Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz: Sanayi üretimi martta aylık %5,5 arttı, nisanda daha yavaş büyüyecek

Ne oldu? TÜİK, 2023 yılı Mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı. Kaynak: TÜİK 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak başlayan ve…

Dr. Fulya Gürbüz: Sanayi üretimi martta aylık %5,5 arttı, nisanda daha yavaş büyüyecek

Ne oldu?

TÜİK, 2023 yılı Mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı.

Kaynak: TÜİK

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak başlayan ve 11 ili kapsayan deprem felaketlerinin yaşandığı Şubat ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %5,9 daralmıştı. Sanayi sektörünün tüm alt grupları aynı dönemde %2,3 ile %9,3 arasında daralma kaydetmişti. Not etmekte fayda var; TÜİK, sanayi üretim endeksinde aylık artışları takvim ve mevsimsellikten arındırılmış olarak hesaplıyor.

Artçı depremlerin sürdüğü Mart ayında ise başta sermaye malı üretimi olmak üzere sanayi sektörünün tüm alt grupları bir önceki aya göre %2,3 ile %10 arasında büyüme kaydetti.

Kaynak: TÜİK

Sanayi sektöründe toplam üretim Mart ayında bir önceki aya göre %5,5 artarken, yıllık bazda %0,1 oranında düşüş gösterdi.

2023 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,5 daralırken, bir önceki çeyreğe göre üretim %0,4 büyüme kaydetti. Dolayısıyla 2022 yılı son çeyreğinde yıllık %3,5 büyüme kaydeden GSYH’ye 2023 yılı ilk çeyreğinde sanayi üretimi tarafından önemli bir katkı gelmeyecek. Ekleyelim, 2023 yılı ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre nominal olarak %6,9’luk düşüş kaydeden ihracat hacmi de ilk çeyrekte GSYH’ye katkıda bulunamayacak.

Ne olacak?

2023 yılı Nisan ayı için öncü göstergeler sanayi üretimi ile ilgili ne söylüyor? Cevabı baştan verelim, Nisan ayında sanayi üretimi Mart ayına göre daha yavaş bir hızla büyüyecek.

İlgilenenler için sebepleri sıralayalım;

. 2023 yılı Nisan ayında imalat sektöründe tüm alt ürün grubunda kapasite kullanım oranları bir önceki aya göre artış kaydetti.

. İhracat tarafında ise düşüş var; Nisan ayında ihracat hacmi nominal olarak önceki aya göre %18 oranında düştü.

. TCMB’nin yayınladığı Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre yatırım harcamaları Nisan ayında bir önceki aya göre arttı.

. Her ne kadar sanayi üretim endeksiyle çok yakın sonuçlar vermese de MÜSİAD’ın yayınladığı SAMEKS Sanayi Endeksi Nisan ayında pozitif bir tablo ortaya koydu: Takvim ve mevsimsellikten arındırılmış verilere göre sanayi sektöründe üretim bir önceki aya göre %9,3’lük artış kaydetti.

. Son dönem hariç SAMEKS’e kıyasla TÜİK hesaplamasına görece daha yakın bir resim ortaya koyan İSO imalat sektörü PMI endeksi de Nisan ayında bir önceki aya göre %1,2’lik büyüme kaydetti.

Kaynak: İSO, S&P Global.

 

fulyagurbuz.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler