Sosyal Medya

Borsa

Alnus Yatırım:  2024 yılında hangi hisseler öne çıkacak?

TCMB’nin faiz artırımlarından bazı sektörler pozitif nemalanırken, bazı sektörler ise ister istemez negatif yönde etkileniyor. Gelelim senenin ilk yarısında yüksek kalmasını beklediğimiz faizler nedeniyle pozitif etkilenmesi muhtemel sektörlere;

Alnus Yatırım:  2024 yılında hangi hisseler öne çıkacak?

Borsada Ekim ayı başından bu yana ortaya çıkan satış baskısı, 2024 yılına dair umutları da törpülemeye başladı. Diğer taraftan, majör merkez bankaları ve TCMB’nin 2024 yılında faiz indirimine gideceğine dair beklentiler ise; ileriye dönük olarak yeni bir ralli ihtimalini canlı tutuyor. Bu kapsamda, özellikle senenin ikinci yarısında yeni rekorlar kırılmasını ve sene sonuna doğru 5 haneli seviyelerin de test edilmesini bekliyoruz.

Ancak, öncelikle mevcut durumun borsada hangi şirketleri/sektörleri destekleyebileceğine, hangi şirketleri/sektörleri ise olumsuz etkileyebileceğine değinmekte fayda var. TCMB’nin faiz artırımlarından bazı sektörler pozitif nemalanırken, bazı sektörler ise ister istemez negatif yönde etkileniyor. Gelelim senenin ilk yarısında yüksek kalmasını beklediğimiz faizler nedeniyle pozitif etkilenmesi muhtemel sektörlere;

 

Yükselen faizlerden kar yazacak olanlar

 Yüksek faiz ortamında artan kredi faiz oranları, faaliyet kolu kapsamında kredi veren durumda olan; “Bankalar”, “Aracı Kurumlar”, “Finansal Kiralama-Faktoring” şirketlerinin faiz gelirlerini olumlu yönde etkilemekte. Elbette, bu şirketlerin fonlama maliyetleri de olumsuz yönde etkileniyor. Ancak, yüksek enflasyon ortamlarında, beklenen faiz artırımlarının da etkisiyle kredi kâr marjlarının yükseldiği de bilinen bir gerçek. Keza, yüksek enflasyon kaynaklı olarak bankaların TÜFE’ye endeksli tahvillerden gelir yazdığını da hatırlatalım.

 

 Yine, artan TL mevduat faizleri nedeniyle; birikimlerini yüksek oranda TL mevduatta bulunduran “Sigorta” şirketleri de bu süreçte kârlılıklarını artıracak gibi gözüküyor.

Artan faizlerin olumsuz etkilediği sektörlerin başında ise; reel kesim(“Sınai”) gelmekte. Elbette, ‘’Sınai’’nin alt kolları içerisinde yer alan ve likidite sıkışıklığını derinden hisseden bir çok sektör/şirket var. Yine, “Otomotiv” ve “İnşaat” gibi bazı sektörler ise; nihai tüketicinin kredi koşullarındaki olumsuzluklardan negatif yönde etkilenen sektörler olarak ön plana çıkmakta. Burada, kredi kullanmasına çok sıkıntı olmayan ihracatçı şirketler ve nakit pozisyonu yüksek şirketlere de bir parantez açmakta fayda var. Öyle ki, bu tip yüksek faiz ortamlarında likidite bulmak zorlaşmakta. Kredi kullanabilen veya yüksek nakit pozisyonu ile tabiri caizse ‘’kendi yağında kavrulan şirketler’’ ise; bu süreci en azından sorunsuz veya en az hasarla atlatabilme olanağına sahip.

 

Senenin ikinci yarısında ise; resim tamamen değişebilir. Senenin sonuna doğru TCMB’den beklenen faiz indirimleri ile faiz geliri elde eden; ‘’Bankalar’’, ‘’Aracı Kurumlar’’ ve ‘’Finansal Kiralama-Faktoring’’ şirketlerinin kâr marjları olumsuz yönde etkilenmeye başlayabilir (Borsada ralli oluşması ve yatırımcı sayısında artış halinde; Aracı Kurumlar pozitif etkilenebilir de). Faize duyarlı iş yapan ve faiz indirimlerinin talebi artırabileceği ‘’Otomotiv’’ ve ‘’İnşaat’’ sektörleri ise pozitif etkilenebilecek sektörlerin başında gelmekte. Yine, kredi genişlemesi ve kredi faizlerinde beklenen düşüşle birlikte; ‘’Sınai’’ sektörü şirketleri de yeniden pozitif yönde etkilenebilir.

İyimserlik beklediğimiz diğer sektörler ise;

 Senenin ilk yarısında; Gıda enflasyonunun yüksek seyretmesi beklentisi ile senenin ilk çeyreğinde ‘’Perakende’’ ve ‘’Yiyecek-İçecek’’ sektörlerindeki şirketlerinin nakit akışları yine güçlü kalabilir. Asgari ücret zammının bir defalık yapılacak olması da bu şirketler için görece pozitif bir diğer etken. Ancak, enflasyon oranları kontrol altına alınmaya başlarsa; bu sektörlerin marjları da olumsuz yönde etkilenebilir.

 ‘’İletişim’’ sektörü de yeni abone kazanımı ve yeni kontratlardaki korunaklı enflasyon fiyatlamasının etkisi ile güçlü nakit akışı yaratabilir.

 ‘’Ulaştırma’’ sektöründe –uçuşları olumsuz etkileyecek çok büyük bir risk ortaya çıkmazsa- 2024 yılında iyi bir performans bekliyoruz.

 Eğer küresel ekonomide işler yolunda gidecekse veya içeride kentsel dönüşüme hız verilecekse; ‘’İnşaat’’, ‘’Çimento’’ ve ‘’Demir-Çelik’’ sektörlerinde de iyimserlik bekleyebiliriz.

 

 

Alnus Yatırım’dna 2024 döviz ve BİST-100 hedefleri

Küresel ekonomide majör merkez bankalarından beklenen genişlemeci adımlar, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından pozitif bir unsur. Diğer yandan, enflasyonla mücadele konusunda henüz kesin bir sonuca ulaşılamamış olması; Türkiye ekonomisi ve TL varlıklarına dair belirsizlik bulutlarının kalkmasını şu ortamda öteliyor. İlerleyen aylarda TCMB’nin öngördüğü şekilde (ki, TCMB’nin öngörüsü yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecinin başlaması yönünde) enflasyonla mücadelede başarılı olunması halinde; TL varlıklarına da güven aşılanacaktır. Ancak, bu sürece kadar; özellikle kurlarda TL üzerindeki baskı devam edebilir.

 

Borsa İstanbul Ulusal 100 Endeksi’nin sene içerisinde maksimum 10.800 seviyesine çıkmasını,

 Dolar kurunun 41,00 TL ve Euro kurunun 50,00 TL(EURUSD paritesini 1,2200 olarak baz aldık) seviyelerine ulaşmasını,

 TL bazında Gram Altın’ın 2.950 TL seviyesine gelmesini,

 Banka mevduat faizleri için ortalama olarak en yüksek görülebilecek seviyenin ise %70,00 olmasını öngörüyoruz.

Türkiye ekonomisi ve iç piyasalara dair öngörülerimizde; iç tarafta para politikası ve enflasyona dair beklentilerimiz önemli yer tutmuştur. 2024 yılında enflasyonla mücadelede; Temmuz ayından itibaren baz etkisi avantajının büyük oranda senelik rakamları belirlemesini öngörüyoruz.

 

 

2024 Beklentiler Raporu’ndan alıntıdır

Foreks Haber’e teşekkürlerimizle

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler