Sosyal Medya

Raporlar

İş Bankası Sektörel Güncel Gelişmeler Raporu – (Demir Çelik)

Demir çelik sektörü yılın üçüncü çeyreğinde zayıf görünümünü sürdürmekle birlikte bir miktar toparlanma kaydetmiştir...

İş Bankası Sektörel Güncel Gelişmeler Raporu – (Demir Çelik)

Demir çelik sektörü yılın üçüncü çeyreğinde zayıf görünümünü sürdürmekle birlikte bir miktar toparlanma kaydetmiştir. 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana yıllık bazda daralan ham çelik üretimi bu dönemde %4,9 artmıştır. Ana metal sektöründe sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı da ikinci çeyreğe kıyasla yükselmiştir. Deprem felaketi sonrasında artan inşaat faaliyetleri bu dönemde sektöre destek sağlamıştır. Dünya Çelik Birliği’nin Ekim ayında yayımladığı “Kısa Vadeli Görünüm” raporunda Türkiye’nin çelik talebinin 2023 yılını %19’luk hızlı bir artışla tamamlayacağı tahmin edilirken, 2024’te de %5’lik bir artış öngörülmüştür.

Çin’in emlak piyasasında yaşanan durgunluk nedeniyle dış piyasaya daha çok yönelmesi, düşük maliyet avantajı da dikkate alındığında, küresel ölçekte çelik fiyatlarını aşağı yönlü baskı altında bırakmıştır. Bu durum Türkiye’deki üreticilerin hem ihraç pazarlarında hem de iç pazarda rekabetçiliği korumakta zorluk çektiği bir tabloyu beraberinde getirmektedir. İthalatın miktar bazında artmasına rağmen tutar bazında gerilemesi bu durumu teyit etmektedir. İhracattaki zayıf seyir de sektör faaliyetlerini baskı altında bırakmaya devam etmektedir. Üçüncü çeyrekte ihracat yıllık bazda gerileme eğilimini art arda beşinci çeyreğine taşımıştır.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporu ana metal sektöründe önümüzdeki dönemde üretimin ivme kaybedeceği sinyalini vermiştir. Girdi maliyetlerinin gerileme eğilimi olumlu bir gelişme olmakla birlikte, ürün fiyatları da Şubat 2021’den bu yana ilk kez 50 eşik değerinin altında kalmıştır. İhracat performansı üzerindeki aşağı yönlü risklerin de sürdüğü izlenmektedir. Ana metal PMI endeksinin yeni ihracat siparişleri alt kalemi Ekim’de hızlı gerileyerek 43,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Orta Doğu’da artan gerilim İsrail’in Türk demir-çelik sektörünün ilk üç ihraç pazarı arasında yer alması dolayısıyla da yakından takip edilmektedir. Son dönemde Avrupa pazarındaki payı bir miktar azalan Türk çelik sektörünün alternatif pazarlara erişimi sektör üzerindeki risklerin dengelenmesi açısından önem arz etmektedir. Avrupa Çelik Birliği’nin (Eurofer) verilerine göre, AB’nin nihai çelik ithal ettiği ülkeler arasında 2022’de ilk sırada yer alan Türkiye’nin bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 6. sıraya kadar gerilediği görülmektedir. Yılın ilk dokuz ayında AB’ye ihracat yıllık bazda %28,7 düşerken, ilk 10 ihraç pazarımızda yer alan Mısır, Cezayir ve Fas’a yönelik ihracat sırasıyla %65,2, %9,5 ve %40,2 artmıştır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler