Sosyal Medya

Politika

Siyaset sahnesi hareketlendi! ‘50+1’ çıkışı AK Parti’yi ikiye böldü!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, '50+1 şartının değişmesi isabetli olur' şeklindeki açıklaması parti içinde önemli tartışmalara yol açtı. AKP bünyesinde birçok kesim 50+1 sistemini savunurken, 'Sistem tartışılır' diyenlerin de olduğu öğrenildi.

Siyaset sahnesi hareketlendi! ‘50+1’ çıkışı AK Parti’yi ikiye böldü!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ’50+1 şartının değişmesi isabetli olur’ şeklindeki açıklaması parti içinde önemli tartışmalara yol açtı. AKP bünyesinde birçok kesim 50+1 sistemini savunurken, ‘Sistem tartışılır’ diyenlerin de olduğu öğrenildi.

 

 

 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya dönüşünde yaptığı ’50+1 şartının değişmesi isabetli olur’ açıklaması, siyasi arenada büyük bir tartışma başlattı.

 

Bu çıkışın ardından gözler, Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’ye çevrildi.

 

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ‘Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya örnek olacak bir modelidir. Biz milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur’un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne dediysek bugün de aynı görüşteyiz’ ifadelerini kullandı.

 

Bahçeli’nin ‘değişime izin vermeyen’ tutumu, AKP içinde yankı buldu. AKP’de, Bahçeli’nin açıklamalarının değerlendirildiği ve iki liderin bugün bir araya gelerek konuyu ele alacakları belirtilirken, yüzde 50+1 tartışması AKP içinde de ayrışmaya neden oldu.

 

Parti içinde ‘Cumhurbaşkanı çoğunluğun oyunu alarak seçilmeli’ diyenler ile ‘Yüzde 50+1 değişirse, sistem tartışmaları gündeme gelir’ diyenler arasında bölünmeler yaşanıyor. Bazı AKP’li isimler, Erdoğan’ın görüşünü desteklerken, diğerleri ise ‘Oy oranları daha az olan partilerin, daha fazla olanlara adeta ‘Biz olmazsak, kazanamazsınız’ ya da ‘Bize ihtiyacınız var’ dediğini’ belirtiyor.

 

Bu ayrışma içerisinde önemli bir kesim, yüzde 50+1’in ‘demokrasinin temeli’ olduğunu savunuyor. Ayrıca, AKP içerisinde ‘Yeni ve sivil bir anayasa için MHP’nin desteğine ihtiyaç olduğu’ görüşü de dile getirildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler