Sosyal Medya

Prof.Dr. Evren Bolgün

Prof. Dr. Evren Bolgün: Seçim Sonrasında Milletin Ödeyeceği Fatura Çok Kabarık

Özellikle son 5 yıldır ekonomide zihni sinir uygulamalar geliştirerek alınan onlarca hatalı kararların üzerine ilave gelen yeni hatalı kararlar ile…

Prof. Dr. Evren Bolgün: Seçim Sonrasında Milletin Ödeyeceği Fatura Çok Kabarık

Özellikle son 5 yıldır ekonomide zihni sinir uygulamalar geliştirerek alınan onlarca hatalı kararların üzerine ilave gelen yeni hatalı kararlar ile Dünya Ekonomi tarihinde eşine az rastlanır saçmalıklara imzalar atıldı. Seçimden sonrasına her ne kadar TL faizi serbest bırakılmış olsa da (yaklaşık %28) Kur Korumalı Mevduat bakiyesi olarak bankalarda $100 Milyara yaklaşan bir miktar değerleniyor. Bugüne kadar KKM yatırımcılarına Hazine ve TCMB tarafından 182 Milyar TL civarında bir ödemenin yapıldığını biliyoruz. Merkez Bankasının 25 Nisan itibarıyla Dış Varlık eksi Dış Yükümlülük miktarı -$8.1 Milyar, Swap Borçları $59 Milyar ve Swaplar hariç Net Döviz Pozisyonu da -$67 Milyar düzeyindedir. Net Döviz Pozisyonundaki bu miktar aynı zamanda Aralık 2021 tarihinde KKM ürünü icadının hemen öncesindeki -$66 Milyar seviyesinin de altına gelindiğini de göstermektedir. 1.5 yıldır yapılan bir sürü yanlış hamleler neticesinde 1 arpa boyu yol gitmeyi bırakın, 2019-2020 yıllarında eritilen yaklaşık $140 Milyar kamu döviz varlıklarının üzerine 2021 Eylül ayından itibaren ilave $130 Milyarın üzerinde bir döviz varlığı kur artmaması için sabitimsi kur politikası ısrarı için kullanılmıştır. Neticede 4.5 yılın sonuda yaklaşık $270 Milyar civarında kamu kesiminin, ihracatçıların döviz gelirleri, KKM Döviz Mevduatları,..vs gibi çeşitli kaynaklar heba edilmiştir. Seçim sonrasında özellikle bu konuda TCMB, Kamu Bankaları, Türkiye Varlık Fonu gibi ilgili tüm üst düzey kamu yöneticilerinin yargı önünde hesap vermeleri gerekmektedir. Son aylarda kamu otoriteleri tarafından sürekli geliştirilerek piyasalara arz edilen %100 yerli ve milli finansal rasyolar ile artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Haliyle bankacılar da tüm asli işlerini bırakarak resmi otoriteler tarafından kendilerine sürekli tebliğ edilen yeni mevduat, kredi, döviz rasyolarını tutturmak ile uğraşmaktadır. Muhtemelen banka genel müdürlülüklerinde iç denetim ve teftiş uzmanları bu dönemde en çok mesai yapmakta olan kesimi oluşturmaktadır.

Seçim sonrasına sarkan bir diğer döviz yükümlülüğümüz de Erdoğan-Putin anlaşması neticesinde 2022 yılında ödenmesi gereken $20 Milyarlık BOTAŞ’ın doğalgaz borcunun 2023 yılına ötelenmiş olmasıdır. Bu kış sert geçmediği ve doğalgaz fiyatlarının Dünya genelinde hızla gerilediği için (ekstra vergi alabilmek için kamu otoritesi fiyat indirimini de bu yıl faturalara yansıtmadı) geçen yılın doğalgaz faturasını ülkece ödemedik. Ancak 2023 yılında doğalgaz faturasının Dünya’da fiyatlar hiç artmasa bile Türkiye’de 2’ye katlanacağını düşünebilirsiniz. Katar, Suudi Arabistan, BAE, Çin, G.Kore gibi yabancı Merkez bankalarından uzun vadeli aldığımız yaklaşık $35 Milyarlık swap anlaşmalarının da ne şekilde uzatılabileceği seçim sonrasında karar verilecek ayrı bir konu olacaktır. Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin maliyetinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından $103 Milyar olarak açıklandığını biliyoruz. Ancak zaman geçtikçe faturanın bu miktarın da üzerine çıkması oldukça mümkündür.

 

“https://www.sbb.gov.tr/2023-kahramanmaras-ve-hatay-depremleri-raporu/” https://www.sbb.gov.tr/2023-kahramanmaras-ve-hatay-depremleri-raporu/

 

Dış Ticaret Açığı (milyon $,12 aylık toplam)

 

2018 yılından bugüne kadar her sene Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yeni bir ekonomi modeli başlığı altında yapılan sunumlar, raporlar, açıklamalar neticesinde, Cari Açığı $60 Milyar ile bir önceki yılın yaklaşık 4 katına, 12 aylık birikimli Dış Ticaret Dengesi açığını $118 Milyar ile 1 yılın sonunda 2 katından fazla arttırmayı başardık! Üstüne üstlük bu başarıları(!) da yüksek kur, yüksek ihracat, yüksek üretim, yüksek büyüme, artan istihdam mottoları altında ortaya attığımız “Türkiye Modeli” başlığı altında vatandaşlara yoğun dezenformasyonlar ile pazarlandığını gördük.

 

 

Cari Denge (12 aylık toplam,$)

 

Malum ekonomide üretim ve kapasite kullanımı çok önem arz etmektedir. Yatırımların kapasite yarattığını düşünürsek ne kadar kapasite o kadar üretim şeklinde de düşünülebiliriz ancak kapasiteler ekonomilerde hiçbir zaman %100 kullanılamaz. Ekonomi içerisinde yatırımın hem kendisi bir üretim faaliyetidir hem de ilave üretim potansiyeli yaratır. Serbest piyasa ekonomilerinin olumsuz özelliklerinden birisi de kullanmadıkları kapasiteyi de yaratabiliyor olmalarıdır.

Ekonomilerde üretici sektörlerden birisi olan sanayi sektörünün milli gelir içindeki büyüklüğü genellikle (%20-%25) hizmetler sektörünün yarısından daha azdır. Tarım sektörünün büyüklüğü ise, ülkeden ülkeye değişir ancak genellikle sanayi sektöründen oldukça (%5-%15) küçüktür. Ancak sanayi sektörünün milli gelir içerisindeki payının nispeten daha az olmasına rağmen milli gelir trendlerinin yönünü belirlemede etkili olduğunu hatırlatmakta yarar vardır.

Özellikle yatırım malı üretimindeki değişiklikler ile dayanıklı tüketim malı üretimindeki değişiklikler yıldan yıla sert iniş ve çıkışlar gösterir. Hizmet sektöründe talep ve üretim yıldan yıla fazla değişiklik göstermediğinden sanayi mallarındaki dayanıklı ve yatırım mallarındaki oynaklık, sanayi, tarım ve hizmetler üretim toplamı olan milli gelirin tümünü değiştirebilir.

Sanayi üretimi kendi içinde süreçleri oldukça farklı olan imalat sanayi, enerji, ve madencilik olarak 3 gruba ayrılır. Bunların arasında imalat sanayi en büyük ağırlığa sahiptir. İmalat sanayi ise, dayanıklı ve dayanıksız mallardan oluşur ve bu mallar tüketime, yatırıma ve savunma sanayisi kullanıma yönelik nihai mallardır.

 

Sanayi Üretimi (takvim etkisinden arındırılmış,yıllık,%)

 

Sanayi üretim verisindeki 2021 yılında başlayan düşüş trendi özellikle son 2 çeyrekte belirgin bir hal almıştır. Seçim öncesinde iç talep üzerinden ekonomiye verilen tüm dopinglerin sanayi tarafında yeterli katkıyı sağlayamadığını söylemek mümkündür. Özelllikle Türkiye’nin 2023 yılını %3 seviyesinin altında bir büyüme oranı ile kapatması söz konusu olabilir.

Üretimin kapasitesini sayısal olarak ölçmek hizmet sektöründe oldukça zordur. Aynı zamanda tarım sektöründe doğa koşullarına bağımlılık da kapasite ifadelerini anlamsızlaştırır. Kapasite neticede yatırım ile yaratılır ve kapasite kullanımı yatırımların yarattığı üretim potansiyelinin ne kadarının kullanıldığını bizlere gösterir. Yatırım dediğimizde üretim için ihtiyaç olan gerekli teçhizat, makine ve ekipman ile inşaat harcamaları ifade edilmektedir. Kapasite kullanım oranı, bir dönem boyunca yapılan üretimin fabrikanın yapılan yatırımları eksiksiz kullanarak çalıştırılması halinde ne kadarının kullanıldığını bizlere göstermektedir.

Yatırım göstergeleri verilerinde maalesef son dönemde iyi sinyaller ortaya çıkmamaktadır. Özellikle Makine ve Teçhizat İmalatı ile Sermaye Malı İmalatı değerlerindeki gerileme oldukça çarpıcıdır. Bu veriler de 2023 yılı büyümesinin oldukça zayıf olacağının bir öncü göstergesidir.

 

Yatırım Göstergeleri (yıllık,%)

 

Ekonomide sanayi üretimi milli gelir hesapları için ölçülür. Sanayi üretimini takip etmenin bir özelliği de ekonomideki yatırım eğilimlerini çok yakından takip etmek olabilir. Sanayi üretimi verileri kapsamındaki ilgili sektörleri, yatırımcı olan ve olmayan sektörler diye ayırt etmek tam olarak mümkün değildir ancak her sektördeki yatırım hızını ve o sektördeki sanayi üretimi değişimini, kapasite kullanım oranındaki değişime bölerek, o sektörde ki yatırımların değişim oranını dolaylı olarak tahmin edebilmek mümkün olabilmektedir.

Yatırımların seyrinin, ekonomideki iniş ve çıkış dönemlerinin ana belirleyicisi olduğu hatırlanacak olursa, yatırımların yavaşlaması da enflasyonist büyümenin bir habercisi olabilir. Yatırımların büyümemesi ise, şayet istihdam verisi ile de teyit ediliyorsa ekonomideki daralmaya işaret edecektir.

Son olarak kısa vadeli dış borç ödemesinin $152 Milyar, 1 yıllık dış finansman gereksiniminin $192 Milyar ve yıl sonunda $60 Milyara yakın kapanması beklenen cari açık rakamı ile birlikte Türkiye Ekonomisinin toplamda 1 yıllık döviz ihtiyacının yaklaşık $250 Milyara yakın düzeylerde gerçekleşeceğini tahmin edebiliriz.

 

Hazine’nin İç ve Dış Borç İtfaları

 

Son Söz: Hayatta Yapılan Savurganlıkların Elbet 1 Gün Bedeli Ödenecektir.

 

Prof.Dr.Evren Bolgün | Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi

BAKMADAN GEÇME

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

Benzer Haberler