Sosyal Medya

Borsa

Kıbrıs İktisat Bankası:   Yüzünü Batıya dönen Türkiye’ye ABD’den F-16 onayı: Hamle sırası Borsa İstanbul’da!

BİST100 ana endeksinde var olan sıkışmanın aşılacağı ve endeksin yukarı gideceğine işaret etmiştik. Bu bağlamda, Cuma gününü %2,2 artışla tamamlayan Borsa İstanbul, yaklaşık üç buçuk ayın zirvesine yükseldi. Teknik bir bakış açısıyla, seçim öncesi 9,200 endeks seviyesinin test edilebileceğini öngörüyoruz.

Kıbrıs İktisat Bankası:   Yüzünü Batıya dönen Türkiye’ye ABD’den F-16 onayı: Hamle sırası Borsa İstanbul’da!

Reuters haberlerine göre ABD hükümeti, Türkiye’ye F-16 satılmasına onay verdi. Toplam büyüklüğü 23 milyar dolar değerinde olan anlaşmanın takdir edeceğiniz üzere Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine onay vermesi ardından (İsveç) gelmesi bizleri (hâliyle sizleri de) şaşırtmadı.

Türkiye, hava kuvvetlerini güçlendirmek adına, 2021 sonunda ABD’den 40 adet yeni F-16 ve filosundaki mevcut uçaklar için de 79 adet modernizasyon kiti almak istediğini bildirmişti. İkili ilişkilerde yaşanan anlaşmazlıklar ve Amerikan Kongresi’ndeki Türkiye karşıtı ortam nedeniyle süreç bir türlü tamamlanamamıştı. Batı ile olan ilişkilerde S-400 füzeleri sonrası yaşanan yıpranma, Türkiye’den yabancı yatırımcıların uzaklaşmasına neden olurken, seçim sonrası fabrika ayarlarına dönen politikalar, süreçlerin peşi sıra düzelmeye başlamasına da neden olduğunun altını kalınca çizelim.

Para politikasının yeniden ortodox bir çizgiye gelmesi sonrası başlayan yabancı kaynaklı fon girişlerinin, dış siyasette yüzünü Batıya dönen Türkiye sonra ivme kazanmasını bekliyoruz. Bu minvalde, Batı ile ilişkilere önem veren yabancı fonların olumlu rüzgârı da arkalarına alarak Türkiye’ye döviz getirmek suretiyle (döviz sat TL al) TL ve TL cinsi yatırım araçlarına ilgi göstermesini bekliyoruz. Ankara’nın İsveç adımı başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin konuyla ilgili kaygılarını giderirken, İsveç konusunun da ‘sorun’ olmaktan çıkması, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem Biden hem de diğer Batılı liderlerle diyaloğunu olumlu etkileyeceğine kesin gözüyle bakıyoruz.

Türk mali piyasalarına bu gelişmelerin olumlu yansımasını bekliyoruz. Özellikle de hisse senetlerine.

 

Geride bıraktığımız hafta hisse senetlerine yönelik portföylerde ağırlık artırılabileceği yönünde görüşümüzü hatırlatmak isteriz. BİST100 ana endeksinde var olan sıkışmanın aşılacağı ve endeksin yukarı gideceğine işaret etmiştik. Bu bağlamda, Cuma gününü %2,2 artışla tamamlayan Borsa İstanbul, yaklaşık üç buçuk ayın zirvesine yükseldi. Teknik bir bakış açısıyla, seçim öncesi 9,200 endeks seviyesinin test edilebileceğini öngörüyoruz.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in Cuma günü X hesabından yaptığı paylaşımda, “ihracatın ana belirleyicisi yurt dışı talep olup kurun önemli bir etkisi yoktur” dediğini okuduk. Bu görüşe bir noktaya kadar katılsak da, kurun ithalatta belirleyici bir unsur olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Bakan Şimşek’in açıklamanın arka planında kuvvetli TL mesajının yatmadığına inanmak istiyoruz keza eğer düşüncemiz doğru değilse, kuvvetli TL rekabet avantajının kaybolmasına neden olarak yarardan çok zarar verebileceğinden endişe ederiz.

Kamunun müsaade ettiği ölçüde hareket eden USDTRY kurunun ne ölçüde baskılanacağını veya TCMB’nin bu süreçte ne kadar rezerv kaybına tolerans göstereceğini hep birlikte göreceğiz. USDTRY kuru yeni haftayı 30,32 seviyesinden karşılıyor.

ABD’de Cuma günü açıklanan ve FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE beklentilerden de hızlı gevşedi. Çekirdek bazda endeks yıllık %2,9 artış kaydederek neredeyse son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD’de enflasyon gerçekten düşüşe geçerken, Çarşamba günü yılın ilk toplantısını düzenleyecek FED’in konuya nasıl yaklaşacağını hep birlikte göreceğiz. Enflasyonla savaşta zahmetli bir yol kat edilmesi ardından FED’in bu ay faiz oranlarını sabit bırakacağına kesin gözüyle bakarken, Başkan Powell’ın piyasalar cenahında var olan erken faiz indirim beklentilerini de törpüleyeceğini düşünüyoruz. Hâken daha FED bu yıl 3 kez faiz indirimi ön görürken, piyasa fiyatlaması ise çoğunlukla ilk faiz indiriminin Mayıs ayında gelmesi ve yıl boyunda 165 baz puan faiz indirimine (toplam 6 x 25 baz puan) işaret ediyor.

 

Küresel piyasalarda ise geçen hafta boyunca anlamlı bir değişim göremedik. Yükseliş havasını kaybeden ons altın 2,020 dolar seviyesinde yatay bir seyir izlerken, direnişin parası Bitcoin önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 42,200 dolar seviyesinin etrafında yön arayışına devam ediyor. Jeopolitik riskler sürerken, Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 84 dolar seviyesine yükselerek neredeyse son 3 ayın zirvesine yükseldi.

Ortadoğu’da çatışmaların şiddetinin artırırken, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de bir gemiye düzenledikleri saldırının ardından gemide yangın çıktı. Ürdün’de ABD kuvvetlerine düzenlenen saldırıda da üç ABD askeri öldü. Bu arada Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle Süveyş Kanalı’ndan haftalık geçişlerin son iki ayda %42 azaldığını bildirdi; navlun fiyatları ise artmaya devam ediyor!

Yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya piyasalarında hâkim rengin yeşil olduğunu not edelim. Çinli düzenleyici kurumların haftasonu piyasalara destek sağlamak üzere yeni adımlar atmasının ardından Çin borsası, hafta başında Asya borsalarındaki kazanımlara öncülük etti. Çin’in menkul kıymetlere yönelik düzenleme kurumu dün kısıtlı hisselerin ödünç verilmesini tamamen askıya alacağını açıkladı. Yaklaşık beş yılın dip seviyesini görmüş olan Çin hisse piyasaları bankaların zorunlu karşılıklarının düşürülmesi de dâhil olmak üzere bir dizi ekonomiyi destekleyici adım atmıştı. Gösterge endeks Japonya borsası Nikkei %0,8 yükselerek geçen hafta yaşanan kâr satışları ardından yeniden hareketlendi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler