Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günün Özeti

Yılın en uzun gecesinin yaşandığı 21 Aralık tarihli akşam bültenimizde küresel bazda açıklanan önemli makroekonomik verilerin hangi sinyalleri verdiğini paylaşmak istiyoruz...

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günün Özeti

Yılın en uzun gecesinin yaşandığı 21 Aralık tarihli akşam bültenimizde küresel bazda açıklanan önemli makroekonomik verilerin hangi sinyalleri verdiğini paylaşmak istiyoruz.

Kaynak: Turkey Data Monitor

TÜFE’de aylık artışlara dikkat…

Merkez Bankası (TCMB) hem bizim hem de piyasanın beklentilerine paralel olarak politika faizini %40’tan %42,5’e yükseltti. Bu beklentimizde en önemli faktör piyasa beklentilerinin TCMB beklentilerine yakınsaması ve döviz rezervlerindeki artışın TL üzerinde yarattığı baskıyı hafifletmesiydi. TCMB’nin bugün yaptığı para politikası toplantısı sonrasında yayınladığı basın bülteninde “Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir” vurgusundan TÜFE’nin aylık artışının Aralıkta düşmeye devam etmesi halinde Ocak toplantısında 250 baz puanlık bir faiz artırımına kapı araladığını anlıyoruz. Hesaplamalarımıza göre Haziran ayında enflasyonun zirve yapma olasılığı yüksek. Dolayısıyla 2024 yılının ikinci yarısında büyük olasılıkla faiz indirimleri başlayacak.

TCMB’nin swap hariç net rezerv açığı 37 milyar dolara geriledi…

Türkiye’de 15 Aralık haftasında KKM bir önceki haftaya göre 18,7 milyar TL (1 milyar dolar) düşüşle 2,7 milyar TL (92,5 milyar dolar) seviyesine geriledi. Döviz tevdiat hesapları haftalık 0,8 milyar dolar artışla 179 milyar dolara yükseldi. Yurt dışı yerleşikler toplamda 1,0 milyar dolar olmak üzere hisse senedi piyasasında net 0,4 milyar dolar, DİBS piyasasında net 0,6 milyar dolar alış gerçekleştirdi; yabancı yerleşikler yılbaşından bu yana toplamda net 6,0 milyar dolarlık alım yaptı. Uluslararası rezervler haftalık 1,2 milyar dolar artışla 142,5 milyar dolar ile yeni zirvesini gördü. TCMB net rezervleri haftalık 1,0 milyar dolar düşüşle 37,2 milyar dolara geriledi, swap hariç net rezerv açığı ise haftalık 4,9 milyar dolar azalarak 36,6 milyar dolara geriledi. Bankacılık sistemi kredi hacim artışındaki yavaşlama devam etti.

Fiyat artışlarında katılık sürdü…

Türkiye’de tarımsal girdi fiyat artışı Ekimde %2,1’e (yıllık %40,0) yavaşladı. Enerji fiyatları, gıda üretiminde maliyetleri yukarı yönlü baskılarken veteriner harcamalarında artan baskılar fiyatlar üzerindeki yapışkanlık ya da katılığın enflasyonda aşağı yönü sınırlamasına sebep oluyor.

ABD ekonomisi 3Ç2023’te bir önceki çeyreğe göre hızlandı…

Nihai sonuçlara göre ABD’de GSYH 3Ç2023’te yıllık %5,2 büyüme beklentilerinin gerisinde kalarak %4,9 büyüdü. Böylece yılın ilk 3 çeyreğinde ortalama büyüme %3,07 oldu. GSYH’ye en büyük katkı sırasıyla perakende satışlar, bilgi teknolojileri, dayanıksız tüketim malı üretimi ve inşaat ile finans ve sigorta hizmetlerinden geldi.

ABD’de istihdam piyasası güçlü kalmaya devam etti…

ABD’de ilk işsizlik başvuruları 16 Aralık’ta bir önceki haftaya göre yükselse de beklentilerin gerisinde kalarak 205 bin oldu. İlk işsizlik başvurularındaki yavaşlama eğilimi istihdam piyasasının güçlü kalmasını sağlıyor. Nitekim 4 haftalık ortalama işsizlik başvuruları son iki haftadır geriliyor.

ABD’de imalat sektöründe zayıflık Aralıkta sürdü, fiyatlarda baskı kısmen hafifledi…

ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi özellikle yeni siparişlerdeki sert düşüşün etkisiyle Aralıkta -10,5 (eşik değer 0) seviyesine geriledi. Sektör istihdamında kaydedilen hafif zayıflık dikkatimizi çekti. Girdi maliyet artışlarında yavaşlama işaretleri sürerken, çıktı fiyatlarında artış hafif geriledi. FED politika faizi kararında, başta ücretler olmak üzere fiyatlardaki baskının hafiflemeye devam etmesi halinde “faiz indirimi” olasılığı artacaktır. FED faizdeki aşağı yönlü eğilimden emin olmak adına Aralık-Ocak-Şubat aylarını izlemeyi tercih edecektir. Enflasyonda istikrarlı bir düşüş olması durumunda FED Mart ayı toplantısında faiz indirimine yeşil ışık yakabilir.

Dr.Fulya Gürbüz – www.vegaoırtfoy.com

 

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler