Sosyal Medya

Borsa

Borsa uzmanları:  Erkan’ın ayrılığı çalkantı yaratmaz, yön yukarı

Bir süredir baskı altında kalmış olan borsa tekrar ciddi bir alternatif olarak kendini göstermeye başladı. Merkez Bankası’na Başkan olarak Fatih Karahan atandı. Sıkı para politikasından taviz verilmemesi piyasalardaki olumlu seyrin sürmesini sağlayacak. Fırsatlara dikkat...

Borsa uzmanları:  Erkan’ın ayrılığı çalkantı yaratmaz, yön yukarı

Serap Sürmeli-Ekonomim Haber Merkezi:  Borsa kritik seviyede ve yüksek riske hazır

 

Borsa eskisi kadar güçlü bir ivmeyle olmasa da enflasyona karşı hava yastığı arayan yatırımcının ilgisini üzerinde toplamaya başladı. Bazı hisselerdeki fiyatlamaların dolar bazında iki yıl önceki seviyelere kadar gerilemesi, risk iştahını destekliyor. Ancak, endeksteki ılımlı yükseliş, 7.200 düzeltmesinde giden ve bir daha geri dönmeyen küçük yatırımcının ilgisini çekmeyi başarabilmiş değil. Yeni bir hikâyeye ihtiyaç var ve uzmanlar bunun için mart ayını işaretliyor.

Şöyle bir senaryodan söz ediliyor: 2023 yılının son çeyreğine ilişkin finansallar bir başlangıç noktası oluşturabilir. Açıklanacak muhtemel güçlü finansallar, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 8 Mart’ta yayımlanması beklenen Türkiye raporunun ardından piyasaları hareketlendirebilir-özellikle muhtemel bir not artırımı yeni bir yükseliş dalgasını tetikleyebilir.

Ayrıca, BIST-30 şirketlerinin kredi notlarının da Fitch tarafından artırılması halinde; bu şirketlerin endeksteki yükselişe liderlik edebileceği söyleniyor. Küresel tarafta da cevap bekleyen en kritik soru, Fed’in mart ayındaki toplantıda faiz indirimine başlayıp başlamayacağı ile ilgili. Diğer yandan yatırımcıların, önümüzdeki ayın sonunda yapılması planlanan yerel seçimler sonrasında hükümetin yumuşak iniş hikâyesine vereceği desteği değerlendirmesi için de zaman tanıyacak.

 

Bunlardan her biri, endekste yukarı yönlü hızlanmanın seçime doğru ya da seçim sonrası yaşanma ihtimalini artıran ya da azaltan senaryolara destek verecek.

 

Zeynel Balcı – Hürriyet:  Ekonomi programının devamlılığı önemli

İç piyasaların gündemi Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi. Devletin ve ekonominin en önemli kuruluşlarından biri olması nedeniyle bu değişiklik önemli. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın gelişmelerden sonraki açıklamaları soru işaretlerini azalttı. Pazartesi günü kısa süreli bir dalgalanma olsa da değişikliğin piyasalar ve ekonomi üzerinde ciddi bir etki yaratması beklenmiyor. Şimdi piyasalarda ekonomi politikasında bir değişim olup olmayacağı takip edilecek.

 

Borsa İstanbul, Ekim 2023’ten bu yana geçemediği 8.560 zirvesini geçti ve haftayı yeni zirve denemeleriyle kapattı. Dış borsalardan olumlu ayrışma devam ediyor. Borsa İstanbul’un güçlü görünümünün nedenlerine bakıldığında; yabancı yatırımcıların devam eden alımlarına yerli yatırımcıların da katılması, alternatif piyasalardaki durgunluk ve özellikle mevduat faiz oranlarındaki yükselişin yerini düşüşe bırakması, enflasyona karşı getiri arayışında olan borsanın tekrar öne çıkması, BIST100 Endeksi’nin dolar bazında primsiz görünümü, yayınlanmaya başlanan 12/2023 dönem bilançolarına ilişkin beklentiler gibi sebepleri saymak mümkün.

Bir süredir baskı altında kalmış olan borsa tekrar ciddi bir alternatif olarak kendini göstermeye başladı. Borsanın tasarruf sahipleri nezdindeki referansı 2020 yılında yaşanan pandemi sonrası oldukça farklı bir yerde. Son birkaç yılda borsa yatırımcısı çok önemli kazançlar sağladı. Bu durum doğal olarak tasarruf sahiplerinin borsaya ilgisini artırdı.

 

Artık borsa yatırımcısı olayı daha yakından takip eder oldu. Birçoğumuz çevresinden bunu gözlemliyordur. Teşbihte hata olmaz, hani halk arasında “Kurt, kuzu kaptığı yeri günde on defa kolaçan edermiş” diye bir söz var. Borsada bir hareketlenme olduğu takdirde “Hareket olan yerde bereket olur” misali ilgi tekrar canlanıveriyor. Yeni zirve denemeleriyle birlikte Borsa İstanbul’da olumlu hava korunuyor.

 

 

Zeynep Aktaş:  Borsa hızlı koştu gösterge ‘pozitif’

 

Merkez Bankası’na Başkan olarak Fatih Karahan atandı. Sıkı para politikasından taviz verilmemesi piyasalardaki olumlu seyrin sürmesini sağlayacak. Fırsatlara dikkat…

 

Pay piyasası canlı olması nedeni ile yatırımcıların ilgi odağında. Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın ayrılığı sonrası atamanın hemen yapılması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten gelen açıklama, olumsuz bir fiyatlamanın önüne geçecektir. Piyasalarda kısa süreli bir reaksiyon olsa da bu durum yatırımcılar açısından bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

 

Borsa İstanbul’da haftalık bazda sektörel olarak bilişim sektörü öne çıkıyor. Bilişim sektörü haftayı yüzde 10, Kobi sanayi yüzde 9,4, ulaştırma yüzde 7,37, teknoloji yüzde 7,24 ve metal eşya makina yüzde 6,68 yükseliş kaydederek ilk sıralarda yer aldı. Haftalık bazda değer kaybında ise yüzde 5,7 ile finansal kiralama ve faktoring ilk sıraya oturdu.

 

Yıllık mali tablo dönemi geldi. Şimdilik 9 borsa şirketinin 4. çeyrek verileri yatırımcılarla paylaşıldı. Finansal kiralama şirketleri kârlarını yüzde 100’ün üzerinde artırdı. Bankaların kâr artışı ise ortalama yüzde 45 oldu.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler