Sosyal Medya

Borsa

İliç’teki maden şirketinin ortağının borsadaki değeri 1 milyar dolar düştü!

Erzurum’un ilçesi İliç’teki facianın ardından 9 işçinin toprak altında kalması ve yaşanan olayın ardından Anagold Madencilik'in Çöpler Altın Madeni'nin lisansının iptal edilmesi, şirketin büyük ortağı olan Kanadalı SSR Mining'in hisselerinde yüzde 50'den fazla değer kaybına neden oldu. SSR Mining'in Toronto borsasında işlem gören hisseleri 1.04 milyar dolarlık bir değer kaybı yaşadı.

İliç’teki maden şirketinin ortağının borsadaki değeri 1 milyar dolar düştü!

Çöpler Madeni, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 56.768 ons (yaklaşık 1600 kg) altın üreten SSR Mining’in en büyük ikinci altın madeni olarak faaliyet gösteriyordu. Hürriyet’ten Aysel Alp’ın haberine göre, şirket ABD, Türkiye, Kanada ve Arjantin’deki madenleriyle yılda yaklaşık 700 bin onsluk altın üretimi gerçekleştiriyor.

İliç faciasının ardından Anagold Madencilik’in Türkiye’deki tek madeni olan Çöpler Altın Madeni’nde üretim durduruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, lisans şartlarının ortadan kalktığını belirterek, madenin çevre için izin ve lisans belgesini iptal etti. Bu durumda firma, üretime devam edemeyecek ve koşullarını düzeltip yeniden lisans başvurusu yapması gerekecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da kendi yetkileri kapsamında kaza sonrası madenin üretim faaliyetlerini durdurdu. Çevre Bakanlığı’nın yanı sıra Enerji Bakanlığı da kendi prosedürünü yürütüyor.

Lisans iptalinin yanı sıra eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Mustafa Öztürk, firmanın ağır para cezasına çarptırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, heyelanın yaşandığı bölgeden çıkarılacak olan 30 milyon tonluk toprağın maliyetlerinin firmanın karşılanması gerektiğini ifade etti. Öztürk, aynı zamanda siyanür havuzunda sızıntı olup olmadığının da incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Anagold Madencilik’in şirket bilgilerine göre, şirket Türkiye’de sadece Çöpler Altın Madeni’ni işletiyor. Şirketin yüzde 80’i SSR Mining’e, yüzde 20’si ise Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik şirketine ait bulunuyor. Bu arada çokuluslu bir şirket olan SSR Mining, 2020 yılında Kanada ve ABD merkezli iki şirketin birleşmesi sonucu kuruldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler