Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz: 20 Ocak haftasında reel sektörün döviz cinsi kredi hacmi arttı

Kaynak: Turkey Data Monitor Piyasada likidite arttı… 20 Ocak ile biten haftada piyasadaki likiditeyi gösteren parasal göstergeler (M1, M2, M3:…

Dr. Fulya Gürbüz: 20 Ocak haftasında reel sektörün döviz cinsi kredi hacmi arttı

Kaynak: Turkey Data Monitor

Piyasada likidite arttı…

20 Ocak ile biten haftada piyasadaki likiditeyi gösteren parasal göstergeler (M1, M2, M3: dolaşımdaki para, vadesiz ve vadeli mevduatlar, repo, para piyasası fonları, ihraç edilen menkul kıymetler) önceki haftaya göre ortalama %1 civarı artış kaydetti.

Önceki iki haftadır azalan “dolaşıma çıkan banknot (kağıt para) ve madeni para” (emisyon) miktarı 20 Ocak’ta bir önceki haftaya göre hafif arttı. TL cinsi vadesiz ve vadeli mevduat hacmi artışını sürdürdü, yabancı para cinsi mevduat hacmi TL bazında yatay kaldı.

Bir önceki haftaya göre TL cinsi mevduat %0,8, TL cinsi krediler %0,6 artış kaydetti. Kur korumalı mevduat (KKM) önceki haftaya göre %0,9’luk artışla 1 trilyon 385 milyar TL oldu. Kasım 2021’de 79,6 milyar dolara kadar yükselen ABD doları cinsinden KKM büyüklüğü 20 Ocak’ta 73,7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: Turkey Data Monitor

TL cinsi mevduat faizleri ortalama %11-25, TL cinsi kredi faiz oranları ortalama %12-30 aralığında.

Yabancı para cinsi yurt içi mevduat hacmi (DTH) düştü, yabancı para cinsi kredi hacmi yükseldi…

Gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) 117,9 milyar dolar ile önceki haftaya göre 0,5 milyar dolar düştü, tüzel kişilerin 80,0 milyar dolar ile önceki haftaya göre 0,3 milyar dolar arttı, böylece bankacılık dışı yurt içi DTH haftalık 0,2 milyar dolar düşüşle 197,9 milyar dolara geriledi. 2022 yılında yurt içi bankacılık dışı DTH hesabı nette 45,1 milyar dolar azalmış, gerçek kişilerin DTH hesabı 30,8 milyar dolar, tüzel kişilerin 14,3 milyar dolar düşmüştü. Bankacılık dışı yurt içi toplam DTH hacmi en son 24 Aralık 2021’de 239 milyar dolar ile zirve yapmıştı.

Bankacılık sektörü dahil yabancı para cinsi toplam mevduat hacmi önceki haftaya göre hafif düşüşle 224,5 milyar dolara geriledi.

Yabancı para cinsi kredi hacmi ise hafif artışla 132,8 milyar dolar olurken, son iki haftadır yükselişini sürdürdü.

Kaynak: Turkey Data Monitor

Bankacılık sisteminin “yabancı para net döviz pozisyon açığı” 0,8 milyar dolara yükseldi…

Bankacılık sisteminin yabancı para net genel pozisyonu Kasım 2020’den bu yana ilk kez son iki haftadır açık veriyor. 20 Ocak haftasında sektörün net döviz pozisyon açığı 0,8 milyar dolar oldu.

Altın rezervi artmaya devam etti, döviz rezervleri değişmedi…

Merkez Bankasında tutulan toplam uluslararası rezervler 20 Ocak’ta 128,7 milyar dolar ile önceki haftaya göre 1,5 milyar dolar arttı; altın rezervleri küresel altın fiyatlarının yükselmesinin etkisiyle 49,6 milyar dolar ile önceki haftaya göre 1,5 milyar dolar arttı, brüt döviz rezervleri 79,2 milyar dolar ile önceki haftaya göre değişiklik göstermedi. Merkez Bankasının net rezerv açığı ise 48,4 milyar dolar ile önceki haftaya göre 0,2 milyar dolar arttı.

Kaynak: Turkey Data Monitor

Yabancı yatırımcılar sermaye piyasalarında nette satıcı oldu…

20 Ocak ile biten haftada yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stokları toplamı 29,2 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 1,8 milyar dolar artış kaydetti. Aynı hafta, yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 331 milyon dolarlık net satış, DİBS’te 10 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. 2022 yılı genelinde yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 4,0 milyar dolarlık, DİBS’te ise 2,5 milyar dolarlık net satış gerçekleştirmişti.

Dr. Fulya Gürbüz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler