Sosyal Medya

Borsa

Borsa 2024’ün Ocak ayında yatırımcısına kazandırdı

Geçtiğimiz 2023 yılının sonlarına dalgalı bir seyir gösteren Borsa İstanbul endeksleri yeni yıla güçlü giriş yaptı. 2024 yılı TL varlıklar için dalgalı başladı. Türk Lirası dolar ve Euro karşısında değer kaybederken tahvil faizleri yükseldi, Borsa İstanbul endeksleri yabancının da katılımıyla hızlı hareket etti.

Borsa 2024’ün Ocak ayında yatırımcısına kazandırdı

29 Ocak saat 11 itibariyle BİST100 endeksinin yüzde 13,3 nominal yükseliş sağlamış olması yüzde 6 civarı gelmesi beklenen ocak ayı tüketici enflasyonuna karşılık da yatırımcısına reel olarak yüzde 6,86 kazandırıyor.

TL mevduat faizleri ise geçen yılın son ayını arar hale geldi. Piyasanın yüzde 6-6,5 civarında beklediği tüketici enflasyonuna karşı bu yılın ilk ayında tasarruflarını borsa endeksleri dışında değerlendiren yatırımcılar reel olarak kayıpta.

BİTCOİN EN FAZLA KAYBETTİRDİ

29 Ocak saat 11:00 itibariyle dolar/ TL’de yılbaşından bu yana yükseliş yüzde 2,97 seviyesinde. Şayet tüketici enflasyonu yüzde 6 seviyesinde açıklanırsa yatırımcı nominal olarak yüzde 2,97 kazanmış olsa da enflasyon nedeniyle yüzde 3’e yakın kayıp yaşayabilecekler. Gram altın dolar/ TL’deki yükselişe rağmen ons altın fiyatlarında yaşanan gerileme nedeniyle yılbaşından bu yana yüzde 1,11 yükseldi. Bu da yüzde 6 olması tahmin edilen tüketici enflasyonu karşısında gram altın yatırımcısının yüzde 4,62 reel kayıp yaşaması muhtemel. Euro/ dolar paritesinde doların güçlenmesi nedeniyle yaşanan gerileme Euro/TL’nin de yılbaşından bu yana sadece yüzde 0,45 yükselmesine yol açtı. Bu da Euro yatırımcısının yüzde 6 tahmin edilen ocak ayı tüketici enflasyonu nedeniyle yüzde 5,23 reel kayıp yaşadığını gösteriyor.

Bitcoin yatırımcısı ise tüm tasarruf sahipleri arasında reel olarak en fazla kayıp yaşayacak. 29 Ocak saat 11 itibariyle Bitcoin fiyatları bu yıl yüzde 1,10 geriledi. Gerilemenin yanı sıra bir de tüketici enflasyonundan arındırıldığında Bitcoin yatırımcısının reel olarak kaybı yüzde 6,7 kayıp yaşayacağını ortaya koyuyor.

BİST100 ENDEKSİNDE REEL GETİRİ YÜZDE 7,88

Geçen yılın son ayını dalgalı geçiren, 2023’ün tamamında sadece yüzde 64,77 olan tüketici enflasyonuna karşılık yüzde 35,6 yükseliş sağlayarak yatırımcısına reel olarak kayıp yaşatan BİST100 endeksi ise yıla hızlı başladı. Yılbaşından bu yana yüzde 13,28 yükselen BİST100 endeksi yüzde 6 gelmesi tahmin edilen enflasyona rağmen yatırımcının reel olarak yüzde 6,86 kazandığını gösteriyor. Sadece BİST100 endeksi değil diğer borsa endeksleri de yatırımcısının yüzünü güldürdü. Yabancının gelişinin ayak sesleri ve uluslararası kurumlardan gelen pozitif raporlarla yılın ilk haftalarına yükselen bankacılık endeksi geçen hafta gelen olumsuz raporlar nedeniyle yükselişine ara verse de yılbaşından bu yana yüzde 10,35 nominal getiri sağladı.

EN HIZLI ENDEKS HALKA ARZ ENDEKSİ

7 Aralık 2023’ten bu yana yeni izin çıkmayan halka arzlarda ise yine geçen yılın son ayında yaşanan sıkıntılar yerini pozitif bir seyre bırakmış görünüyor. Halka arz endeksi bu yılbaşından bu yana yüzde 26,24 nominal yükselişe imza atarak diğer tüm endekslerden daha iyi bir performansa imza attı. Halka arz endeksinin ardından yine geçen yılı kayıpla kapatan turizm endeksi de yüzde 26,02 yükselişle ikinci en iyi performansı gösteren endeks olmayı başardı. İletişim endeksi de yıla hızlı başlayan endekslerden nominal getiri yılbaşından bu yana yüzde 24,63. Spor endeksi geçen yıl da öne çıkmıştı bu yıl da pozitif seyrini sürdürüyor. Yılın ilk ayındaki nominal getiri yüzde 19,31 seviyesinde.

(Şebnem Turhan-Ekonomim)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler