Sosyal Medya

Borsa

Goldman:  S&P500 6 bine gidebilir, ama nasıl?

Stratejistler, "Yapay zeka iyimserliği yüksek görünse de, en büyük teknoloji hisselerine ilişkin uzun vadeli büyüme beklentileri ve değerlemeler hâlâ 'balon' bölgesinden uzak" diye yazdı.

Goldman:  S&P500 6 bine gidebilir, ama nasıl?

Goldman Sachs stratejistleri S&P 500’ün yıl sonu tahmin seviyesi olan 5.200’ü koruyor ancak teknoloji mega şirketlerinin endeksi %15 daha yukarı taşıyacağı bir senaryoyu da müşterileriyle paylaşıyor.

David Kostin liderliğindeki stratejistler yeni araştırma  notlarında, şirketin mevcut yıl sonu S&P500 öngörüsüne sadık kaldığını çünkü fed fundns oranı patikasının ve ekonomik büyüme yörüngesinin piyasalar tarafından kusursuz fiyatlandığını yazdı. Değerlemelere ilişkin görünüm belirsiz olduğundan analistler temel senaryo dışındaki potansiyel senaryoları da araştırdılar.

Bunlardan biri, dev teknoloji şirketlerinin (Muhteşem Yedili) değerlemelerinin yükselmeye devam etmesini içeriyor. Bu senaryoda endeksin yıl sonuna kadar 6.000’e çıkacağı ve ileri fiyat-kazanç oranının 23’e ulaşacağı fikri.

Stratejistler, “Yapay zeka iyimserliği yüksek görünse de, en büyük teknoloji hisselerine ilişkin uzun vadeli büyüme beklentileri ve değerlemeler hâlâ ‘balon’ bölgesinden uzak” diye yazdı.

 

S&P 500 bu yıl neredeyse %10 artışla Cuma gününü 5.234,18 puanla kapattı. Bu durum zaten pek çok stratejistin yıl sonu tahminlerini çöpe attı. Sağlıklı ABD ekonomik verileri, Federal Reserve’ün faiz indirimine gideceği beklentileri ve yapay zeka hisselerine ilişkin iyimserlik göstergenin yükselmesine yardımcı olan faktörler arasında yer alıyor.

 

Goldman, piyasanın büyük bir kısmının “uzun süre yüksek” faiz oranları ve yatırımcıların artan sermaye maliyeti endişeleri nedeniyle baskı altında kaldığını belirtti. Bu, makro-görünümde bir değişikliğin hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı olabileceği alanlardan biri.

Stratejistler, “Piyasadaki yükselişin genişlemesi için ekonomide bozulma olmadan faiz oranların daha hızlı düşeceği beklentisinin yeniden oluşması  gerekiyor” dedi.

Goldman, endeksin diğer bazı senaryolarda nereye gidebileceğine dair tahminler  de verdi. Birincisinde, pandemi öncesi 2018 değerlemelerine “yetişme” durumunda göstergenin yılı 5.800 seviyesinde bitirebileceğini söylediler.

Diğer iki senaryo ise aşağı yönlü riskleri öne çıkarıyor. İlkinde, satış büyümesi tahminlerinin fazla iyimser olduğu veya yatırımcıların resesyon riskini fiyatlamaya başladığı bir “F/K deflasyonu” durumu. Stratejistler, bunlardan herhangi birinin S&P 500’ün yılı 4.500 seviyesinde bitirebileceğini görebileceğini söyledi.

 

 

Kaynak:  Goldman Says Megacap Bull Case Might Take S&P 500 to 6,000

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler