Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi-Borç, bütçe, cari denge, ciro, enflasyon, istihdam, konut, perakende satış

6-10 Kasım haftasında Ekim ayına ilişkin olarak dış ticaret açığının ve nakit bütçe açığının arttığını, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksinin bozulmaya devam ettiğini gördük...

Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi-Borç, bütçe, cari denge, ciro, enflasyon, istihdam, konut, perakende satış

6-10 Kasım haftasında Ekim ayına ilişkin olarak dış ticaret açığının ve nakit bütçe açığının arttığını, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksinin bozulmaya devam ettiğini; Eylül ayına ilişkin olarak ihracat ve ithalat birim değer endekslerindeki düşüşün sürdüğünü, inşaat maliyetlerinin arttığını, sanayi üretiminin aylık düşüş eğilimini koruduğunu, işsizlik oranının düştüğünü gördük. Küresel bazda Ekim ayında imalat sektörü bir önceki aya göre iyileşirken, hizmet sektöründeki iyileşme yavaşladı.

13-17 Kasım haftasında Ekim ayına ilişkin olarak merkezi yönetim bütçe açığında artış, Tarım-ÜFE’de yıllık bazda yavaşlama bekliyoruz. Eylül ayına ilişkin olarak cari işlemler dengesinin 1,9 milyar dolar fazla vermesini, konut fiyatlarındaki artışın sürmesini, perakende satışların aylık bazda artmasını bekliyoruz.

Kaynak: TÜİK, TCMB, tradingeconomics.com

Detaylar…

13 KASIM 2023, PAZARTESİ

EYLÜL AYI ÖDEMELER DENGESİ – TCMB

2023 yılı Ağustos ayında cari işlemler dengesi 0,6 milyar dolar açık vermişti. Eylül ayında bir önceki aya göre dış ticaret açığının 3,7 milyar dolar azalması, net turizm gelirlerinin ise 1,2 milyar dolar azalmasına bağlı olarak Eylül ayında cari işlemler dengesinin 1,9 milyar dolar civarında fazla vermesini tahmin ediyoruz. Ekim ayında dış ticaret açığının aylık 1,7 milyar dolar artışla 6,7 milyar dolara yükselmesi cari işlemler dengesini de aynı paralelde aşağı çekecek.

Kaynak: Turkey Data Monitor

EYLÜL AYI PERAKENDE SATIŞ ENDEKSLERİ – TÜİK

2023 yılı Ağustos ayında perakende satış hacmi aylık %4,7 düşmüş, yıllık %17,2 yükselmişti. Perakende ciro ise aylık %4,5, yıllık %87,5 artış kaydetmişti. Okulların açıldığı Eylül ayında banka ve kredi kart harcamaları ile KDV miktarındaki artışın perakende ticareti, dolayısıyla da ciro hacmini desteklemesini bekliyoruz.

Kaynak: TÜİK

EYLÜL AYI CİRO ENDEKSLERİ – TÜİK

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Ağustos 2023’te aylık %2,3 yıllık %69,0 artış kaydetmişti. Haziran-Ağustos döneminde tüm sektörlerde yıllık ciro artışları, üretici maliyet enflasyonunun (Yİ-ÜFE) üzerinde artış sağlayarak pozitif reel getiri elde edildi.

Kaynak: Turkey Data Monitor

15 KASIM 2023, ÇARŞAMBA

EKİM AYI TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TARIM-ÜFE) – TÜİK

Eylülde Tarım-ÜFE aylık %4,47, yıllık %71,96 artış kaydetmişti. Motorin fiyatları Ekimde aylık %0,7 düşmesine rağmen Dolar/TL’deki aylık %3,2’lik artış Tarım-ÜFE’yi de yukarı çekecektir. Motorin fiyatları artışındaki yıllık yavaşlama, Tarım-ÜFE’nin de yıllık bazda yavaşlamasına sebep olabilir.

Kaynak: TÜİK

EKİM AYI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE DENGESİ – HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

Eylülde merkezi yönetim bütçesi 129,1 milyar TL açık vermiş böylece Ocak-Eylül döneminde toplam bütçe açığı 512,6 milyar TL olmuştu. Geçmiş 12 ayda toplam bütçe açığı 606,2 milyar TL oldu. Öncü gösterge olarak Hazine nakit dengesinin Ekim ayında 82,2 milyar TL açık verdiğini hatırlatalım.

Kaynak: Turkey Data Monitor

EYLÜL AYI ÜCRETLİ ÇALIŞAN İSTATİSTİKLERİ – TÜİK

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı Ağustos 2023’te aylık %0,1 ve yıllık %3,4 artışla 15 milyon 289 bin 258 kişi olmuştu. Ağustos ayında toplam ücretli çalışanların %55’i ticaret ve hizmet sektörlerinde, %33’ü sanayi sektöründe, %11’i inşaat sektöründe istihdam ediliyor.

Kaynak: TÜİK

16 KASIM 2023, PERŞEMBE

10 KASIM TARİHLİ BANKA VE PARA VERİLERİ – BDDK & TCMB

3 Kasım haftasında KKM bir önceki haftaya göre 86,2 milyar TL (3,8 milyar dolar) düşüşle 2,9 trilyon TL (103,2 milyar dolar), döviz mevduatları haftalık 0,6 milyar dolar artışla 179,6 milyar dolar, uluslararası rezervler 1,9 milyar dolar artışla 128,4 milyar dolar, TCMB net uluslararası rezervleri 0,4 milyar dolar düşüşle 24,7 milyar dolar, swap ve SDR hariç net rezerv açığı ise 3,1 milyar dolar düşüşle 67,3 milyar dolar oldu. Para arzındaki artış hızı, mevduat ve kredi büyüme hızları ile kredi kart harcamalarının artış hızı yavaşlamaya devam etti.

Kaynak: Turkey Data Monitor

EKİM AYI KONUT SATIŞLARI – TÜİK

Eylülde Türkiye genelinde aylık %15,9, yıllık %9,5 düşüşle 102 bin 656 konut satıldı. Ocak-Eylül döneminde toplam konut satışı yıllık %14,9 düşüşle 900 bin 74 adet oldu.

Kaynak: TÜİK

EYLÜL AYI KONUT FİYAT ENDEKSİ – TCMB

Ağustosta konut fiyat endeksi aylık % 5,5, yıllık %90,3, reel olarak ise %21,9 artış kaydetmişti. İnşaat maliyetlerindeki artış Eylül ayında konut fiyatlarını da yukarı çekecektir.

Kaynak: Turkey Data Monitor

EYLÜL AYI ÖZEL SEKTÖR YURT DIŞI KREDİ BORCU – TCMB

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu Ağustosta aylık 1,7 milyar düşüşle 155,3 milyar dolara gerilemişti. Düşüşte, finans dışı sektörün borcunun aylık 1,8 milyar dolar azalması etkili oldu. Bankaların borcu 0,2 milyar dolar artarken bankacılık dışı finansal kuruluşların borcu 0,1 milyar dolar düştü.

Kaynak: Turkey Data Monitor

17 KASIM 2023, CUMA

10 KASIM TARİHLİ MEVDUAT VE KREDİ FAİZ ORANLARI – BDDK

3 Kasım’da; 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama %44,5’e, ihtiyaç kredi faizi ortalama %60,2’ye, ticari kredi faizi ortalama %50,7 seviyelerine yükseldi.

Kaynak: Turkey Data Monitor

EYLÜL AYI TÜRKİYE KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU – TCMB

Ağustosta Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku aylık 0,4 milyar dolar düşüşle 165,4 milyar dolara gerilemiş, orijinal vadesine bakılmaksızın gelecek 12 ayda ödenecek toplam dış borç stoku 211,0 milyar dolar seviyesine yükselmişti.

Kaynak: Turkey Data Monitor

 

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

 

Dr.Fulya Gürbüz / Vega Portföy

 


İLGİLİ HABERDr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi-Borç, bütçe, dış ticaret, inşaat, işsizlik, reel kur, sanayiDr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi-Borç, bütçe, dış ticaret, inşaat, işsizlik, reel kur, sanayi

İLGİLİ HABERDr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi: Dış ticaret, enflasyon, hizmet, imalat, PMI, politika faizi, SAMEKS, turizmDr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi: Dış ticaret, enflasyon, hizmet, imalat, PMI, politika faizi, SAMEKS, turizm

İLGİLİ HABERDR. Fulya Gürbüz: S&P Global: Ekimde ABD dışında gelişmiş ekonomiler daraldıDR. Fulya Gürbüz: S&P Global: Ekimde ABD dışında gelişmiş ekonomiler daraldı

İLGİLİ HABERDr. Fulya Gürbüz-Ekonomi Gündemi: Enflasyon, güven endeksleri, kapasite kullanımı, PMI, politika faiziDr. Fulya Gürbüz-Ekonomi Gündemi: Enflasyon, güven endeksleri, kapasite kullanımı, PMI, politika faizi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler