Sosyal Medya

Genel

Rawest Araştırma son anketi paylaştı: AK Parti’de 10 puanlık düşüş!

14 Mayıs seçimlerine 32 gün kala sokağın nabzını ölçen Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, partilerin oy oranlarını değerlendirdi...

Rawest Araştırma son anketi paylaştı: AK Parti’de 10 puanlık düşüş!

14 Mayıs seçimlerine 30 gün kala sokağın nabzını ölçen Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, partilerin oy oranlarını değerlendirdi. Girasun, AK Parti’de yüzde 10’luk bir düşüş olduğunu ve CHP’nin Kürt illerinde oylarını 4 kat arttırdığını açıkladı.

14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine 32 gün kaldı. Cumhurbaşkanlığı için Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın yarışacağı seçim için siyasi partiler aday listelerini YSK’ye teslim etti.

Gözler seçime odaklanmışken anket şirketleri de sokakta vatandaşın nabzını ölçmeye devam ediyor. Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, Gazete Duvar Youtube kanalında Didem Mercan’ın sorularını yanıtladı.

AK PARTİ’NİN OY KAYBI YÜZDE 10

Seçim öncesi gündemi değerlendiren Girasun, ‘’AK Parti’nin önceki seçimlerde yüzde 53 oranında oyu vardı. AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın 10 puanlık bir oy kaybı olduğunu gözlemliyoruz. Bu da AK Parti ve MHP’ye oy veren seçmenlerin önemli bir kısmının AK Parti ve MHP’den koptuklarını ve protesto oyları olduğunu ya da muhalefetin farklı siyasal partilerine doğru yöneliş olduğunu gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı oylarına dair yorum yapan Girasun, ‘’Millet İttifakı içerisindeki 4 parti CHP listelerinden seçimlere girecekler… 5 siyasi partinin hem matematiksel toplamı aynı zamanda oluşturdukları yeni sinerjinin bugün itibari ile yüzde 30’lar bandına doğru yavaş yavaş seyrettiğini görmekteyiz’’ dedi.

AKŞENER’İN MASAYI TERK EDİŞİ İYİ PARTİ’YE OY KAYBETTİRDİ

Meral Akşener’in masadan kalkışının oylara yansıdığını belirten Girasun, ‘’İYİ Parti birkaç yıl önce muhalefet blokunun büyük partilerinden ve yükselen partilerindendi. Halen büyük partilerinden biri ama bugün itibari ile iyi partinin geçmişteki oy oranlarını almak konusunda zorluk çektiğini görüyoruz. Akşener masadan kalktıktan sonra masaya ne kadar geri dönse de İyi Parti oylarının İyi Partiden koptuğunu, bir kısmının CHP’ye bir kısmının da Memleket Partisi’ne doğru aktığını görüyoruz’’ şeklinde konuştu.

YEŞİL SOL PARTİ OY KAYBETTİ

Oy kaybeden diğer partinin Yeşil Sol Parti olduğunu söyleyen Girasun, “Büyük bileşen TİP ve HDP. Bugün itibari ile yaklaşık 41 ilde TİP kendi adaylarını çıkarmış bulunuyor. Gördüğümüz izlediğimiz bu ittifak içeresinde Yeşil Sol Parti’nin önceki seçimlere oranla kısmı bir oy kaybının olduğu. Özellikle kendisine barajı aşma kaygısı ile verilen oyların CHP’ye geri döndüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı.

MEMLEKET PARTİSİ’NİN OY ORANI

Memleket partisi özelinde değerlendirmelerde bulunan Girasun, “Muharrem İnce’nin Memleket Partisi de Akşener masadan kalktıktan sonra geri dönse dahi tepki oylarının yeni adreslerinden biri oldu. Memleket partisinin yüzde 5-6 civarında bir oy aldığını baraj aşma sınırının eşiğinde bir siyasal parti olarak bir sürpriz yaptığını görüyor kamuoyu araştırmaları” şeklinde konuştu.

DOĞU VE GÜNEYDOĞUDA AK PARTİ’DEN KOPUŞ VAR

Girasun metropollerde yaşayan Kürtlerin oy tercihine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

‘’Türkiye geneline nazaran Kürt seçmen içerisinde de bölgede de AK Parti’den bir kopuş olduğunu görüyoruz. Türkiye metropollerinde yaşayan Kürt seçmenlerin AK Parti’den oyunu azalttığını gözlemliyoruz. Özellikle metropollerde yaşayan İstanbul, Ankara, Mersin, Adana, Antalya, İzmir gibi illerde yaşayan ve önceki seçimlerde AK Parti’ye oy vermiş Kürtlerdeki kopuş bölgede AK Parti’ye oy vermiş Kürtlere nazaran daha fazla.

İkinci önemli mesele, AK Parti’den bu kopuşların birincil adresi CHP, bu şaşırtıcı bir sonuç. Çünkü Kürt seçmenlerin uzun yıllardır 2002 seçimlerinden bu yana iki büyük adresi vardı. Birincisi AK Parti, ikincisi HDP. Zaman zaman bu iki siyasal pozisyon içerisinde oy kümelerinde farklılıklar değişiklikler olsa bile Kürt seçmenlerin oyların konsolide olduğu siyasal organizasyonlar bu siyasal yapıydı. Bugün CHP’nin bu iki siyasal organizasyon dışında bir üçüncü güç olarak aynı oranda olmasa bile sıyrıldığını ve kendisini gösterdiğini gözlemliyoruz.

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler