Sosyal Medya

Gündem

Elektrik üretimi 2022 yılında azaldı

Ekonomik aktivitedeki ivme kaybı ve son aylarda mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarının etkisiyle 2022’nin ikinci yarısında yıllık bazda aralıksız gerileyen…

Elektrik üretimi 2022 yılında azaldı

Ekonomik aktivitedeki ivme kaybı ve son aylarda mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarının etkisiyle 2022’nin ikinci yarısında yıllık bazda aralıksız gerileyen elektrik üretimi, 2022 yılını %2,2 düşüşle tamamladı.

Yurt içinde enerji fiyatlarında yaşanan yıllık artış hızı da Aralık’ta gerilemeye devam etti. Söz konusu gelişme paralelinde, Ocak ayında sanayide kullanılan elektrik fiyatlarında %16 oranında indirim yapıldı.

Ayrıca, serbest piyasada elektrik tavan fiyatı 4 bin 800 TL/MWh’den 4 bin 200 TL/MWh’ye düşürüldü. Elektrik santrallerinin kullandığı doğal gazın fiyatında da %12,7 indirime gidildi.

2023 yılında küresel bazda yenilenebilir enerji yatırımlarının, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik atılan adımlar ve devam eden arz güvenliği endişeleriyle hız kazanacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde, arz yönlü gelişmeler paralelinde petrol ve doğal gaz fiyatlarının 2022’ye göre bir miktar gerilemekle birlikte Avrupa başta olmak üzere küresel pazarda yüksek seviyelerini koruyabileceğini; dolayısıyla enerji maliyetlerinin ekonomik aktivite üzerinde oluşturduğu baskının 2023 yılında da
devam edebileceğini tahmin ediyoruz.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın yayımladığı Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre 2022 yılında %36 düzeyinde bulunan yenilenebilir enerjinin elektrik üretimi içindeki payının, 2025 yılında %43,4’e yükseleceği öngörülüyor. 2025 itibarıyla üretimin %4,9’unun nükleer enerji kaynaklarından elde edileceği tahmin ediliyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler