Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ:  Fed’den faiz indirim beklentisi törpüleniyor; Borsa F/K bazında çok ucuz

MSCI Türkiye endeksi için fiyat/kar çarpanı 4.2 gibi görece ve tarihsel olarak düşük bir seviyede bulunuyor ve Türkiye hisse senedi piyasasının MSCI Türkiye endeksi bazında bu metrik açısından ucuz olduğuna işaret ediyor.

ANALİZ:  Fed’den faiz indirim beklentisi törpüleniyor; Borsa F/K bazında çok ucuz

ABD’de ADP özel sektör istihdamı Aralık ayında 125 bin kişilik artması beklenirken beklentinin üzerinde 164 bin kişi arttı.  Bu veriyle bugün TSİ 16:30’da açıklanacak tarım-dışı istihdam verisi arasında birebir korelasyon bulunmasa da ADP verisi bugün açıklanacak tarım-dışı istihdam verisinin de beklenenden güçlü geleceği beklentisinin artmasına neden oldu.

Fed fonları vadeli kontratları piyasasındaki fiyatlamaya göre Mart’ta bir faiz indirimi %63 ihtimalle fiyatlanırken yılın tamamı için bugün itibariyle 0.25 puanlık 5.5 faiz indirimi fiyatlanıyor. Geçen hafta Cuma günü, yılın son işgününde, söz konusu piyasa 6.3 faiz indirimi fiyatlıyordu.

Bir süredir beklediğimiz gibi bu sene için faiz indirimi fiyatlaması düşmeye devam ediyor.

Bu fiyatlamada daha fazla düşüş için alan olduğunu değerlendiriyoruz. Böyle bir olası gelişmenin Euro/dolar, Sterlin dolar, dolarla işlem gören ons altın ve ons gümüş fiyatı üzerinde aşağı yönde baskıya neden olabileceğini öngörmeye devam ediyoruz.

MSCI Türkiye endeksi için fiyat/kar çarpanı 4.2 gibi görece ve tarihsel olarak düşük bir seviyede bulunuyor

MSCI Türkiye endeksi için fiyat/kar çarpanı 4.2 gibi görece ve tarihsel olarak düşük bir seviyede bulunuyor ve Türkiye hisse senedi piyasasının MSCI Türkiye endeksi bazında bu metrik açısından ucuz olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte, artan TL mevduat faiziyle birlikte yurtiçi yatırımcıların hisse senedi piyasasına ilgisinin azalması, endekste yükselişlerin kalıcı olmasını engelliyor.

 

ABD’de ADP özel sektör istihdamı Aralık ayında 125 bin kişilik artması beklenirken beklentinin üzerinde 164 bin kişi arttı.  Bu veriyle bugün TSİ 16:30’da açıklanacak tarım-dışı istihdam verisi arasında birebir korelasyon bulunmasa da ADP verisi bugün açıklanacak tarım-dışı istihdam verisinin de beklenenden güçlü geleceği beklentisinin artmasına neden oldu. Bloomberg anketine göre piyasa beklentisi Kasım’da 199 bin kişi artması beklenen tarım-dışı istihdamın Aralık’ta 171 bin kişi arttığı, işsizlik oranının %3.7’den %3.8’e çıktığı, 12-aylık ücret artış hızının ise %4.0’dan %3.9’ yavaşladığı yönünde.

Diğer yandan, Euro Bölgesi Aralık TÜFE enflasyonu verileri TSİ 13:00’te açıklanacak. Piyasa beklentisi 12-aylık TÜFE enflasyonunun %2.4’ten %3.0’a yükselmesi yönünde. Bu yükseliş, eğer gerçekleşirse, Aralık 2022’de aylık enflasyonun çok düşük olmasından kaynaklanacak görünüyor. Aylık tüketici enflasyonunun %0.2 olması beklenirken Aralık 2022’de aylık enflasyon %-0.4 olarak gerçekleşmişti.

Gelişmiş piyasa devlet tahvili faizleri dün ADP verisinin de etkisiyle yükseldi.

ABD 10-yıllık tahvil faizi günü 8 baz puan yükselerek %4.00’da bitirdi. Doların altı gelişmiş piyasa para birimi karşısında değerini ölçen dolar endeksi %0.1 düşerek 102.4’e gerilerken Euro/dolar paritesi %0.2 yükselerek günü 1.0945’te bitirdi. Ons altın ise günü 3 dolarlık bir artışla 2044 dolarda tamamladı.

ABD 10-yıllık tahvil faizi %4.02’ye çıkarken dolar bu sabah tarım-dışı istihdam verisi öncesinde küresel olarak değer kazanıyor. Euro/dolar bu sabah 1.0930 civarına gerileyerek işlem görüyor. Ons altın ise dolarda küresel değer kazancına rağmen bu sabah 2044 dolar civarında yatay seyrediyor.

Fed fonları vadeli kontratları piyasasındaki fiyatlamaya göre Mart’ta bir faiz indirimi %63 ihtimalle fiyatlanırken yılın tamamı için bugün itibariyle 0.25 puanlık 5.5 faiz indirimi fiyatlanıyor.

Geçen hafta Cuma günü, yılın son işgününde, söz konusu piyasa 6.3 faiz indirimi fiyatlıyordu. HSBC Portföy Yönetimi olarak bir süredir beklediğimiz gibi bu sene için faiz indirimi fiyatlaması düşmeye devam ediyor. Bu fiyatlamada daha fazla düşüş için alan olduğunu değerlendiriyoruz. Fed toplantı tutanakları da ABD Merkez Bankası’nın bir süre faiz oranını bu seviyede tutmak istediğine işaret etmişti. 20 Mart’taki toplantının yaklaşmasıyla birlikte faiz indirimi beklentisinin daha da azalabileceği ve bu durumun Euro/dolar, Sterlin dolar, dolarla işlem gören ons altın ve ons gümüş fiyatı üzerinde aşağı yönde baskıya neden olabileceğini değerlendirmeye devam ediyoruz.

 

Türk CDS geriliyor

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün 2 baz puan düşerek 311 baz puana gerilerken ABD tahvil faizlerindeki yükselişle 2043 vadeli dolar cinsi Eurobond faizi 1 baz puanlık hafif bir artışla %7.97’ye yükseldi. Yılın ilk işlem günlerinde küresel piyasalarda görülen riskten kaçınma eğilimiyle gelişmekte olan piyasa CDS’leri genel olarak yükselmiş, Türkiye’nin CDS’i de bu nedenden dolayı 300 baz puanın üzerine çıkmıştı. Dolar/TL dün %0.1 yükselerek günü 29.75 civarında bitirirken doların küresel çapta değer kazandığı bu sabah 29.84 civarında işlem görüyor.

Gelecek haftaki ihaleler öncesinde TL cinsi tahvil piyasasında alım iştahı zayıflarken tahvil faizleri yükselmeye devam etti. 10-yıllık sabit kuponlu tahvil faizi dün 21 baz puan artarak 27.85’e yükseldi.

 

BİST-100 ucuz kaldı

BİST 100 endeksi Salı günkü keskin düşüş sonrasında dün %1.8 yükseldi ve günü 7548 puanda tamamladı. MSCI Türkiye endeksi için fiyat/kar çarpanı 4.2 gibi görece ve tarihsel olarak düşük bir seviyede bulunuyor ve Türkiye hisse senedi piyasasının MSCI Türkiye endeksi bazında bu metrik açısından ucuz olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte, artan TL mevduat faiziyle birlikte yurtiçi yatırımcıların hisse senedi piyasasına ilgisinin azalması, endekste yükselişlerin kalıcı olmasını engelliyor. BİST 100 endeksi bu sabah %0.1 civarında artarak 7560 puan civarında seyrediyor.

 

 

HSBC Portföy notudur

Yazar:  Baş Ekonomist İbrahim Aksoy

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler