Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’deki yatırımcılar yurt dışına çekilmeye çalışılıyor!

Yurt dışı inşaat firmalarının acentaları, ülkemizde gayrimenkul piyasasında yaşanan fiyat yükselişi ve durgunluğu fırsat bilerek parası olan yatırımcıları yurtdışına çekmeye çalışıyor...

Türkiye’deki yatırımcılar yurt dışına çekilmeye çalışılıyor!

Yurt dışı inşaat firmalarının acentaları, ülkemizde gayrimenkul piyasasında yaşanan fiyat yükselişi ve durgunluğu fırsat bilerek parası olan yatırımcıları yurt dışına çekmeye çalışıyor. Son dönemde birçok firma tanıtım toplantıları düzenleyerek Türkiye’deki yatırımcılara ulaşıyor. İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, Karadağ, Dubai, Yunanistan ve İngiltere’ye yönelik tanıtımlara dikkat çekerek “Yatırımcılar fırsatların büyüsüne kapılmasın, mutlaka alt detaylara baksın” uyarısında bulundu.

Türkiye’de emlak piyasalarında yaşanan fiyat artışları ve durgunluğu fırsat bilen yurt dışı merkezli gayrimenkul ve inşaat firmalarının acentaları, yatırımcıları kendi pazarlarına çekmek için tanıtım toplantılarını yoğunlaştırdı. Tanıtım toplantılarında oturum hakkı, vatandaşlık imkanı, vize kolaylığı gibi fırsatlarla yatırımcının dikkati çekilmeye çalışılıyor. Konuya ilişkin uyarıda bulunan İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve gayrimenkul danışmanı Şenay Araç, yatırımcıların kendilerine sunulan fırsatlardaki alt detaylara dikkat etmesini, aksi takdirde yanıltılmış olacağını söyledi.

Türkiye’deki boşluğu fırsata çeviriyorlar

Şu anda Türkiye’de yatırımcıları boşluğa düşüren bir atmosfer doğduğunu, yabancı acentaların da bunu fırsata çevirmeye çalıştığını anlatan Şenay Araç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ülkemizde emlak sektöründe yaşanan fiyat yükselişleri, konut arzının yetersiz olması, yatırımın uzun sürede kendini amorti etmesi hızlı ve karlı bir yatırım beklentisine olan yatırımcıları boşluğa düşürdü. Bunu fırsat bilenler de yurt dışı pazarlarındaki imkanları tanıtarak onları kendi pazarlarına çekmeye çalışıyor. Bu kapsamda Karadağ, Yunanistan, İngiltere ve Dubai gibi pazarların tanıtılmaya çalışıldığını görüyoruz. Cazip imkanlar da sunuluyor, oturma izni, vatandaşlık imkanı, vize kolaylığı gibi… Ancak alt detaylara bakıldığında, bu fırsatlara kanacak olanları başka bir atmosferin beklediğini görebiliyoruz.

Bugüne kadar yurt dışına yatırım yapmayan, konu hakkında bilgisi olmayan yatırımcıların avantajların büyüsüne kapılmaya başladığını anlatan Şenay Araç “Bu yerlerin başında Karadağ geliyor. Karadağ bankacılık sistemi zayıf ve yatırılan para ilk yıl sebepsiz çekilmiyor. Para transferinde yazılı talepname gerekiyor” diye konuştu.

Dubai’de satılan mülkün toprak tapusu verilmiyor

Dubai örneğinden de bahseden Şenay Araç, şu uyarılarda bulundu:

“Dubai’de 250 bin dolara mülk aldığımız zaman 2 yıl oturum hakkı, 500.000 dolarlık mülk aldığınızda da 5. yıl oturma hakkı veriliyor. Size satılan mülkün asla toprak tapusu verilmiyor.            Sadece belli bir yıl size kullanım hakkı veriyor.  Aldığınız yer boş kaldığı sürece aidat vergileri işlemeye devam ediyor. Satmak istediğinizde de önünüze birçok hukuki prosedür çıkarılıyor”

İngiltere’de avukat olmadan kiralama yapamazsınız

İngiltere’de yatırım yapmadan önce 2-3 ay paranızın kaynağının araştırıldığını anlatan gayrimenkul danışmanı Şenay Araç, “Aldığınız mülkü kendiniz kiralama yapamıyorsunuz, mutlaka avukat ve acente devreye giriyor. Bunların da ücretleri çok yüksek. Aidat mülk sahibi tarafından ödeniyor, kira vergisi de cabası.  Avrupa fiyatlarda düşüş beklentisi var ve İngiltere’de vatandaşlık asla verilmiyor.” Yorumunu yaptı.

Yunanistan’da 250.000 Euro’ya alınan mülkün size sadece vize kolaylığı sağlayacağını ifade eden Şenay Araç, “Mülk fiyatları orada 500.000 Euro civarına yükseldi. Ayrıca en az bir yıl bu ülkede yaşamış olmamız şartı ile oturum hakkı veriliyor. Orada da mutlaka bir emlak firması ile çalışmanız gerekiyor.” Diye konuştu.

Yabancı ülkelerdeki yatırımlarla ilgili daha bir çok olumsuz detay bulunduğunu ifade eden Şenay Araç, bu nedenle yatırımları yaparken iyi araştırmak, gidip yerlerinde bilgi sahibi olmak gerektiğini ifade etti ve “Süslü pazarlama teknikleri gözümüzü boyamasın, en iyi mülk hakim olabildiğin mülktür.” Dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler