Sosyal Medya

Ekonomi

Kurtulmuş’tan ihracatçının kur talebine: ‘Ekonomi sadece ihracat yapan dostlarımızdan ibaret değil…’

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ihracatçıların döviz kurlarının artmasına yönelik talebe "Ekonomi sadece ihracat yapan dostlarımızdan ibaret değil" diyerek yanıt verdi...

Kurtulmuş’tan ihracatçının kur talebine: ‘Ekonomi sadece ihracat yapan dostlarımızdan ibaret değil…’

Hükümet Kur Korumalı Mevduat dahil birçok araçla döviz kurunu uzun süredir stabil tutmaya çalışıyor. İhracatçılar ise diğer ülkelere karşı rekabette geri kalındığını belirterek dövizin serbest bırakılmasını istiyor.

Ekonomim. gazetesine konuşan AKP’li Kurtulmuş’a ihracatçılardan “Bu seviyedeki kur rekabetçi değil” eleştirisi geldiği hatırlatıldı.

Kurtulmuş, şunları söyledi: “İhracat yapan iş adamları dövizin çok yüksek olmasını ister ama ekonomi sadece ihracat yapan dostlarımızdan ibaret değil. Bir şekilde üretim yapan ve girdileri dövize bağlı olarak sürekli yükselen kesimler de var. Onları geçtik, vatandaş var.”

AKP’li yönetici, Türkiye’nin üretim bakımından dolara bağlı olmasa bile dolar yükseldikçe malların fiyatının yükseldiğinin bilindiğini, bunun da doğrudan doğruya vatandaşa etkisinin olduğunu kaydetti.

Kurtulmuş şunları kaydetti: “Biz bir taratan 2028’de 400 milyar dolar ihracat hedefini tutturmak isteyen bir iktidarız ama diğer taraftan da vatandaşın alım gücü ve üretici kesimlerin üretim girdilerinin maliyetinin düşürülmesi önemli, işte bu dengeyi sağlayacak olan siyasi iktidardır.”

‘Enflasyonun farkındayız’

Kurtulmuş, son dönemdeki “Soğan mı, uçak gemisi mi… Domates mi, SİHA mı…” tartışmalarını şöyle değerlendirdi: “Bunların ikisi birbirinden ayrı şeyler değil bunu sosyal medya üzerinden köpürtüp kullanılan bir cümleyi tersine çevirmek bunları konuşmak doğru değil, ben bu tür polemiklere girmem kişilik olarak. Enflasyonun farkındayız, hayat pahalığının farkındayız, vatandaşın alım gücünün artırılması hem de fiyatların aşağı çekilmesi için mücadele veriyor, klavye silahşörlerinin aksine bütün bakanlıklarımız, kurumlarımız bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Soğan 25 lira ise bizim arkadaşlarımız soğanın 10-15 lira olması için mücadele ediyor. Bunun farkındayız yani ‘bu beyler gerçeği bilmiyorlar, siz hayal dünyasında yaşıyorsunuz’ anlayışı tamamen yalandır, iftiradır. Söylediğimiz şu Türkiye’nin büyük hayallerini küçük gören bir muhalefet ile karşı karşıyayız.”

‘Neoliberal pembe dünya çoktan yıkıldı’

Kurtulmuş, ‘Türkiye’yi enflasyonla mücadele ederken nasıl bir ekosistem beklediğine’ dair soruya şu yanıtı verdi: “Neoliberal pembe dünya çoktan yıkıldı, dünyada tamamen her şeyin pazar ekonomisi şartları içinde gerçekleştiği ve büyük ekonomiler dediğimiz Avrupa, ABD gibi ekonomilerin tıkır tıkır işlediği, dünyanın da neredeyse tek bir pazarmış gibi ekonomik kurallar içerisinde yöneltildiği bir devir artık çok geride kaldı. Neoliberal tezler çöktü.

Zaten yaşanan sıkıntıların önemli bir nedeni de budur. Dünyada neoliberal sistemin yerine konulacak yeni bir sistemi özellikle batı ülkeleri ikame edemediler. Kapitalizm sadece varlığı paylaşmaya dönük bir sistemdir; yokluğu nasıl paylaşacağını bilemez. Dünyada yaşanan krizin temel meselesi bir paradigma iflasıdır. Bu paradigmanın yerine yeni bir paradigmayı sadece biz değil batılılar da arıyor.”

Bakan yardımcılıklarında düzenleme sinyali

Kurtulmuş, seçimi kazanmaları halinde bürokrasideki yeni sistemden şöyle bahsetti: “Yeni sistem 5 yıllık bir tecrübe edindi, çok güzel çalışmalar yapıldı aksayan yönler tespit edildi. Bunların büyük kısmı anayasal ve yasal değişiklikler gerektirmiyor, uygulamaya dönük. Bunların en önemlisi yürütme ile yasama arasındaki irtibatın sağlanması. Anayasal bir zorunluluk yok ama bundan sonra bakan arkadaşlarımızın Meclis çalışmalarına biraz daha dikkatli devam etmesi, yasama ve yürütme arasındaki ilişkilerin daha yakın ve sıcak olmasını sağlayacaktır. Belki bakan yardımcılıklarında bir düzenleme olabilir, önceden müsteşar vardı, bakan yardımcılığı müsteşarlığı karşılamıyor bunu için yasa değişikliğine ihtiyaç yok. Belki bakan yardımcılarından birisi uygulamada fiilen müsteşar gibi yani bürokrasiyi yöneten bakan yardımcı durumuna getirilebilir.” (Kısa Dalga)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler