Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi: Dış ticaret, enflasyon raporu, güven endeksleri, kapasite kullanımı, politika faizi

24-28 Temmuz haftasında Merkez Bankası Başkanı Sayın Gaye Erkan’ın Enflasyon Raporu sunumu damga vuracak; fiyat istikrarına yönelik riskler, beklentiler ve…

Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi: Dış ticaret, enflasyon raporu, güven endeksleri, kapasite kullanımı, politika faizi

24-28 Temmuz haftasında Merkez Bankası Başkanı Sayın Gaye Erkan’ın Enflasyon Raporu sunumu damga vuracak; fiyat istikrarına yönelik riskler, beklentiler ve tahminlere odaklanacağız. Amerikan ve Avrupa merkez bankalarından faiz artırımları göreceğiz. Temmuz ayına ilişkin küresel PMI verileri ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı destekleyebilir; Türkiye’de ise kapasite kullanım oranları ve güven endeksleri ekonomik aktivitenin dünyanın geri kalanından pozitif ayrışmadığını teyit edecek.

24 TEMMUZ 2023, PAZARTESİ

TEMMUZ AYI KÜRESEL İMALAT VE HİZMET SEKTÖRLERİ PMI ENDEKSLERİ –www.pmi.spglobal.com/Public/Release/PressReleases

S&P Global, her ayın son iki haftasında aynı aya ait ABD, Almanya, Avustralya, Euro Bölgesi, Fransa, İngiltere ve Japonya’nın hizmet ve imalat sektörlerini kapsayan Kompozit PMI endeksleri ilk tahminlerini yayınlıyor. Haziran ayında, en sert Almanya’da olmak üzere söz konusu ekonomilerde imalat sektörleri bir önceki aya göre küçülmüştü. Söz konusu ekonomilerde hizmet sektörleri bir önceki aya göre ABD, Almanya, Avustralya, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’da büyümüş, Fransa’da ise daralmıştı. Aşağıdaki grafiğin de desteklediği üzere, PMI verileri GSYH verilerinin sağlıklı tahmin edilmesinde öncü göstergelerin başında geliyor.

Kaynak: J.P.Morgan, S&P Global Market Intelligence.

25 TEMMUZ 2023, SALI

TEMMUZ AYI İMALAT SEKTÖRÜ KAPASİTE KULLANIM ORANLARI (KKO) – TCMB

2023 yılı Haziran ayında imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış (KKO-MA, aylık 0,3 yüzde puan artışla %76,6 seviyesine yükselmişti. Tüketim malları, ara mal ve yatırım malları üretimi olmak üzere tüm alt sektörlerde KKO Haziran ayında yükselmişti. İhracat ve ithalatın bir önceki aya göre gerilediği Haziran ayında KKO’daki artışın bir haftalık Kurban Bayramı tatilinde olası talep artışına yönelik olarak arttığını söyleyebiliriz. Temmuz ayındaki seyir imalat sektörü için daha sağlıklı yorum yapmamızı sağlayacak. Haziran ayı dış ticaret verileri şaşırtmayacak zira Ticaret Bakanlığı Temmuz ayı başında Haziran verilerini raporlamıştı.

Kaynak: TCMB

TEMMUZ AYI REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ (RKGE) – TCMB

2023 yılı Haziran ayında RKGE aylık 0,6 puan artışla 105,7 seviyesine yükselmişti. Bir önceki aya göre yurt içi siparişlerdeki artış ve ihracat siparişlerindeki düşüş perakende satışların ekonomik aktiviteyi sırtlamaya devam ettiğini, ihracat performansının ise üretimi aşağı yönlü baskıladığını ortaya koymuştu. Ocak-Haziran döneminde olumlu bir tablo ortaya koyan turizm sektörünün Temmuz ayında da talep ve üretim tarafını nasıl etkilediğini RKGE verilerinde bulmaya çalışacağız. Öte yandan Dolar/TL kurunun %17 arttığı Haziran ayında imalat sektöründe girdi maliyetleri ve satış fiyatlarının aylık bazda yükseliş kaydetmesine sebep oldu. Zamların hakim olduğu Temmuz ayında döviz kurunun yukarı yönlü baskılanması enflasyonist baskının Temmuz ayında da süreceğine işaret ediyor.

Kaynak: TCMB

TEMMUZ AYI SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ – TÜİK

2023 yılı Haziran ayında mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %0,6 ve perakende ticaret sektöründe %0,9 artmış, inşaat sektöründe %3,5 azalmıştı.

Kaynak: TÜİK

26 TEMMUZ 2023, ÇARŞAMBA

ABD MERKEZ BANKASI (FED) POLİTİKA FAİZ KARARI – http://www.federalreserve.gov

Enflasyonla mücadelede Mart 2022’den bu yana politika faizini %0-0,25 aralığından kademeli artıırımlarla en son Mayıs 2023 toplantısında %5-5,25 aralığına kadar yükselten, söz konusu artırımlarla aynı dönemde çekirdek PCE yıllık enflasyonun %8,5’ten %3’e kadar gerilemesini sağlayan FED’in Temmuz toplantısında son kez 25 baz puanlık artırım yapması bekleniyor. Türev ürün fiyatları dikkate alındığında FED’in Mart 2024 toplantısında faiz indireceği fiyatlandırılıyor.

Kaynak: Turkey Data Monitor

27 TEMMUZ 2023, PERŞEMBE

AVRUPA MERKEZ BANKASI (AMB) POLİTİKA FAİZ KARARI – http://www.ecb.europa.eu

Temmuz 2022’de faiz artırımlarına başlayan AMB en son Haziran ayı toplantısında 25 baz puan artışla politika faizini %4’e yükseltti. Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi çekirdek enflasyondaki yükseliş (grafikte siyah çizgi) %2’lik enflasyonu hedefleyen AMB’nin faiz artırımlarına devam edeceğine işaret ediyor. Temmuz toplantısında beklenti 25 baz puanlık faiz artışı olacağı yönünde. 50 baz puan gibi daha radikal bir artırım son iki çeyrekte daralan Euro Bölgesinde resesyonun derinleşmesine sebep olabilir.

Kaynak: TRADINGECONOMICS.COM

2023 YILI ÜÇÜNCÜ ENFLASYON RAPORU – TCMB

2023 yılı Mayıs ayında yayınlanan ikinci Enflasyon Raporunda enflasyonun (TÜFE) 2023 yılı sonunda %22,3, 2024 yıl sonunda %8,8 ve 2025 yıl sonunda %5,0 seviyesine gerileyeceği tahmin edilmişti. Haziran ayında döviz kurundaki sert yükseliş, kurdaki yükselişin devam ettiği ve zamların hakim olduğu Temmuz ayında enflasyonda yukarı doğru ivmelenme yıl sonu enflasyon tahminlerini %50’nin üzerine taşıdı. Hal böyle iken yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyon kaçınılmaz.

Kaynak: TCMB

28 TEMMUZ 2023, CUMA

TEMMUZ AYI EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ – TÜİK

2023 yılı Haziran ayında ekonomik güven endeksi aylık %2,5 oranında azalışla 101,1 seviyesine gerilemişti. Endeks, tüketici güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. Endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. Tüketici güveni alt endeksinin Temmuz ayında ayık %5,9’luk düşüşle 80,1 seviyesine gerilemesi ekonomik güven endeksini de aşağı yönlü baskılayacak.

Kaynak: Turkey Data Monitor

HAZİRAN AYI DIŞ TİCARET VERİLERİ – TÜİK

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Haziran ayında ihracat bir önceki aya göre %3,5 düşüşle 20,9 milyar dolara, ithalat ise aylık %23,1 düşüşle 26,3 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı Mayıs ayında 12,5 milyar dolarken, Haziran ayında 5,4 milyar dolar oldu. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,8 düşüşle 123,4 milyar dolar, ithalat ise %4,3 artışla 184,8 milyar dolar oldu. Son 12-aylık ihracat hacmi 254,3 milyar dolar, ithalat hacmi rekor kırarak 376,5 milyar dolar, sonuçta dış ticaret açığı 122,2 milyar dolar ile tarihi en yüksek seviyesine yükseldi.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı

fulyagurbuz.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler