağı üzere Tüketici Güveni Mart ayında 79,4 seviyesinde açıklanmıştı.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yurt içinde piyasalar kapalı olacak. Çarşamba günü ise Şubat ayı Konut Fiyat Endeksi, Reel Sektör Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı verileri yakından takip ediliyor olacak. Konut Fiyat Endeksi’nde Ocak ayı verisi yıllık bazda %67,96 seviyesinde açıklanırken, Reel Sektör Güven Endeksi 103,5, Kapasite Kullanım Oranı ise %76,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

 

Halk Yatırım  Araştırma Raporu’ndan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler