Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım’dan Halkbank için 2. çeyrek bilanço değerlendirmesi

Halkbank’ın 2Ç23 net kârı önceki çeyreğe göre %84 gerilemeyle 0,7 milyar TL olarak geldi ve 0,8 milyar TL piyasa beklentisinin hafif altında kaldı. Bankanın 2023/6 net kârı da yıllık %8 artışla 5,0 milyar TL oldu...

Ak Yatırım’dan Halkbank için 2. çeyrek bilanço değerlendirmesi

Net kâr marj baskısı ile belirgin geriledi…

Halkbank’ın 2Ç23 net kârı önceki çeyreğe göre %84 gerilemeyle 0,7 milyar TL olarak geldi ve 0,8 milyar TL piyasa beklentisinin hafif altında kaldı. Bankanın 2023/6 net kârı da yıllık %8 artışla 5,0 milyar TL oldu. Özkaynak kârlılığı %9,1 oldu(2022’de %21,8).

Kârın önceki çeyreğe göre gerilemesinde daralan kredi –mevduat getirisi etkili oldu. TÜFE hariç swap dahil net faiz zararı 9,4 milyar TL’ye yükseldi. (1Ç23’te 1,4 milyar TL). Ayrıca bankanın TÜFE oranını sekiz puan düşürmesi de TÜFE tahvil gelirini önceki çeyreğe göre 2,5 milyar TL azalttı. İkinci yarıda artan kredi getirisi ve düşen mevduat maliyetiyle marjda toparlanma bekliyoruz.

Üçüncü kategori krediler 17,9 milyar TL düzeyinde yatay seyrederken, kredi karşılıklarından 1,7 milyar TL daha serbest bırakılmasıyla net kredi riski ikinci çeyrekte de negatif kalmaya devam etti. Bunun sonucunda ikinci kategori kredilerin karşılık oranı 9 puan düşerek %33,4 oldu. Üçüncü kategori kredilerin karşılık oranı ise hafif artışla %83,2 oldu.

Banka net komisyon gelirlerinde önceki çeyreğe göre %40 ve ilk altı ayda önceki yıla göre %120 artış sağladı. Halkbank’ın faaliyet giderleri iseönceki çeyrekteki 7 milyar TL’lik deprem bağışı nedeniyle 2Ç23’te %36 azaldı. Faaliyet giderleri (bağış hariç) ilk altı ayda önceki yıla göre %163 arttı.

Yorum ve öneri: Halkbank’ın marjında yılın ikinci yarısında toparlanma bekliyoruz. Bununla birlikte ilk altı ayda eksi olan net karşılık maliyetinin ikinci yarıda artmasını bekleriz. 2Ç23 sonuçlarının ardından Halkbank’ta net kâr tahminlerimizi 2023 için %10 artışla 14,8 milyar TL’ye çıkardık. 2024 tahminimizi 16,1milyar TL olarak devam ettiriyoruz. Hissedeki 12 aylık fiyat hedefimizi ise %3 artışla 12,20 TL’ye yükselttik. Hisse hedef fiyatının altında işlem gördüğünden yatırım notumuzu ‘Endeksin Altında Getiri’ olarak bir basamak aşağı güncelliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ak Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler