Sosyal Medya

Gündem

New York’ta BM 78. Genel Kurul mesaisi başladı… İngilizlerden zirve öncesi dikkat çeken haber!

BM Genel Kurulu ve New York temasları başladı. Kritik BM zirvesi için nefesler tutuldu. 

New York’ta BM 78. Genel Kurul mesaisi başladı… İngilizlerden zirve öncesi dikkat çeken haber!

BM Genel Kurulu ve New York temasları başladı. Kritik BM zirvesi için nefesler tutuldu.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, beraberindeki heyet ile birlikte Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kuruluna katılmak ve diğer ülke liderleri ile çeşitli temaslarda bulunmak üzere New York’a geldi.

 

Fotoğraf : Tahsin Güner

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve TeknCumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktaoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı devlet yetkilileri de beraberinde New York’a geldi.

 

Erdoğan, ABD ziyareti kapsamında BM 78. Genel Kurulu’na katılacak ve bazı temaslarda bulunacak.

 

Erdoğan, “Güvenin Yeniden Tesisi ve Küresel Dayanışmanın Yeniden Canlandırılması: 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik Eyleme, Herkes için Barış, Refah, Gelişim ve Sürdürülebilirlik Doğrultusunda Hız Verilmesi” temasıyla gerçekleşecek BM Genel Kurulu’nda konuşacak.

 

ABD temaslarını 20 Eylül’de tamamlaması beklenen Erdoğan’ın New York’ta bulunacağı süre zarfında çok sayıda üst düzey temas ve görüşmelerde bulunması öngörülüyor.

 

ZİRVE ÖNCESİ İNGİLİZ BASININDAN DİKKAT ÇEKEN HABER

 

Kritik zirveden kısa süre önce İngiliz Financial Times gazetesinden dikkat çeken bir haber geldi.

 

‘Türkiye, G20’nin Hindistan-Ortadoğu ticaret koridoru planına alternatifi için bastırıyor’ başlığı ile okurlarının karşısına çıkan İngiliz gazete Türkiye’nin planını yazdı.

 

Haberde ‘Türkiye, bu ayki G20 zirvesinde üzerinde mutabakata varılan Hindistan-Ortadoğu ticaret koridoru planına alternatif konusunda yoğun müzakereler içinde’ ifadesine yer verildi.

 

Hindistan-Ortadoğu planı kapsamında Hindistan’dan gönderilen ürünler eskiden olduğu gibi Bağdat ve Türkiye üzerinden değil, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail üzerinden Avrupa pazarlarına gönderilecek.

 

Bu koridorun oluşturulmasını destekleyen ABD ve AB’nin Çin’in bölgedeki etkisini azaltmak istediği sıkça dile getiriliyor.

 

Adam Samson imzalı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu plandan memnun olmadığının altı çizildi.

 

İngiliz gazete Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle yoğun müzakereler içinde olduğunu yazdı.

 

Haberde alternatif bir hat oluşturmak için görüşmelerin devam ettiğini belirtildi. İngiliz gazete Erdoğan’ın G20 zirvesi sonrası yaptığı açıklamaya da dikkat çekti.

 

G-20 Liderler Zirvesi’nden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı.

 

Erdoğan, Hindistan’daki G20 zirvesi sonrası uçakta gazetecilerin konu ile ilgili sorusu üzerine şu ifadeleri kullanmıştı;

 

‘Biz şunu diyoruz, Türkiyesiz bir koridor olmaz. Türkiye, önemli bir üretim ve ticaret üssü. Doğudan batıya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda.’

 

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul görüşmeleri için gelecek 150’den fazla devlet ve hükümet başkanı ile yüzlerce bakan, binlerce diplomat, sivil toplum kuruluşu çalışanı ve gazeteci ağırlayacak ABD’nin New York kendinde bu hafta 15 Eylül Cuma saat 06.00 civarında başlayan sokak kapatmalarının 26 Eylül akşamına kadar süreceği uyarısı yapıldı. Kentte sıkı güvenlik önlemleri alınırken geçişler kimlik kontrolü ve K-9 aramaları ile yapılacak.

 

New York Polis Departmanı (NYPD) Başkanı Edward Caban, şehirde alınan güvenlik önlemleri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

 

Caban, yılın bu zamanında New York şehrinin küresel sahneye çıktığını belirterek alınan yoğun güvenlik önlemleri gereği vatandaşlara daha hızlı ve güvenli ulaşım için toplu taşıma araçlarını kullanmaları ve sabırlı olmaları çağrısında bulundu.

 

Şu ana kadar BM’ye ve genel olarak New York şehrine yönelik kayda değer bir tehdit olmadığını ifade eden Caban, yine de NYPD’nin diğer güvenlik birimleri ile şehri güvende tutmak ve günlük yaşamın sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlamak için tüm kaynakları seferber ettiğini dile getirdi.

 

BM Güvenlik ve Emniyet Servisi Başkan Yardımcısı Rodrigo Victor da Paixao, yıl içinde her zaman BM merkezinde devlet veya hükümet başkanlarını ağırladıkları için güvenlik olarak hazırlıklı olduklarını ancak eylülde yoğun katılımdan dolayı diğer görev bölgelerinden ek BM güvenlik personelini New York’a çağırdıklarını belirtti.

 

Paixao, BM Genel Kurul açılışı için güvenlik koordinasyonu ve çalışmalarına aylar öncesinden başladıklarını yangın, tıbbi durumlar, terör saldırısı, doğal afet ve acil tahliyeler gibi konularda tatbikat yaptıklarını kaydetti.

 

BM Genel Kurul haftası için özel güvenlik riski değerlendirmelerinin New York şehri güvenlik güçleri ve federal birimlerle birlikte hazırlandığını vurgulayan Paixao, “En kötü senaryoların tümüne hazırız.” dedi.

 

55 BİN POLİS İŞ BAŞINDA

 

Manhattan’da, özellikle BM civarında, ülkenin en büyük polis gücünü oluşturan NYPD, olağanüstü güvenlik önlemleri için hazırlanırken bu hafta BM polisi, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları ve Dışişlerine bağlı gizli servis elemanları da çevrede yoğun mesai yapacak.

 

Yaklaşık 20 bini sivil olmak üzere 55 bin polis çalışanıyla NYPD, haftalar öncesinden hazırlıklarına başladığı BM Genel Kurulu’nun açılışı için bir dizi güvenlik önlemini uygulamaya sokuyor.

 

NYPD, BM binasının bulunduğu Manhattan’ın orta doğu kesimini tamamen trafiğe kapatarak kaldırımların kenarına boydan boya koyduğu metal bariyerlerle BM’ye yakın sokakları güvenlik kordonu altına alıyor.

 

K-9’LARIN MESAİSİ DE BAŞLAYACAK

 

Bu kişiler de güvenli alana, BM polisi, NYPD, federal ajanlar ve gizli servis çalışanlarının bulunduğu belli güvenlik noktalarında yapılan kimlik kontrolleri ve K-9 köpeklerinin çanta koklaması sonucu geçebilecek.

 

BM geçiş kartlarının da kendi içinde güvenlik kategorileri bulunuyor. Devlet Başkanlarının yer aldığı delegasyona ve onlara eşlik edecek personele VIP geçiş kartları verilirken alt düzey diplomatlar, BM çalışanları, basın mensupları ve davetliler de BM içinde sınırlı olarak belli bölgelere erişim sağlayabiliyor.

 

BM Geçiş ve Kimlik Birimi de geçen yıl, yüzde 43’ü katılımcı geçişleri, yüzde 38’i diplomat geçişleri, yüzde 16’sı personel geçişleri ve yüzde 3’ü de medya geçişleri olmak üzere toplam 146 bin 940 kimlik ve geçiş kartı düzenledi.

 

NYPD, FBI ve gizli servis çalışanları tarafından sıkı bir şekilde karadan korunacak BM binası için ayrıca havadan ve denizden de saldırı tehditlerine karşı sürekli teyakkuz halinde bulunuluyor.

 

Başta BM binasının üstü olmak üzere, civardaki bazı stratejik binaların katlarına keskin nişancılar yerleştirilirken, NYPD’ye ait güvenlik helikopterleri ve insansız hava araçları da şehrin üzerinde hava güvenliğini tesis edecek.

 

Manhattan’ın doğu yakasından geçen Doğu Nehri üzerinde ABD Sahil Güvenlik ve NYPD Özel Operasyon birimlerine ait silahlı botlar, BM Genel Kurulu’nun açılışı boyunca görev yapacak.

 

BM BİNASI ÇEVRESİNDE PROTESTOLAR

 

BM Genel Kurulu haftasında, diplomasi trafiğinin yoğunluğu kadar, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve gruplar da uluslararası camiaya seslerini duyurmak için BM binası çevresinde gösteri düzenleyebiliyor.

 

Eylemciler, başta 1. ve 2. Cadde arasındaki Dağ Hammarskjold Plaza parkı başta olmak üzere BM binasının karşısındaki sokaklarda ve 2. Cadde üzerinde, polis kordonu içinde gösteriler yapabiliyor. Bu bölgenin dışında devlet başkanlarının kaldığı otel önleri de destek veya protesto gösterilerine sahne olurken diplomatik misyonların bulunduğu bina önlerinde de protesto düzenlenebiliyor.

 

Bu yıl özellikle, iklim savunucularının BM ve New York’un belli bölgelerinde etkili şekilde gösteri düzenlemesi bekleniyor.

 

Her yıl dünya liderlerini ABD’nin New York kentinde bir araya getiren BM’nin 78. Genel Kurul görüşmeleri, 19 Eylül’de başlayacak. Görüşmelere, bu yıl 150’den fazla devlet ve hükümet başkanı katılacak.

 

 

 

 

 

 

Para Analiz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler