Sosyal Medya

Onur Çanakçı

Onur Çanakçı: Bizim Sorunumuz Yalnız Faiz Değil, Yapısal..

BİZİM SORUNUMUZ YALNIZ FAİZ DEĞİL , YAPISAL..     Kıymetli dostlar yurt dışından gelen faiz tahminlerinin aksine itidalli olarak faizin…

Onur Çanakçı: Bizim Sorunumuz Yalnız Faiz Değil, Yapısal..

BİZİM SORUNUMUZ YALNIZ FAİZ DEĞİL , YAPISAL..

 

 

Kıymetli dostlar yurt dışından gelen faiz tahminlerinin aksine itidalli olarak faizin % 15/20 arasında olacağını söylemiştik. Saraydan alınan %25-30 luk faiz izni sonrası , bu noktaya gelme süresinin orta vadede ve kademeli olacağı aşikâr.. Dolar hemen tepki verdi , ve yukarı yönlü hareket etmeye başladı. Aslında dolar yükselmedi , olması gereken yere doğru çıkıyor..
Çarşamba günü 22.90 ₺ dan dolar satanlar cuma sabahı 24.70 den tekrar aldı. İşte bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bir iktidar halkına kumar oynatmaz. Bir öngörün yol haritan vardır , ve bu yolda ilerlersin , herkes de bu beklentiler ışığında pozisyon alır.

 

Mehmet Şimşek’in öncülük yaptığı faiz artırımı ne anlama geliyor biraz anlatalım..Her şeyden önce biz artık ortodoks politikalara döndük , yavaş yavaş normalleşmeye doğru piyasaları taşıyacağız demek , yani doğru hamle…Piyasalarda eğer siz bir anda faiz arttırıp bir anda düşürürseniz, taşları yerinden oynatmış olursunuz ki 27 aydır yapılan bu..
Amerika enflasyonu % 4 faiz % 5-5.25 bandında. Bizim enflasyonumuz kaç , TÜİK ‘ in makyajlı verilerine göre % 39 faiz % 15 .. Bu bile gerçeklerden ne kadar uzaklaştığımızın aslında resmî..

 

Eğer Sayın Bakan Necati’ye biri İktisata giriş kitabı hediye edip , o da 50 sayfasını okusaydı , görevde kaldığı sürece yaptığı her şeyin yanlış olduğunu anlardı.
Dövizin yükselmesi realizasyondur, devalüasyon değil..
Mevcut ekonomi yönetimi artık rasyonel bir şekilde hareket edeceğinin sinyallerini verirken , piyasada ihtiyaç olan sıcak paranın eski düzenle gelmeyeceğini biliyordu. Hala da yabancı yatırımcıya güven vermiş değiliz , çünkü Naci Ağbal’ ın görevden neden alındığını bir düşünelim..Faiz artırıp rasyonel bir ekonomi politikası izleyen bir başkan bir gece görevden alınıyor.. Nerede senin istikrarın , nerede senin piyasaya aşılamaya çalıştığın güven..
Yabancı yatırımcıyı ve haliyle sıcak parayı çekmek için kur yaklaşık 30/32 , faiz ise 40 seviyelerinde olmalı. Bir de ufak bir detay ekonomi aynı zamanda davranış bilimidir. Yani göstergelerinizi belli bir seviyede tutsanız dahi , yabancı fon , yabancı yatırımcı piyasada güven görmek ister..
Bir de şeye kafam takıldı, hem fiyat istikrarını devam ettirip, hem sıkılaştırıcı para politikası nasıl uygulayacaklar..
Yatırımlar mı kısılacak, yoksa cari harcamalar mı..
Neyse bayram sonrası meclise gelecek ek bütçe de bu sorulara yanıt buluruz sanıyorum..!!

 

27 aydır “ NAS var NAS “ diyerek , serbest piyasanın yapı taşları ile oynayan, düşük faiz rekabetçi kur zihniyeti ile dış ticaret fazlası ve cari açık vermeye çalıştıklarını biliyoruz. Ne cari fazla ne de dış ticaret dengesi yakalandı. Aksine ikisi de rekordan rekora koştu.

 

Son sözüm asgari ücret tespit komisyonuna .. Ücreti 11.402 liraya getirirken açlık sınırını baz alan yetkilileri öncelikle üzülerek tebrik ederim.
Ama şunu unutmayın dostlar , öğlen yemekte çıkan meyveyi sarıp, akşam çocuklarına götüren bir babanın psikolojisini anlamayan insanlar , asgari ücreti belirleyemez..
2 ay içinde bu ücret de açlık sınırının altında kalacak.

 

Ne diyeyim Sayın Şimşek , bol şans diliyorum ..
Çünkü mevcut ekonomik yapı ve eldeki para rezervleri ile şansa bir süre sonra her şeyden daha çok ihtiyaç duyacağını anlayacaksın..

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler