Sosyal Medya

Borsa

TEB Yatırım, Petkim için ‘AL’ tavsiyesinde bulundu…

Ekim ayında Petkim birkaç önemli kurumsal anlaşmayı başarıyla tamamladı. İlk olarak, STAR Rafinerisi'nin %12 hissesinin devralınması işlemini tamamladı; bu satınalımın daha iyi entegrasyon ve karlılık esnekliği anlamına geldiğini düşünüyoruz...

TEB Yatırım, Petkim için ‘AL’ tavsiyesinde bulundu…

Ekim ayında Petkim birkaç önemli kurumsal anlaşmayı başarıyla tamamladı. İlk olarak, STAR Rafinerisi’nin %12 hissesinin devralınması işlemini tamamladı; bu satınalımın daha iyi entegrasyon ve karlılık esnekliği anlamına geldiğini düşünüyoruz. İkinci olarak, değişen piyasa koşullarından faydalanmak ve Petkim’e hammadde tedarikinde daha fazla esneklik sağlamak amacıyla, kardeş şirketi STAR Rafineri ile hammadde anlaşmasını yeniden müzakere etti ve yeni bir anlaşma imzaladı.

Bu anlaşmaların Petkim için katma değer anlamına geldiğine ve zorlu petrokimya görünümüne rağmen sağlam bir toparlanmayı tetiklediğine inanıyoruz.

3Ç23 zorluklara rağmen sağlam bir geri dönüşe işaret ediyor…

Sektörel zorlukların ortasında hammadde tedarikinde artan esnekliğin bir yansıması olarak 3Ç23 sonuçlarının umut verici bir geri dönüşe işaret ettiğine inanıyoruz. Buna göre Petkim, 3Ç23’te 1,4 milyar TL olan tahminimizin ve RT konsensüs tahmini olan 1,1 milyar TL’nin oldukça üzerinde 2,4 milyar TL net kar açıkladı. 3Ç23 FAVÖK’ü 1,23 milyar TL ile 1,29 milyar TL’lik tahminimize yakın gerçekleşti (piyasa beklentisi: 1,4 milyar TL’lik). 3Ç23’te etilen nafta makası çeyreklik bazda %70’lik düşüşle 86 ABD Doları/ton (2011’den bu yana en düşük seviye) seviyesinde olmasına rağmen, Petkim’in 3Ç23 nafta marjı çeyreklik bazda %199 artışla 3Ç23’de 167 ABD Doları/ton’a yükseldi. 3Ç23’te hammadde tedarikindeki esneklikle bağlantılı olarak navlun giderleri hariç 64 milyon ABD doları bir avantaj hesaplıyoruz.

STAR Rafineri daha fazla entegrasyona ve karlılıkta esnekliğe yol açıyor…

Türkiye’nin en yeni ve en esnek rafinerisi olan STAR Rafinerisi’nin, petrokimya döngüsünden kaynaklanan kazanç dalgalanmalarına karşı Petkim’e önemli bir destek sağlayacağını düşünüyoruz. STAR Rafineri’yi 7,2 milyar ABD Doları olarak değerliyoruz. Bu rakam Petkim’in %12 hissesi için 480 milyon ABD Doları satın alma maliyetine karşılık 864 milyon ABD Doları değere işaret ediyor (38 milyar TL, hedef NAD’in %45’i).

%66’lık yüksek getiri potansiyeli sunduğu için önerimizi AL’a yükseltiyoruz…

Revize ettiğimiz makro ve sektörel tahminlerimizi de hesaba katarak 12 aylık HF’mizi %232 artırarak 33,64 TL’ye yükseltiyor ve önerimizi SAT’tan AL’a yükseltiyoruz. Zorlu petrokimya görünümüne rağmen Petkim’in, hammadde tedarikindeki esneklik ve Star Rafinerisi’nin özsermaye toplama yöntemi yoluyla mali tablolarına konsolidasyonu ile desteklenen sağlam bir kazanç ivmesi yaratmasını bekliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

TEB Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler