Sosyal Medya

Borsa

AK Investment:  LOGO ve INDES için tavsiyemizi “NÖTR”e  çektik – ASELS için “NÖTR”ü koruduk

Genel olarak bakıldığında, hisse senedi performanslarında son dönemde görülen artış, bize göre bu şirketlerin temel değerlerini aştı.

AK Investment:  LOGO ve INDES için tavsiyemizi “NÖTR”e  çektik – ASELS için “NÖTR”ü koruduk

INDES ve LOGO’nun notunu “Nötr “e düşürürken, ASELS’in notunu sınırlı yukarı yönlü potansiyel nedeniyle “Nötr” olarak koruyoruz; tahminlerde ve hedef fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Hacimler güçlü kalmaya devam ediyor, ancak marjların 2024’te daralmasını bekliyoruz.

İşletme sermayesi üzerindeki baskıların, elverişli kur bileşimi sayesinde TL’deki reel değerlenme beklentisiyle 2024 ve sonrasında hafiflemesini bekliyoruz.

XUTEK ve XBLSM sırasıyla %68 ve %103 ralli yaptı, mevcut piyasa değerlemelerini temel değerlerle ilişkilendirmek zor.

INDES ve LOGO’nun notunu “Nötr”e düşürürken, ASELS’in notu “Nötr” olarak koruyoruz; HF’lerde değişiklik yapmıyoruz. Araştırma kapsamımızdaki Indeks Bilgisayar (INDES TI, TP: TRY10.8) ve Logo Yazılım’ın (LOGO TI, TP: TRY119) yılbaşından bu yana getirileri %74 ve %40’a ulaşarak BIST100 endeksinden sırasıyla %43 ve %15 daha iyi performans gösterdi. Son ralliyle birlikte, INDES için %8 ve LOGO için %23’lük sınırlı bir 12 aylık yukarı yönlü beklentimiz var. Bu nedenle, hem INDES hem de LOGO için tavsiyemizi “Endeks Üzeri Getiri”den “Nötr”e düşürdük.

Aselsan (ASELS TI, TP: 65 TL) için %15 yükseliş potansiyeli ile “Nötr” notumuzu koruyoruz. Bununla birlikte, enflasyona göre düzeltilmiş finansalların açıklanmasının ardından model güncellemeleri ile fiyat hedeflerimizde yukarı yönlü revizyon olasılığını da koruyoruz.

Hacimler güçlü kalmaya devam ediyor, ancak marjların 2024’te daralmasını bekliyoruz. Türkiye’nin tüketici elektroniği pazarındaki satış hacminin 2023 yılında yaklaşık 18,5 milyar USD büyüklüğünde olduğu tahmin edilmektedir.

Pazar büyüklüğünün 2023-2028 yılları arasında USD bazında %4,5’lik bir YBBO ile büyümesi beklenmektedir (Kaynak: Statista).

Bilgisayar Donanımı ve Elektronik talebi 2024 yılında da güçlü kalmaya devam ediyor. Sektörel haftalık ortalama kredi kartı harcamaları, 2024’ün ilk iki ayında hızlanan bir eğilimle yıllık bazda %103 arttı. Para politikasındaki sıkılaşmaya rağmen, 2024’teki ücret artışları ve yenileme gereksinimlerinin ana etkenler olduğunu düşünüyoruz. Yılın geri kalanında, teknoloji distribütörleri ve perakendecilerinin satışlarında reel olarak herhangi bir düşüş öngörmüyoruz.

Ancak, özellikle teknoloji perakendecileri için, marjların 2023’ün stok karları destekli yüksek bazından daralması muhtemeldir. Yazılım geliştiricilerinin kâr marjları da personel maliyetlerindeki artış nedeniyle baskı altında görünüyor.

İşletme sermayesi üzerindeki baskıların 2024 ve sonrasında, TL’nin reel olarak değer kazanması ve elverişli kur bileşimi sayesinde hafiflemesini bekliyoruz.

 

Küresel heyecan Türk teknoloji şirketlerine de yansıdı – Küresel teknoloji rallisine paralel olarak XUTEK ve XBLSM endeksleri yıllık bazda sırasıyla %68 ve %103 artış göstererek XU100’ün %19’luk getirisini açık ara geride bıraktı.

Böylece, borsada işlem gören elektronik distribütörleri, yazılım geliştiricileri ve elektronik ve iletişim yüklenicilerinin  medyan FD/SOA FAVÖK çarpanları sırasıyla 20,5x, 49,1x ve 29,7x’e ulaşarak 5 yıllık tarihsel ortalamaları olan 7,7x, 10,6x  ve 13,6x’in çok ötesine geçti. Stok karları ve döviz kazançları ile sulanmış kazançlara rağmen, bu alt segmentlerin F/K  katsayıları da sırasıyla 34,3x, 45,4x ve 38,0x civarında seyrediyor ve yine 5 yıllık tarihsel ortalamaları olan 8,4x, 12,9x ve 12,4x’in çok ötesinde işlem görüyor.

Genel olarak bakıldığında, hisse senedi performanslarında son dönemde görülen artış, bize göre bu şirketlerin temel değerlerini aştı.

Teknoloji temalı fonlara yönelik güçlü yurtiçi girişler sayesinde, BIST’in teknoloji temalı hisse senedi fonlarının portföy büyüklüğü sadece iki ay içinde yaklaşık 10 milyar TL’den 26 milyar TL’ye çıkarak iki kattan fazla arttı. Yatırım fonu yatırımcılarının tercihlerindeki bu tematik değişim, BIST’in teknoloji hisselerindeki son sıçramanın arkasındaki önemli bir katalizör oldu. Bir gösterge olarak, en büyük yurt içi teknoloji temalı yatırım fonların (TTE TI Fonu, ICZ TI Fonu ve YHZ TI Fonu) 2023 sonu itibarıyla yaklaşık 1,4 milyar TL olan toplam portföy büyüklüğü, Şubat sonu itibarıyla 10 milyar TL’ye ulaştı.

Geçtiğimiz ay XUTEK’teki hisse senetlerinin günlük ortalama işlem hacmi sadece 580mn TL civarındaydı. BIST100 endeksinde yer alan ASELS TI, MIATK TI, PENTA TI ve SDTTR TI hariç, XUTEK hisselerinin günlük ortalama işlem hacmi son bir ayda sadece 370mn TL oldu. Dolayısıyla, BIST teknoloji evreninin günlük işlem hacimleri ile kıyaslandığında, büyüklükleri itibariyle bu üç fon BIST teknoloji evreninde oldukça önemli oyunculardır.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler