Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Türk firmaları dikkat: ABD ilk kez ikincil yaptırımlarla Rus bankalara daha sert yaptırımlar uygulamayı hedefliyor

ABD'nin yeni Rusya yaptırımları bizim finans kuruluşlarını da kapsayabilir

Türk firmaları dikkat: ABD ilk kez ikincil yaptırımlarla Rus bankalara daha sert yaptırımlar uygulamayı hedefliyor

ABD, Rusya’nın askeri-endüstriyel kompleksi için ödemeleri kolaylaştıran bankaları hedef alan yeni planlarını açıkladı. Açıklanan adım, Başkan Putin’in Ukrayna’yı işgalini finanse etme kabiliyetini sakatlamaya çalışan ve şimdiye kadar başarısız olan bir dizi kısıtlamanın sonuncusu.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere bilgi veren üst düzey ABD’li yetkililere göre Başkan Biden Cuma günü iki kararnamede değişiklik yaparak ABD’nin Ukrayna savaşı nedeniyle ilk kez ikincil yaptırımlar uygulamasına izin verecek. Bu da bankaların, bilsinler ya da bilmesinler, Rusya ile bağlantıları nedeniyle zaten yaptırım uygulanan firmalarla iş yaptıkları için ciddi mali cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri anlamına geliyor.

Bu hamle, yaptırımlarla ters düşmemek için halihazırda pahalı uyum protokolleri oluşturmuş olan bazı ABD bankaları için yeni baş ağrılarına neden olabilir. Pek çok uluslararası banka artık Rusya ile doğrudan iş yapmıyor olsa da, ticareti finanse etmeye devam eden üçüncü ülkelerdeki finansal kuruluşlar için muhabir banka olarak hareket edebiliyorlar.

Cuma günkü karara göre, ticaretin devam etmesi halinde bu bankalardan bazıları bu ilişkileri sürdürdükleri için cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Hazine Bakanı Yellen yaptığı açıklamada, “Finansal kuruluşların bilerek ya da bilmeyerek atlatma ve kaçırma faaliyetlerini kolaylaştırmadıklarından emin olmak için her türlü çabayı göstermelerini bekliyoruz” dedi. “Rusya’nın savaş makinesinin tedarikini kolaylaştıran finans kuruluşlarına karşı kararlı ve cerrahi önlemler almak için bu yetkinin sağladığı yeni araçları kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz.”

ABD’li yetkililer önümüzdeki birkaç hafta boyunca Amerikalı ve Avrupalı bankalarla birlikte çalışarak onlara kararnameyi anlatacak ve politikaya ters düşmemeleri için adım atmaları gerektiği konusunda uyaracak.

Bu hamle aynı zamanda, ABD ve müttefiklerinin tarihteki en kısıtlayıcı yaptırım rejimlerinden birini uygulamasına rağmen Putin’in ordusunun ihtiyaç duyduğu teçhizatı tedarik etmesini engelleyemeyen ABD’li yetkililerin karşılaştığı zorluğu da yansıtıyor.

Kremlin, savaş için kritik bileşenlerin elde edilmesine yardımcı olmak üzere mali aracılar kullanarak Batı’nın yaptırımlarını aşmanın yollarını buldu. Ayrıca yasadışı Rus petrolünü taşıyan gölge bir tanker filosu aracılığıyla petrol ticareti üzerindeki yaptırımları da aşmayı başardı.

Siyasi çatışmalar Ukrayna’nın silah stoklarını yenileme çabalarını raydan çıkardığı için müttefiklerin çabası daha da acil hale geldi ki bu da ülkenin Rus işgalini püskürtme kabiliyetini ciddi şekilde engelleyebilir. ABD’li vekiller, Ukrayna’ya 60 milyar dolardan fazla yeni yardım sağlamak üzere tatil öncesi bir anlaşmaya varma çabalarından vazgeçti.

 

Avrupa Birliği liderleri bu hafta başında Rusya’nın kârlı elmas endüstrisini kısıtlayan, Rusya’dan sıvılaştırılmış petrol gazı ithalatını yasaklayan, bazı işlenmiş metallerin ithalatını kısıtlayan ve Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan silahların yapımında kullandığı takım tezgahları ve makine parçalarının ihracatını yasaklayan bir yaptırım paketini destekledi.

Kararnamenin hükümleri uyarınca Hazine Bakanlığı, yarı iletkenler, makine aletleri, kimyasal öncüller, bilyalı rulmanlar ve optik sistemler de dahil olmak üzere belirli yüksek değerli bileşenlerin ticaretini kolaylaştıran yabancı finansal kuruluşlarla ilişkileri olan ABD ve Avrupa bankalarının peşine düşebilecek.

 

Emir, ABD makamlarına Rusya menşeli ancak büyük ölçüde Rusya dışında dönüştürülmüş ürünlere yasak uygulama yetkisi verecek. ABD halihazırda Rus elmaslarının ithalatını yasaklamıştı ve yeni emir, Rusya elmasları işlenmek üzere başka bir ülkeye gönderse bile bunların ABD’ye girememesini sağlayacak.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler