Sosyal Medya

Gündem

Lavrov: Rusya, Suriye ve Türkiye dışişleri bakanları görüşmesinin hazırlıkları yapılıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova’da basın toplantısı düzenliyor. Ankara’nın Suriye ile ilişkileri düzeltmek için Rusya’dan yardım istediğini söyleyen Lavrov “üç…

Lavrov: Rusya, Suriye ve Türkiye dışişleri bakanları görüşmesinin hazırlıkları yapılıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova’da basın toplantısı düzenliyor. Ankara’nın Suriye ile ilişkileri düzeltmek için Rusya’dan yardım istediğini söyleyen Lavrov “üç ülke dışişleri bakanlarının görüşmesi için hazırlıklar yapılıyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2022’de yaşanan dış politika gelişmelerini yorumladığı yıllık basın toplantısını düzenledi. Basın toplantısında “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı (Beşar) Esad ile görüşmeye hazır. Bizden yardım etmemizi istediler. Rusya’nın yardımı ile Türkiye ve Suriye’nin savunma bakanları görüştü, şimdi de dışişleri bakanlarının bir araya geleceği görüşmenin hazırlıkları yapılıyor” diyen Lavrov Türkiye’nin bu konudaki endişelerini de anladıklarını söyledi.

‘ABD’NİN AKSİNE TÜRKİYE’NİN RAHATSIZLIKLARINI ANLIYORUZ’

“(Türkiye ile Suriye’nin ilişkilerinin normalleşmesinin önünde duran) başlıca sorunlardan birisi İdlib. İdlib’de teröristlerin varlıklarını sürdürmesinin kabul edilemez olduğunu içeren anlaşmanın yerine getirilmesi gerekiyor. Kuzeydoğuda da hükümet ve Kürtler arasında temas başlatmak gerekiyor. Türk meslektaşlarımızın bu konudaki endişelerini anlıyoruz. ABD’nin aksine, buradaki Kürtleri Suriye’nin kuzeyinde bir yarı-devlet oluşturmak ve Kürtlerden Washington’ın direktiflerini yerine getirerek sürekli olarak gerilim yaratmalarını istemesinin Türk tarafını rahatsız ettiğini anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan aralık ayı sonunda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla Moskova’da bir araya gelmiş bu 11 yıl sonra Ankara ile Şam arasındaki ilk üst düzey görüşme olmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, şubat ayı başında Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat’la Rusya’da görüşebileceğini söylemişti.

ABD’YE HİTLER VE NAPOLYON BENZETMESİ

Konuşmasında Ukrayna’daki krizin Rusya’nın askeri harekatından çok önce başladığını söyleyen Lavrov “Ukrayna’da yaşananlar ABD’nin Rusya’ya karşı hibrit savaş hazırlığının sonucu” dedi. “Avrupa Birliği ABD diktatörlüğüne tamamen boyun eğdi” ifadelerini kullanan Lavrov, ABD’nin Rusya karşıtı koalisyon oluşturma çabalarını, Fransız İmparator Napolyon Bonaparte ve Nazi lideri Adolf Hitler’in geçmişteki Rusya karşıtı eylemlerine benzetti. “Tıpkı Napolyon’un Rusya İmparatorluğu’na karşı Avrupa’nın neredeyse tamamını seferber ettiği gibi, Hitler’in çoğu Avrupa ülkesini ele geçirip silah altına alması ve Sovyetler Birliği’ne saldırtması gibi, şimdi ABD de ‘Rus sorununu’ nihai olarak çözmek için, NATO ve AB üyesi olan ülkelerin neredeyse tamamından aynı amaçla bir koalisyon oluşturdu” dedi.

‘ZELENSKİY İLE MÜZAKERE İMKANSIZ’

“Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin öne sürdüğü şartlar üstünden müzakere yürütmek söz konusu olamaz” diyen Lavrov, Ukrayna konusunda her şeye Batı ülkelerinin karar verdiğini söyleyerek henüz kendilerine barış konusunda “ciddi bir teklif gelmediğini” söyledi.

Lavrov “Batı ile sadece Ukrayna ile ilgili ve Ukrayna üstünden konuşmak manasız. Batılı ülkeler ile karşı tarafın dürüst olacağı bir diyalog içerisinde olmak istiyoruz ve Batı’nın Ukrayna ile ilgili görüşmeler konusunda ciddi bir teklifle gelmesi halinde bu tekliflerin her birini değerlendirmeye hazırız. Ancak ciddi bir teklif gelmedi. Batı, Ukrayna’nın katılımı olmadan Ukrayna adına kararlar alıyor” ifadelerini kullandı.

Lavrov geçen kasım ayında Zelenskiy’nin barış için öne sürdüğü 10 maddelik planın “tamamen absürt inisiyatifler içerdiğini” de söyledi.

“İSVEÇ VE FİNLANDİYA NATO’YA ÜYE OLURSA SINIRDA ASKERİ ÖNLEMLER ALACAĞIZ’

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik taleplerinin kesinleşmesinin ardından “Rusya’nın Finlandiya sınırında askeri önlemler almak zorunda kalacağını da” söyledi. Finlandiya’nın uzun zamandır dostça ilişkiler konusunda örnek olduğunu belirten Rus bakan ancak ülkenin retoriğini hızla Rusya karşıtlığına dönüştürdüğünü söyledi. Rusya ve Finlandiya 1300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor.

‘YAPTIRIMLARI RUSYA’YI BATI’YA BAĞIMLILIKTAN KURTARDI’

Ukrayna savaşının ardından Batı ülkelerinin ülkesine yönelik ağır yaptırımlarının “Rusya’yı Batı’ya olan bağımlılıktan kurtardığını” savunan Lavrov Rusya ve Çin arasındaki işbirliğini övdü. Lavrov “ABD’lilerin gücü başta Rusya ve Çin’i dizginleme amacı güden kendi tahakküm politikasını sürdürmeye yetmiyor ve tam da bu nedenle şu anda yaptıkları şeye, yani Batı kampını kısmen değil, tümüyle seferber etmeye ihtiyaç duyuyorlar. Bu durum, çok kutuplu dünyanın oluşumuyla ilgili objektif tarihsel eğilime karşı koymaya yönelik güçlerinin tükenmek üzere olduğunu anladıklarının bir başka kanıtı” sözlerini sarf etti.

Artı Gerçek

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler