Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günlük Bülten

Cuma günü Asya borsaları düştü; Avrupa, ABD ve BIST100 yükseldi. ABD imalat sektörünün Kasımda daralması  Mart 2024’te faiz indirim beklentilerinin fiyatlanmasına sebep oldu...

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günlük Bülten

Bir Önceki İşlem Günü Ne Oldu?

Cuma günü Asya borsaları düştü; Avrupa, ABD ve BIST100 yükseldi. ABD imalat sektörünün Kasımda daralması  Mart 2024’te faiz indirim beklentilerinin fiyatlanmasına sebep oldu, Dolar endeksi DXY düştü, EURUSD’1.089’un altına geriledi. 10-yıl vadeli ABD tahvil faizi düşüşünü sürdürürken (fiyat yükselirken), ons spot altın 2075 dolar ile tarihi zirvesini gördü. Brent petrol küresel yavaşlamanın etkisiyle varil fiyatı 80 doların altına geriledi; gümüş, bakır, çelik, alüminyum yükseldi. Türkiye’nin risk primi 5 yıl vadeli CDS 327 baz puana geriledi.

Türkiye’de İSO imalat PMI Kasımda 47,2 puana gerileyerek sektörde daralma hızlandı (eşik değer 50). İstihdam ve satın alımlar yavaşlamaya devam etti, yeni siparişler sert düştü, maliyet baskıları hafiflese de kur artışının etkisiyle yüksek seyrini korudu. 24 Kasım’da ortalama olarak 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi %46,1’e geriledi; ihtiyaç kredi faizi %60,2’ye, ticari kredi faizi %51,6’ya yükseldi. S&P Global PMI verilerine göre Kasımda imalat sektörleri ABD, Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya, Kanada, Malezya, Myanmar, Tayland, Tayvan, Vietnam’da daraldı; Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Meksika’da büyüdü. JP Morgan küresel imalat PMI endeksi 49,8 puana yükselse de daralma bölgesinde kaldı. Bir önceki aya göre; üretim, yeni yerel ve ihracat siparişleri yavaş hızla düşmeye devam etti, fiyat baskıları yavaşladı, istihdamdaki düşüş hızı yavaşladı.

4 Aralık 2023 – Makroekonomik Veri Gündemi

Yeni haftaya Asya borsaları karışık başladı. ABD vadeli borsaları tezgah üstü piyasada satıcılı. ABD dolar endeksi TSİ0817’de 103,2 ile hafif yukarıda, Dolar/TL 28.91 ile yatay. ABD ve İngiltere tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş var. Hamas-İsrail çatışmalarının tekrar başlamasıyla Brent petrol varil başına 78,3 doların hemen altından işlem görüyor. Asya piyasasında haftanın ilk gününde 2148 dolara kadar yükselen ons altın spot fiyatı 2087 dolar seviyesinde yön bulmaya çalışıyor. Gümüş yukarıda, bakır ve çelik düşüyor.

Türkiye’de Kasım ayı enflasyon verileri açıklanacak. Ekimde aylık %3,4, yıllık %61,4 yükselen TÜFE’nin Kasımda Bloomberg HT anketine göre aylık %3,8, yıllık %62,8 artması bekleniyor.

Almanya’da Ekim ayı dış ticaret verileri, ABD’de Ekim ayı fabrika siparişleri takip edilecek.

Dr.Fulya Gürbüz – http://www.vegaportfoy.com

 

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler