Sosyal Medya

Borsa

Pakun, İhracatta hedef büyüttü!

2023 yılını 70 milyon dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanan Pakun, 2024 yılı için 100 milyon doların üzerinde ihracat hedefi koydu. Yeni yılı, ihracat pazarlarını çeşitlendirme ve yeni pazarlar kazanma yılı ilan eden Pakun, ağırlıklı olarak Avrupa, Güney Amerika ve Afrika ülkelerini hedefine aldı...

Pakun, İhracatta hedef büyüttü!

Pandeminin ve ardından Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle başta Avrupa olmak üzere bazı pazarlarda daralmalar olmasına karşın, Türkiye ihracatının parlayan yıldızı un sanayi, 2024 yılına ihracatını artırma ve yeni pazarlara açılma hedefiyle giriyor. 50 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye’nin önde gelen un üreticilerinden Pakun, Amerika ve Afrika kıtasında yeni hedefler belirledi. Pakun Dış Ticaret Müdürü Oğuzcan TÜRK, Türkiye’nin ihracatta pazar çeşitliliğini sağlayacak atak yapması gerektiğini, Pakun olarak 2024 yılına ihracatı yüzde 50’nin üzerinde artırma ve Türkiye’ye örnek olacak ihracat pazarını çeşitlendirme hedefiyle girdiklerini bildirdi.

Türkiye’nin genel toplam ihracatının yüzde 45’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğine dikkat çeken Oğuzcan Türk, satın alma gücündeki yükseklik ve coğrafi yakınlık dolayısıyla Avrupa’nın Türkiye için vazgeçilmez bir pazar olduğuna işaret ederek, “bu önemli pazarda kan kaybına izin verilmemeli. Bununla birlikte pazar çeşitliliği çalışmalarına da hız verilmeli” diye konuştu.

Türk unu dünyada lider

Un sanayisinin, Türkiye’nin dünyadaki yüz akı olduğunu, dünyanın en önemli un üreticisi ve ihracatçısı olmanın özgüveniyle her pazara iddialı giriş yaptıklarını söyleyen Oğuzcan Türk şöyle konuştu:

“Türkiye un ihracatında son 9 yıldır dünya lideri konumunu sürdürüyor. 30 milyon ton üretim kapasiteli bir un sanayimiz var. Jeopolitik açıdan un talep noktalarına olan yakınlığımız büyük bir fırsatı da beraberinde getiriyor. 50 yıldır un sanayisine hizmet veren köklü bir marka olarak hedefimiz Türk ununu dünyada en değerli marka haline getirmenin yanı sıra katma değerli ürün ihracatı ile ülkemize de hizmet etmek’’

Pakun olarak Türkiye’nin ihracat şampiyonları arasında yer aldıklarını hatırlatan Oğuzcan Türk, ‘’2023 yılının ilk 11 ayındaki ihracatımız 61,6 milyon doları geçti. Aralık ayı ile birlikte 70 milyon dolarlık ihracat seviyesini geçmiş olacağız. Bu yıl 137,1 bin ton un ihracatı gerçekleştirdik ve Aralık ayında da yaklaşık 9 bin tonluk ihracat daha yapmış olacağız.

Pakun, ihracatta yüksek oranlı büyüme elde ederek yoluna devam ediyor. 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 44,7 artış yakalamıştık. 2021 yılında 17,1, 2022 yılında ise rekor denebilecek seviyede ihracatla bir önceki yıla göre yüzde 127,3 artış yakalamayı başardık. İhracattaki başarımızı Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” listesinde de yer alarak tescillemenin gururunu yaşıyoruz’’ dedi.

Kriz ve fırsat ortamını iyi tahlil etmeli

Un sektörünün önündeki engellerin yanı sıra yeniden şekillenen ticaret düzenindeki fırsatlara da değinen Oğuzcan Türk, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kabul etmek gerekir ki, Türkiye’nin önünde ciddi engeller var. Ama bir o kadar güçlü etki yaratacak fırsatlar da bulunuyor.

Dünyanın tahıl ambarı olan Rusya’da her geçen gün büyüyen bir un sanayisi var. Savaşın da etkisiyle, Rusya hububat alanında tekelleşme sürecini hızlandırdı. Bu durum, hammadde yani buğday ithalatına dayalı un ihracat yapan Türkiye’nin piyasada oyun kurucu ve fiyat belirleyici hatta kar marjını daha iyi seviyeye getirici rol üstlenmesini engelleyebilir. Rusya’nın buğday tedarikini geciktirmesi, bazı ülkelerde pazar payımızın düşmesine neden olabilir.

Öte yandan, Hindistan ve Mısır’daki rekolte düşüklüğü, özellikle Hindistan’da artan nüfustan dolayı arz talep dengesinin bozulması ve un ihracatının yasaklanması Türkiye’nin konumunu güçlendirmektedir. Arjantin ve diğer Güney Amerika ülkelerinde buğday arzının düşmesi ve buna bağlı olarak fiyatların artması da, Türkiye’yi Güney Amerika pazarında daha rekabetçi hale getirmiştir. Uzun vadede Rusya’dan hammadde ithalatının kolaylaşması, Türkiye’yi dünya pazarında daha rekabetçi hale getirebilir. Pakun olarak tüm bu kriz ve fırsat ortamını iyi tahlil ederek yolumuza hız kesmeden devam ediyoruz. ”

Hedef 100 milyon dolarlık ihracat

Uluslararası pazarlardaki gelişmeleri, gerek üretim ve rekolte gerekse de ihracat bazında yakından takip ettiklerini belirten Oğuzcan Türk, 2024 ve sonrası dönem için Küba, Şili, Meksika, Mozambik, Sao Tome ve Dominika’yı yeni pazarlar olarak belirlediklerini açıkladı.

Pakun Dış Ticaret Müdürü Oğuzcan TÜRK, Pakun’un 2024 hedefleri ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“Pakun olarak hali hazırda 4 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz, güçlü olduğumuz Doğu Afrika, Batı Afrika ve Orta Afrika’da satışlarımızı 2024 yılında en az yüzde 50 oranında arttırmak. Yeni girdiğimiz pazarlarda sürekliliği sağlamak oldukça önemli. Mevcut pazarlardaki pazar hacmimizi büyütmek adına doğru Pazar araştırmaları ve AR-GE yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Asya ülkelerine geçtiğimiz yıllardan çok daha fazla önem vermeyi ve yeni ülkeleri pazarımıza katmayı hedefliyoruz. İyi durumda olan pazar çeşitliliğini korumanın yanısıra, World Food Programme tedarikçi kayıt prosedürlerini tamamlayıp ihale yüklemeleri yapabilmek de yine önceliklerimiz arasında.

2023 yılında Durgun marka pastalık ve böreklik unlarıyla Avrupa Kalite ve Lezzet Ödülü’ne layık görüldüklerini hatırlatan Türk, ‘’Avrupa pazarında pazar ağımızı genişletmek ve sevkiyatlarımızı sürekli hale getirmek istiyoruz. Ödüllü unumuzu geliştirme ve yenilerini ekleme konusunda iştahımız yüksek. 2024 yılı için nihai hedefimiz,  üretim ve AR-GE alanlarında kayda değer adımlar atarak ihracatımızı 100 milyon doların üzerine çıkarmak’’ diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler