Sosyal Medya

Ekonomi

Dünyanın 250 devi arasındaydı, 60 yıllık Yüksel İnşaat çöküşün eşiğinde…

Temeli, bundan 60 yıl önce atılan Yüksel İnşaat AŞ ve grup şirketleri büyük bir mali darboğaz içinde. Bir dönem, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasından biri olan Yüksel İnşaat’ın iflası istendi. Grup şirketi Yüksel Enerji AŞ ise konkordato istedi...

Dünyanın 250 devi arasındaydı, 60 yıllık Yüksel İnşaat çöküşün eşiğinde…

Temeli, bundan 60 yıl önce atılan Yüksel İnşaat AŞ ve grup şirketleri büyük bir mali darboğaz içinde. Bir dönem, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasından biri olan Yüksel İnşaat’ın iflası istendi. Grup şirketi Yüksel Enerji AŞ ise konkordato istedi. Mahkeme, şirketin, 630 milyon liralık borcunu taksitler halinde ödemesine karar verdi.

Eskişehirli Sazak Ailesi ile Konyalı Sert Ailesinin ortaklığı ile 60 yıl önce temeli atılan Yüksel İnşaat, zaman içinde dünya devleri arasına girdi. Çeşitli ülkelerdeki projelerinde 10 bini aşkın kişinin çalıştığı Yüksel İnşaat kurulduğu ilk yıllarda özellikle Türkiye genelindeki liman projelerinde yer aldı. İlerleyen yıllarda Körfez ülkelerinde ve Orta Asya ülkelerindeki çeşitli projeleri hayata geçirdi.

Dünyanın 250 devi arasındaydı

Uzun yıllar, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde yer alan Yüksel İnşaat, bir süredir büyük bir mali darboğaz içinde. Ayakta kalmakta güçlük çeken şirket hakkında Ankara 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesinde iflas davası açıldı.

30 milyonluk kredi ödenmedi

İflas istemli davayı Nurol Yatırım Bankası A.Ş. açtı. Davalı konumunda ise 300 milyon lira sermayeli Yüksel İnşaat A.Ş ile 76,5 milyon lira sermayeli Yüksel Holding A.Ş. ve 53 milyon lira sermayeli Yüksel Yapı A.Ş. bulunuyor. Anılan davanın gerisinde, bankadan alınan 30 milyon liralık kredinin ödenmemesi yer alıyor.

627 milyonluk borç taksit taksit ödeyecek

Grubun bir diğer önemli şirketi Yüksel Enerji Elektrik Üretim AŞ ise konkordato talebinde bulunmuştu. Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme konkordato projesini tasdik etti. Şirketin konkordato talebini kabul eden mahkeme, 627 milyon liralık borcun taksitler halinde ödenmesine karar verdi. Mahkeme, tasdik kararı ile birlikte konkordato komiserler kurulunun da görevine son verdi.

Dev projeleri inşa etti

Öte yandan Yüksel İnşaat, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) yer almıştı. Türkiye’de yüzlerce projeye katılan Yüksel İnşaat, İstanbul’un ilk 5 yıldızlı otelleri Swissotel, Çırağan Otel Kempinski, Hyatt Otel’i de inşa etmişti. Yine Zincirlikuyu’daki Tat Towers ile Etiler’deki Akmerkez de Yüksel İnşaat tarafından yapılmıştı. Bilindiği gibi Tat Towers, yıllardır Tatlı Aiesinin ‘miras kavgası’ ile gündemde.

Sahibi, Birlik başkanıydı

Yüksel Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak ise bir dönem de Türkiye Müteahhitler Birliği’nin başkanı olarak görev yapmıştı. Yüksel İnşaat’ın 4 kurucu ortağından biri olan Gün Sazak ise Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev yaptığı 27 Mayıs 1980’de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmüştü.

 

halktv.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler