Sosyal Medya

Ekonomi

ABD’den Rusya uyarısı: Türkiye dahil dört ülke üzerinden yaptırımlar deliniyor

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda ABD’den dört ülkeye uyarı geldi. Açıklamada, Türkiye, Çin, Ermenistan ve Özbekistan üzerinden yaptırımları…

ABD’den Rusya uyarısı: Türkiye dahil dört ülke üzerinden yaptırımlar deliniyor

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda ABD’den dört ülkeye uyarı geldi. Açıklamada, Türkiye, Çin, Ermenistan ve Özbekistan üzerinden yaptırımları delmek için kullanılan yöntemler sıralandı.

ABD hükümeti tüm şirketleri Rusya’ya Ukrayna saldırısı nedeniyle uygulanan yaptırımlara uymaları ve yaptırımların delinmesi taktiklerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. ABD’de Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı ortak açıklama ve bilgi notunda yaptırımlardan kaçınmak amacıyla kullanılması olası bazı “aktarma noktaları” arasında Türkiye’nin de adı geçti.

Açıklamada Rusya yaptırımlarının sıkı şekilde uygulanmasına yönelik çabalara rağmen, kötü niyetli aktörlerin Rusya bağlantılı yaptırımlardan ve ihracat denetimlerinden kaçınmaya çalışmayı sürdürdüğü ifade edildi.

Yaptırımları baypas etmek ve ABD’nin yaptırım listesinde yer alan Rus kurum ya da kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek amacıyla, paravan şirket ya da üçüncü aracıların kullanılması gibi taktiklere başvurulduğu belirtildi.

Üç bakanlığın ortak hazırlayıp yayınladığı bilgi notu, özel sektör için, Rusya yaptırımlarının delinmesi amacıyla kullanılan bu gibi taktiklerin tespit edilmesi için bir kılavuz niteliği taşıyor.

Yayınlanan kapsamlı bilgi notu ve açıklamada Çin’in yanı sıra Türkiye, Ermenistan ve Özbekistan’ın, satışı yasaklanan veya kısıtlanan malzemelerin yasadışı şekilde Rusya ya da Belarus’a yeniden yönlendirilmesinde sık kullanılan “aktarma noktaları” olabildiği kaydedildi.

Olası taktikler ve tehlike işaretleri

Bilgi notunda Rusya yaptırımlarının delinmesine çalışıldığını gösteren bazı olası işaretler şu şekilde sıralandı:

– Müşterinin bir ürünün nihai kullanımı konusunda bilgi vermemesi

– Uluslararası para transferlerinde paravan şirket kullanımı

– Satın alınan malın kurulumu, bakımı gibi hizmetlerin geri çevrilmesi

– IP adresinin müşterinin bildirdiği lokasyon verisiyle örtüşmemesi

– Nakliye talimatlarında son dakika değişiklik yapılması

– Ödemenin daha önce bildirilmeyen üçüncü bir ülke veya şirket üzerinden yapılması

– Şirket ve kurumsal e-mail adresleri yerine şahsi e-mail hesaplarının kullanılması

– İnternette hiç varlık göstermeyen kurumlar üzerinden işlem yapılması

– İşlem belgelerinde değişiklik yapılması

– İç yazışmalardan bilgi çıkarılması

– Yabancı ülkelerdeki paravan şirketlerden ABD banka hesaplarına para transferi ve kaynağını gizlemek amacıyla paranın dağıtımının hızla yapılması

Sıkı denetim uyarısı

Şirketlere yaptırımların delinmesini önlemek amacıyla eski ve yeni müşterilerle aracıların taramadan geçirilmesi tavsiyesi yapıldı.

Ortak hazırlanan bilgi notunda, “Tüm sektörlerde şirketler sıkı denetim uygulayarak sorumlu bir şekilde hareket etmeli” uyarısına yer verildi.

Şirketlere bu amaçla risk değerlendirme ve iç denetim mekanizmalarını kullanmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada şirketlerin düzenli olarak ABD Maliye ve Ticaret Bakanlığı’na danışmaları gerektiğinin de altı çizildi.

“Teyakkuzda olun”

Hazırlanan bilgi notunun sonuç bölümünde, Rusya’ya Ukrayna işgali sebebiyle uygulanan yaptırım ve ihracat kontrolunun artmasından dolayı çok uluslu şirketlerin teyakkuzda olması gerektiği vurgulandı.

“ABD hükümetinin yaptırımlardan kaçınılması çabalarını engellemek amacıyla kullanabileceği çeşitli araçları vardır. Geride bıraktığımız yıl koşullar gerektiğinde cezai kovuşturma ya da ilave yaptırım kararı almakta tereddüt etmediğimizi göstermiştir. Tüm sektörlerde şirketler sıkı denetim uygulayarak sorumlu şekilde hareket etmelidir. Yoksa cezai soruşturma ve idari adımların hedefi olabilirler” ifadeleri kullanıldı.

ABD Ticaret Bakanlığ, Rusya’nın savunma sektörüne destek amacıyla yaptırımlardan kaçınma faaliyetinde bulunan yaklaşık 90 Rus şirket ve üçüncü ülkelerde bulunan şirketlere ihracat kısıtlaması getirmişti. Bu şirketlerin bazıları Çin’de yer alıyordu.

ABD’li yetkili Türkiye temaslarında uyarmıştı

ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson Şubat ayı başlarında Türkiye’de temaslarda bulunmuştu.

Hükümet yetkilileri ve bankacılık sektörü temsilcileriyle biraraya gelen Nelson, yaptırım listesindeki Rus kurumlarla iş yapmaları halinde Türk şirketlerinin ve bankalarının yaptırım riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısı yapmıştı.

Amerikalı yetkili Türk şirketleri ve bankalarının, Rus askeri endüstriyel kompleks tarafından kullanılabilecek çift kullanımlı teknoloji transferine ilişkin işlemlerden kaçınmak amacıyla daha fazla önlem almaları gerektiğini vurgulamıştı.

ABD’li Müsteşardan Türk Şirketlerine Rusya Uyarısı

ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolu Ofisi (OFAC) 26 Ocak’ta Rus savunma şirketleriyle bağlantılı olduğu iddia edilen firmalara genişletilmiş yaptırım açıkladı.

Aviacon Zitotrans adlı Rus kargo havayolu şirketinin, Rus devleti kontrolundaki savunma şirketi Rosoboroneksport adına yurtdışında Rus savunma ekipmanı satışını kolaylaştırmak amacıyla, Türk bir şirketi ve Türk diplomatları kullanmaya çalıştığı iddia edilmişti.

Rus devletinin kontrolunda bulunan savunma şirketi Rosoboroneksport, ABD’nin yaptırım listesinde yer alıyor.

VoA

BAKMADAN GEÇME

  • Enflasyon: Made in Türkiye… Döviz de Gidecek Altın da! Dr. Cüneyt Akman ve Zeynep Ece Ulukaya Video

    PARA ANALİZ- Dr. Cüneyt Akman ve Zeynep Ece Ulukaya, Türkiye, dünya ve ekonomik gündemin en kritik başlıklarını masaya yatırıyor.

  • Arda Tunca Yazdı…’ABD İşgücü Piyasasında Beyaz Yaka Resesyonu’

    Amerika Birleşik Devletleri, “beyaz yaka resesyonu” olarak adlandırılan bir durgunluk türüne giriyor. Geleneksel resesyonların aksine süreç, ofislerde, teknoloji merkezlerinde ve idari işlerde yaşanıyor.

  • Trump Yönetimi Küresel Dolar Kullanımını Yaygınlaştırmayı Hedefliyor

    ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, Çin’in öncülük ettiği “doların küresel hakimiyetini zayıflatma girişimlerine” karşı, dolarizasyonu (başka ülkelerin ABD dolarını resmi para birimi olarak benimsemesi) teşvik etmeye hazırlanıyor. Beyaz Saray ve Hazine Bakanlığı yetkilileri, ünlü ekonomist Prof. Steve Hanke ile yaz aylarında bir araya gelerek sürecin çerçevesini tartıştı. Hanke’ye göre Washington, doların uluslararası gücünü pekiştirmek için yeni bir stratejik döneme hazırlanıyor.

  • Küresel Ekonomide Görünüm: Fed’in Mesajı, Faiz İndirimi Beklentilerini Frenledi

    Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Kanada Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle birlikte hareketli bir hafta geçirdi. Ancak her iki ülkenin merkez bankası başkanlarının açıklamaları, yıl sonuna kadar ek indirimlerin olmayabileceği sinyali verince, tahvil faizleri yükseldi. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası ise faizleri sabit tutarken, küresel büyümede ABD’nin yapay zekâ odaklı yatırımları öne çıktı.

  • KİT’ler Zarar Üstüne Zarar Yazıyor: 244 Milyar TL’lik Açık Bekleniyor

    Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 Yılı Programı’nda yer alan verilere göre, kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) bu yıl toplam 244,4 milyar lira zarar etmesi bekleniyor. Gelecek yıl için de 181,5 milyar lira düzeyinde zarar öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl KİT’lerin toplam açığı 500,8 milyar lirayı bulmuştu. Bu yıl finansman dengesinde yaşanan iyileşmede, bütçeden yapılan yüksek tutarlı aktarmalar etkili oldu.

  • Big Tech’in Yapay Zekâ Harcamalarında Çatlaklar Görülüyor

    ABD teknoloji devlerinin üçüncü çeyrek bilançoları, yapay zekâ yatırımlarındaki büyük iştahın sürmesine rağmen yatırımcıların artık “geri dönüş” beklentisini öne çıkardığını gösteriyor. Meta, Microsoft, Amazon ve Alphabet milyarlarca dolarlık AI altyapı harcaması açıklarken, hisse tepkileri birbirinden farklı oldu. Amazon ve Google ödüllendirildi, Meta ve Microsoft ise sert satışlarla cezalandırıldı.

  • Konut Piyasasında Son Durum: 2026’da Konut Satışları Artacak mı?

    Konut sektöründe 2025’in son çeyreğinde satışlarda rekor beklenirken, esas sıçramanın 2026 yılında yaşanacağı artık netleşmiş durumda. Uzmanlar, aralık ayı itibarıyla hız kazanması beklenen faiz indirimlerinin yalnızca konut alıcıları için değil, genel ekonomi açısından da önemli bir fırsat penceresi yaratacağını vurguluyor. Sektör temsilcileri, “Doğru planlama ve finansal istikrar sağlanırsa, 2026 Türkiye’de sadece konutun değil, ekonomik büyümenin de yılı olacak” değerlendirmesinde birleşiyor.

  • Piyasalar Enflasyon Verisine Odaklandı: Borsa İstanbul Temkinli İyimser

    Haftaya sakin bir seyirle giren piyasalarda gözler yarın açıklanacak Ekim ayı enflasyon verisinde. Borsa İstanbul geçtiğimiz haftaki güçlü yükseliş sonrası teknik düzeltme sürecinde destek seviyelerinde tutundu. Dolar/TL yukarı, Euro/TL yatay seyrederken tahvil faizleri geriledi. Beklentiler TÜFE’de aylık %2,7 artış yönünde. Veri yüksek gelirse TCMB’nin faiz indirim döngüsü sorgulanabilir; düşük gelirse piyasalarda pozitif algı güç kazanabilir.

  • DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN KORKUTAN UYARI: “YÜZDE 24 KÜÇÜLEBİLİR”

    Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, küresel iklim değişikliğinin neden olacağı ekonomik kaybın 2100 yılına kadar dünya gayri safi yurt içi hasılasını (GDP) %24'e kadar küçültebileceği konusunda uyardı. Türkiye ve dünya ekonomileri için acil önlem çağrısı yapıldı.

  • Gelişen Piyasalarda Rekorlar Yılı

    MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ocak–ekim döneminin tamamında artı yazarak 1993’ten bu yana ilk kez her ay yükseldi. Yılbaşından bu yana getirisi yaklaşık %30’a ulaşan endekste ivmeyi, Asya’daki yapay zekâ odaklı teknoloji hisseleri, zayıflayan dolar ve Çin’de hedefli teşvikler sağlıyor. Ancak Fed’in aralıkta faiz indirmeme riski ve değerlemelerde gerilme, yıl sonuna doğru “kâr realizasyonu” baskısını artırabilir.

  • Flaş Anket Sonuçları: Türk ve Kürt Seçmenden ‘Çözüm Süreci’ne İnanç Yok! B Başkanı Transferleri İçin Çarpıcı Tepki 

    KONDA ve Gündemar'ın son anketleri, siyasi gündeme damga vurdu. Halkın %62'si (Türk seçmen) ve %48'i (Kürt seçmen) "Terörsüz Türkiye" sürecine inanmıyor. Ayrıca, başka partilerden AKP'ye geçen belediye başkanlarına seçmenin %70'i "mutsuz" tepkisi veriyor.

  • Bakan Mehmet Şimşek: “Enflasyonu yeniden tek haneye indirmeyi hedefliyoruz”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon programıyla fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini güçlendirmek ve cari açığı azaltmak hedefiyle çalıştıklarını…

Benzer Haberler