Sosyal Medya

Ekonomi

Şeref Oğuz yazdı! Yatırımcı %20 KKM’yi mi, %40 TL mevduatı mı seçmeli?

Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Merkez Bankası’nın TL mevduata teşvik kapsamında attığı adımların ardından KKM’nin nasıl işlediğini ve bireyler için mevduat ile…

Şeref Oğuz yazdı! Yatırımcı %20 KKM’yi mi, %40 TL mevduatı mı seçmeli?

Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Merkez Bankası’nın TL mevduata teşvik kapsamında attığı adımların ardından KKM’nin nasıl işlediğini ve bireyler için mevduat ile KKM uygulamasının getirileri arasındaki farkı yorumladı.

 

 

Buna göre Şeref Oğuz, konuyla ilgili köşe yazısında şunları kaydetti:

 

“Yolda yürüyorum. Bir çift çevirdi beni; “100 Bin TL paramız var KKM’de… Banka; KKM’de kalırsak %20 faiz veriyor, TL mevduata geçersek %40 öneriyor. Ne yapmalıyız?” Aslında birikimi olan hemen herkes için şimdilerde bu ayrım gündemde; %20 KKM mi, %40 TL mevduat mı? Sıkça sorulan soru bu.

 

Peki, yatırımcı için kur korumalıdan TL’ye dönmek mantıklı mı? Dolar kuru 27,58 TL. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre dolar kurunda yıl sonu beklentisi 30 TL. Yani %8,7’lik kur artışı öngörülüyor. 100 bin lirası olan yalnızca kur farkından dolayı 3 ayda 8.774 TL elde eder. Kurun 30 TL’de olacağının garantisi de yok.

 

Üç ayda para %20 ile KKM’ye yatırılsa, faiz kazancı 4.986,30 TL olacaktır. 8.774 TL kur farkı geliri, 4.986,30 liralık faiz kazancından daha büyük olduğu için KKM’ye para yatıranların kazancı; kur kazancına eşit olacaktır. Yani yatırımcı 3 ay için 8.774 lira almış olacak.

 

100 bin TL’nizi (92 günlük) 3 aylık %40 faize yatırdığınızda vade sonunda 109.578,08 TL olacaktır. 9.578,08 TL net kazanç.

 

Yatırımcının burada karar vermesi gereken tutar; KKM ile 8,774 TL mi? Mevduat ile 9.578 TL mi? (Dolar kurunun piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu beklentisi 30 TL olduğu varsayımı ile)

 

Kurun daha üst seviyelere çıkması halinde KKM çok daha cazip bir seçenek olarak öne çıkmakta.

 

İKİ SORU İKİ CEVAP: KKM NASIL İŞLİYOR?

Mevduat faiz getirisi, kur artışından yüksek olduğunda; müşteri mevduat faizini elde ediyor. Kur artışı olmadığında müşteri direkt olarak mevduat faiziyle yetinmek durumunda.

 

Kur artışı faiz getirisinden yüksek olduğunda; müşteri kendisine verilen faizin üzerine kur artış farkını alıyor.

 

YATIRIMCI YÜZDE KAÇ FAİZLE KKM’DEN VAZGEÇER?

 

Yatırımcının KKM’den vazgeçerek mevduata geçmesi ancak enflasyon + 5 puanla olacaktır. Yıllık enflasyon %61,53 iken %40 faizi tercih edenlerin sayısı düşük olacaktır.

 

Kaldı ki hangi enflasyon? Eğer TÜİK ise insanlar buna güvenmiyor. ENAG’ın %130’luk enflasyonu üzerine 5 puan da herkese çok uçuk geliyor. Fakat enflasyonla mücadele edilmediği süreçte herkesin kendine göre bir gelecek enflasyon tahmini var ve kafalar hayli karışık.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler