Sosyal Medya

Genel

Erdoğan’dan emekliye çifte kıyak yolda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı TV programında en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye çıkarılmasına yönelik açıklamasının ardından yasa teklifi hazırlığı…

Erdoğan’dan emekliye çifte kıyak yolda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı TV programında en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye çıkarılmasına yönelik açıklamasının ardından yasa teklifi hazırlığı başladı. En az 4 milyon emekliyi ilgilendiren değişiklikte alınacak kök ücret aynı kalacak. Aradaki fark ise Hazine yardımı niteliğinde olacak. Bayram ikramiyeleriyle ilgili çalışmanın da tamamlanmak üzere olduğu söylendi.

Emeklilerin gözü bu haberde. En düşük emekli aylığı 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı artış, milyonlarca emekliye bayram öncesinde müjde oldu. Açıklamanın ardından, düzenleme için bir yasa teklifi hazırlanması bekleniyor. Daha önceki uygulamalar kapsamında kök ücretlere artış yapılmayacak, aradaki fark Hazine yardımı şeklinde olacak.

Az prim ödeyenle çok ödeyenin aylıklarının eşitlenmemesi için, taban aylıklarda artış ve zammın herkese yansıması bekleniyor.

Ocak ayında en düşük emekli aylığının artırılmasıyla ilgili TBMM’ye yapılan bilgilendirme baz alınarak 7 bin 500 TL’lik düzenlemenin en az 4 milyon kişiyi etkileyebileceği belirtildi. EYT’lilerle birlikte bu rakamın çok daha yukarı çıkması sürpriz olmayacak. Yapılacak düzenleme sadece en düşük emekli aylığını etkileyeceği için maaşlar arasındaki fark da küçülecek.

Halihazırda 5 bin 500 liralık taban emekli aylığını alanlar ile bu miktarın üzerinde aylık alanlar arasında, çalışılan dönem yatırılan primler arasında kademeli olarak farklılıklar bulunuyor.

Az prim ödeyenle çok ödeyenin emekli aylıklarının eşitlenmemesi için, taban aylıklarda artış yapılması ve zammın herkese belirli oranlarda yansıması bekleniyor.
Eğer daha önce uygulandığı gibi, 7 bin 500 TL’den düşük aylıkların devlet tarafından bu miktara tamamlanması formülü uygulanır, yapılan zam taban ücretlere yansımazsa, 7 bin 500 liranın altında aylık alanların, taban aylığı bu rakama ulaşana kadar zamdan yararlanamaması ihtimali ortaya çıkıyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu emekliye zam düzenlemesinin MECLİS gündemine geleceğini ifade ederek, “Biz AK Parti olarak konuyla ilgili ön çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki hafta yasalaştırılmasını ümit ediyoruz” dedi.

Emeklilere bayramlarda verilen ve bin 100 TL’ye çıkarılan emekli ikramiyelerinin de artırılması beklentisi var. Ancak henüz bu konuda somutlaşan bir rakam bulunmuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki gün en düşük emekli maaşına artış çalışmalarını anlatırken, bayram ikramiyeleriyle ilgili de “müjde” verilebileceğini açıklamıştı.

Emeklilerin bir diğer beklentisi de bayram ikramiyelerinin artırılması noktasında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli aylığını yükseltecek modellerle emeklilerin aldığı bayram ikramiyelerini birlikte değerlendiren alternatif bir çalışma yaptıklarını belirtmişti. Her iki düzenlemenin de önümüzdeki hafta TBMM’ye getirilmesi bekleniyor.

Emeklilerin beklentisi Ramazan ve Kurban bayramlarında bin 100 lira olarak verilen ikramiyelerin, en düşük emekli aylığı için belirlenen 7 bin 500 lira düzeyine çekilmesi, yılda iki kere bu tutar üzerinden ödenmesi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler