Sosyal Medya

Para-banka-finans

Nordea:  Fed ve piyasalar arasında çekişme devam edecek

Piyasalar, enflasyon hızla düştüğü  için Fed’in bu yaz faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor. Fed,  hala sıkı işgücü pazarının fiyatları  çok…

Nordea:  Fed ve piyasalar arasında çekişme devam edecek

Piyasalar, enflasyon hızla düştüğü  için Fed’in bu yaz faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor. Fed,  hala sıkı işgücü pazarının fiyatları  çok yüksek tutacağından endişe ediyor. Bu gerginliğin yakın zamanda çözüldüğünü görmüyoruz. O zaman bono ve tahvil pazarında neler yaşanır?

 

Fed yetkilileri her gün bize, fed funds faiz oranının daha yüksek olması ve uzun bir süre orada kalması gerektiğini söylemeye devam etse de, yatırımcılar bu sonbaharda ilk faiz indirimi beklentisi  ile  vadeli piyasalarda faiz oranlarını aşağı itiyor. Riskli varlık piyasaları uzun ve sert bir resesyon konusunda çok endişeli görünmüyor, bu nedenle anlaşmazlık büyük olasılıkla enflasyon üzerinde. Görünüşe göre yatırımcılar, aylık verilerde yön aşağı olduğu sürece yüksek enflasyonu Fed’den daha az sorun olarak görüyor. Veya, işsizlik oranı artar artmaz Fed’in kamu ve siyasi baskıya boyun eğeceğini tahmin ediyorlar.

Enflasyonun yaza kadar oldukça hızlı düşeceğini biz de kabul ediyoruz, ancak daha “yapışkan” kategorilerin yine de Fed’in enflasyon hedefinden  çok daha yüksek fiyat baskıları üreteceğine inanıyoruz. Ayrıca, ekonomik faaliyetlerin biraz daha yavaşladığını görebiliriz, ancak bu işgücü pazarını gerçekten soğutmak için gereken ölçüde değil. Bu nedenle, Fed ile piyasa arasındaki görüş farklılığı bir süre daha bizimle kalabilir.

 

Geçen hafta açıklanan ABD Aralık verilerinde, düşen mal fiyatları (ardında düşen emtia fiyatları ve navlunlar var) sayesinde manşet TÜFE’yi düşürürken, hizmet enflasyonunun hâlâ yüksek seyreden ücret artışları ve apartman kiralarındaki geçmiş artışlar nedeniyle yükselmesi Fed’le piyasalar arasındaki fikir ayrılığını körükledi.

Kasım ayında yıllık çekirdek enflasyonda ilk düşüşü görmemizden hemen önce tahvil faizleri tepe noktasına ulaştı. O zamana kadar, enflasyon aşırı bir hızla tırmanıyordu ve görünürde durmaya hiç niyeti yoktu. Bu medenle tahvil faizleri çok yükselmiş olsa bile yatırımcılar  alıma geçmekten korkttu. Ekim TÜFE raporundan bu yana, yatırımcıların artık yüksek enflasyondan korkmadıkları ve artan negatif “carry”  ile tahvil satın almaktan fazlasıyla mutlu oldukları görülüyor (Yüksek kısa vadeli faizden borçlanıp, daha düşük verimli tahvil alıyorlar).

Teknik analize göre, muhtemelen enflasyon korkusu nedeniyle 2022’nin büyük bölümünde devam eden tahvil oranlarındaki güçlü yükseliş trendi kırıldığı.

Yatırımcılar enflasyonu küçümsese de, Fed yüzde 2’ye kadar düştüğünden emin olmaya kararlı. Bu görüş farklılığı, büyük olasılıkla tahvil piyasalarında dalgalı ve cari veriye aşırı bağımlı  seyre yol açacaktır. Tahvil faiz  oranları düşüş trendinde, fakat her şahin Fed yetkilisinin konuşmasıyla veya beklenenden daha güçlü istihdam verileriyle yükselme tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Ek olarak, ağır tahvil taşıma maliyeti, bazı yatırımcıları halen eğimi negatif olan getir eğrisinin yataya döneceğine dair aldıkları pozisyonlardan vazgeçmeye teşvik edecek. En kötüsü ABD DİBS pazarında yabancı yatırımcılardan net tahvil satışı görmeye devam edeceğiz.

 

EĞER beklentimiz tersine tahvil faizleri çok yükselirse, enflasyonun 2022’dekinden daha az sorun olduğu belirsiz bir dünyada yüksek getiriyi garantilemenin cazibesi, yatırımcıları tahvil almaya yönlendirecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler