Sosyal Medya

Borsa

Şirket Raporu: Süregelen normalleşmeyle Türkiye Sigorta’nın gerçek karlılığı ortaya çıkıyor…

Hayat dışı sigorta sektörü 2021 ve 2022 içinde olumsuz gelişen makro gelişmeler nedeniyle oldukça sıkıntılı bir döneme tanıklık etti. Zayıflayan TL ve buna bağlı sıçrama yapan enflasyon oranları özellikle trafik branşlarında zararların katlanmasına ve teknik karlılıkların hızla bozulmasına neden oldu...

Şirket Raporu: Süregelen normalleşmeyle Türkiye Sigorta’nın gerçek karlılığı ortaya çıkıyor…

Makro riskler halen sektör dinamiklerini tehdit ediyor

Hayat dışı sigorta sektörü 2021 ve 2022 içinde olumsuz gelişen makro gelişmeler nedeniyle oldukça sıkıntılı bir döneme tanıklık etti. Zayıflayan TL ve buna bağlı sıçrama yapan enflasyon oranları özellikle trafik branşlarında zararların katlanmasına ve teknik karlılıkların hızla bozulmasına neden oldu. Prim fiyat artışlarının gecikme ile gelmesi katlanılan zararların yaklaşık bir yıllık döneme yayılmasına neden olmuş gözüküyor. Ortaya çıkan zararlar nedeniyle hayat dışı sigorta şirketlerinin sermaye yeterlilik oranları hızla gerilerken bazı sigorta şirketleri sermaye arttırımna gitme zorunda kaldı. Bu noktada özellikle trafik branşında aktif bazı sigorta şirketlerinin poliçe yazım sürecini yavaşlattıklarını ve ortaya çıkan boşluğun özellikle 2022’nin ilk altı aylık döneminde Türkiye Sigorta tarafından doldurulduğunu görüyoruz. Ancak 2022’nin sonlarına doğru poliçe yenilemelerinin yoğunlaşmasıyla sigorta şirketleri prim fiyatlarını enflasyonun çok üzerinde arttırmaya başladılar. Bu durum 2023 başından itibaren kombine oranlarını 2022 ortalamalarına göre hızla aşağıya çekerek marjları arttırmaya başlayan bir etki yarattı.

Hızla gelişen normalleşme süreci Türkiye Sigorta’nın teknik marjlarını iyileştiriyor

Prim artışlarının kademeli olarak enflasyonun üzerine çıkarak hasar artış oranlarını yakalaması şirketin kombine oranlarında 2023 başından beri bir iyileşme gözlemlenmesine neden oluyor. Halen devam eden havuz sisteminin de etkisiyle trafik branşında kombine oranlar %130 seviyelerinde bulunmaya devam ederken, diğer branşların kombine oranları yılın ilk altı ayında 2022’ye göre hızla gerileme gösterdi. Özellikle kasko branşının kombine oranının Türkiye Sigorta özelinde geçen seneki seviye olan %90’lardan %40’a gerilemesi motor ile ilgili branşlardaki marjları hızla iyileştirdi. Bunun yanında 2022 yılında %111 seviyesine çıkan sağlık branşı kombine oranı 2023 ile beraber %67’ye gerileyerek pandemi sonrası normalleşme, prim artışları ve organik büyümenin olumlu etkilerini gösteriyor.

Yine de 2023 ilk yarısında marjlarda görülen çok hızlı iyileşmeye dikkatle yaklaşmak gerekiyor

İyileşme süreci inkar edilemez bir şekilde etkisini gösterirken, bizce 2023 ikinci çeyrekte tepe noktasını gören teknik marjların yılın ikinci yarısında ikinci çeyreğe göre biraz daha kötüleşmesi muhtemel. Yüksek seyreden enflasyon ve TL’nin zayıflığı potansiyel olarak marjların üzerinde bir baskı yaratacaktır. Bunun yanında 2023 başından beri Türkiye Sigorta’nın trafik branşındaki pazar payının gerilediğini ve bu gerilemenin şirketin marjları açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz. İkinci çeyrekteki marjlardaki bu çok kuvvetli görünüm trafik branşındaki sektöre göre daha yavaş büyümenin bir etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında sağlık segmentinde pandemi sonrası görülen normalleşme ve sağlık enflasyonundaki ivme kaybı oldukça dikkat çekici. Tamamlayıcı sağlık poliçeleri ile pazar payını arttırma hedefi olan Türkiye Sigorta için bu çok olumlu bir gelişme.

Primlerde trafik dışı ağırlıklı üretim ve banka kanalının dağıtımdaki baskın yapısı karlı iş modelini destekliyor

Şirketin rekabete göre çok daha düşük kombine oranlarıyla çalışmasının altında yatan ana neden trafik dışı prim ağırlığının toplamdaki payının yüksek olması olarak gösterilebilir. Bunun yanında banka kanalından üretimin yine rekabete göre ağırlığının çok yüksek oluşu hem hacimsel anlamda üretimde bir avantaj sağlıyor hem de prim yapısı içinde çok karlı olan örneğin kaza gibi branşlardaki üretimin rakip şirketlere göre ağırılığını arttırıyor. Banka kanalının toplam prim üretimindeki payı Türkiye Sigorta için %50 düzeyinde iken bu oran sektör ortalaması olarak sadece %14. Kaza gibi karlı branşlardaki üretimin kolaylaşmasının yanında tarım, genel zararlar, felaket sigortaları gibi alanlarda da banka kanalının ağırlığının yüksek oluşu bu segmentlerdeki üretimi arttırıyor ve şirketin segment lideri olması sonucunu getiriyor. Türkiye Sigorta’nın en büyük kamu sigorta şirketi olması bazı büyük altyapı projelerinde de aracılık ve komisyon üretim imkanını da beraberinde getiriyor.

Getirilerin düzelmesiyle portföy yatırım verimleri yönünü yukarı çevirdi

Enflasyon üzerinde prim üretim artışları (%117 ilk yarı yıl itibarıyla), bazı azınlık iştirak satışlarıyla elde edilen nakit ve bazı branşlardaki normalleşmeye paralel para çıkışlarının azalması yatırıma yönlendirilen para miktarını arttırıcı bir etki gösterdi. KKM başta olmak üzere TL mevduat getirilerinin de ikinci çeyrekte gözle görülür biçimde artış göstermesi yatırım gelirlerini çok olumlu etkilemişe benziyor. TL mevduatların payı 2023 ilk yarısında toplam portföyün %50 seviyesine gelirken bu oran geçen sene aynı dönemde %48 düzeyindeydi. Yine KKM’nin toplamdaki payı %3’ten %6’ya çıktı. Yatırım fonları ve Eurobondlara yapılan yatırımların da getirileri bu dönem toplam getiriye katkı sağladı. Şirketin yatırım portföyünden 2023’ün ilk yarısında elde ettiği gelir TL 3.46 milyara ulaşırken bu rakam bir yıl önce sadece TL 927mn seviyesinde bulunuyordu.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler