Sosyal Medya

Ekonomi

Demirören 895 milyon dolarlık kredi borcunun yüzde 3,2’sini ödemiş

Ziraat Bankası’ndan ilk kez Demirören Holding’in borcuyla ilgili resmi bir açıklama geldi. Demirören’in, Doğan Medya Grubu’nu satın almak için kullandığı…

Demirören 895 milyon dolarlık kredi borcunun yüzde 3,2’sini ödemiş
Ziraat Bankası’ndan ilk kez Demirören Holding’in borcuyla ilgili resmi bir açıklama geldi. Demirören’in, Doğan Medya Grubu’nu satın almak için kullandığı 895 milyon dolarlık kredi borcunun yalnızca yüzde 3,2’sini ödediği ortaya çıktı.
Ziraat Bankası, 2018 yılında tarihinin en büyük kredilerinden birini Demirören Holding’e kullandırdı. 895 milyon dolarlık bu krediyle, cumhuriyet tarihinin en büyük medya operasyonlarından biri gerçekleşti. Doğan Medya Grubu, hükümetin de teşvikiyle Demirören Holding’e geçti. Ancak Demirören’in beş yıldır bu kredinin sadece yüzde 3,2’sini ödediği açıklandı.

Sayıştay raporuna göre, 22 Şubat 2022’de imzalanan yeni sözleşmeyle, 895,6 milyon dolar tutarındaki borç, yüzde 4 faiz oranıyla 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı.

T24’ten Eray Görgülü‘nün haberine göre; yapılandırma tutarıyla birlikte 1 milyar doları geçen borçla ilgili, ‘ticari sır’ olduğu gerekçesiyle bugüne kadar açıklama yapmayan Ziraat Bankası’ndan ilk kez Demirören Holding’in borcu ile ilgili resmi bir açıklama geldi.

TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığını belirterek, yapılandırma tarihinden itibaren firmadan toplam 586 milyon 221 bin 750 TL tahsil edildiğini açıkladı. Demirören Holding’in borcu bugünkü döviz kuruyla 17 milyar TL’ye ulaşırken, firma bankaya olan borcunun yalnızca yüzde 3,2’sini ödemiş oldu.

SERTEL: NEDEN MAL VARLIKLARINA EL KOYMUYORLAR?

Çakar’ın yanıtını eleştiren Sertel, “Israrla yıllardır bu rezaleti açıklayamadılar, şimdi de ‘aksiyon alacağız’ diyorlar. Gasp edilen kamu kaynaklarının hesabını soracağız” dedi. Köylünün, çiftçinin bankası olması gereken Ziraat Bankası’nın, büyük bir medya kuruluşunun el değiştirmesinde aracı olarak kullanıldığını söyleyen Sertel, şu açıklamada bulundu:

“Ziraat Bankası’ndan kredi almak isteyen çiftçi traktörünü, tarlasını, evini ipotek ettirmek zorunda kalırken, Demirören Grubu’na, imarsız bir arazi olan Kemer Country karşılığında 5 yıl önce 895,6 milyon dolar kredi verdi. Bu kredinin o dönem yukarıdan gelen talimatla verildiğini biliyoruz. Kredinin üzerinden 5 yıl geçmiş ve yalnızca 3,2’si tahsil edilebilmiş. Çiftçi Ziraat Bankası’ndan kullandığı krediyi çeşitli sebeplerle ödeyemediği zaman onun traktörüne, tarlasına el koyan banka, Demirören’e gelince sus pus. Neden sus pus? Neden mal varlıklarına el koymuyorlar? Çünkü bu kredi tamamen siyasi iradenin yani Recep Tayyip Erdoğan’ın emirleri doğrultusunda hareket etmelerinin sonucudur. Bir medya kuruluşunun alınması için bir kamu bankası göz göre göre zarar ettiriliyor. Baştan batık olarak verilen kredi Kemer Country’ye imar izni alınmaya çalışılarak, bakanlıklar devreye sokularak kapatılmaya çalışılıyor. Bu olay yakın gelecekte bir yargı konusu olacak ve kamu bankasını zarara uğratanlar mutlaka yargı önüne çıkarılacaktır. Krediyi veren yöneticiler de, ‘biz talimatın gereğini yaptık’ diyerek bu işten sıyrılmayacaklardır. Bu konunun takipçisi olmaya şahsım ve partim adına söz veriyoruz. Türkiye’de yetimin, fakir fukaranın, vergi verenlerin hakkını bir takım kişilere aktarıp o paranın buharlaşmasını sağlayanlardan mutlaka hesap sorulacaktır.”

DEMİRÖREN AVM DENİZBANK’A GEÇTİ

Doğan Medya’yı satın almak için kullandığı kredi borcuna karşılık İstanbul Göktürk’teki arazileri Ziraat Bankası’na devreden Demirören Holding’in İstiklal Caddesi’nde bulunan AVM’si de borçlarına karşılık Denizbank’a geçmişti.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler