Sosyal Medya

Tarım

‘Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse şaşırmasın’

Zeytinde rekolte düştü. Zeytin üreticileri kredi borçları nedeniyle endişeli. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Akbuğa, “Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya…

‘Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse şaşırmasın’

Zeytinde rekolte düştü. Zeytin üreticileri kredi borçları nedeniyle endişeli. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Akbuğa, “Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse şaşırmasın” dedi.

İklim krizi, zeytini de vurdu. Türkiye’nin en önemli zeytin merkezlerinden Manisa Akhisar’da ‘zeytin afeti’ yaşanıyor. Dallarda zeytin yerine sadece yapraklarıyla karşı karşıya kalan zeytin üreticileri, kara kara bu yıl ne yapacaklarını düşünüyor.

Milliyet’ten Gürkan Akgüneş’in haberine göre ilçede geçen yıl 400 bin tona ulaşan rekoltenin, bu yıl en fazla 50 bin tonda kalacağı belirtiliyor.

Doğal afet

Akhisar, zeytinin merkezlerinden biri. Özellikle sofralık yeşil zeytinin yüzde 70’i, Manisa’nın Akhisar ilçesinden ülkeye dağılıyor. Ovalar, dağlar, bahçeler hemen her yer, zeytin ağaçlarıyla kaplı. Mahallelerin çoğunda temel geçim kaynağı zeytin.

Zeytinle çocuklarını evlendiren, zeytinle evlerini onaran, hayır yemekleri düzenleyen Akhisarlılar, bu yıl adeta ‘zeytin afeti’yle karşı karşıya. Tarlalarda her zamanki gibi nisanda çiçek açan zeytinler, bu yıl meyveye dönememiş. Kimi bu durumu; popülasyonu artan güveye bağlıyor, kimi de hava koşullarında yaşanan anormal değişimlere. Tabii her ikisi de, küresel iklim değişikliğinden kaynaklı.

Haberin tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler